用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請問做過過來人既你哋分享下
go

想請問做過過來人既你哋分享下 [複製鏈接]

我囝讀緊n班,但有一間名幼收佢K1、但宜家間幼稚園其實唔差,K1如𨍭校都因為名氣!
其實我想知,係咪讀名幼稚園既小朋友扣門考小學真係會有優勢?
我好怕選擇,好似我囝命運在我手咁!

0    0    0    0

回覆:momofish2002 的帖子

是,名幼不是單靠名氣,而是他們的訓練可能比較適合考小學!

回覆:想請問做過過來人既你哋分享下

我都知道個別小學会加分给個別名幼。

回覆:ms.giggle 的帖子

加分可能是學生的表現,我眼見很多名小的小朋友,除學術成績外,自理能力、自信及表達能力均比一般屋村幼稚園的小朋友好!

seamama 發表於 13-2-22 09:42
是,名幼不是單靠名氣,而是他們的訓練可能比較適合考小學!

同意, 但不讀名幼又不代表考不到名小學, 不過就要自己教!
如果樓主係想考直/私校, 選名幼會好啲, 老師既話有用過阿媽10陪!

介唔介意開名講係邊間?

名校係幫到手, 但最主要還是要靠家長自己教導. 當然, 如果家校配合到, 對教育孩子就更加事半功倍.

有位朋友剛同我傾, 佢話囝囝當年考到St Cat, 佢成家開心到震, 諗住今次唔駛愁, 囝囝英文實會好. 所以佢K1果年完全無咩理小朋友既學習. 到K2後期準備考學校, 先發現囝囝係學術同自信都唔多夠, 立即做野, 跟緊d, 自己教又出去學野, 但時間太短, 之後都考唔到理想小學, 現在係小學成績亦一般.朋友有點後悔.

所以名校係有幫助, 但最緊要都係家長自己點培育孩子.

回覆:momofish2002 的帖子

我本人好少出聲,但見到樓主嘅帖好想分享下。
個人經驗話我聽小朋友嘅性格好重要。我個仔今年K3,當年K1讀另一間輕鬆幼稚園,性格好開朗,K2嘅時候我轉咗佢去另一間唔係好名校,但程度深D嘅幼稚園英普班。依兩年學業上佢叻咗好多,英普程度、認字、甚至數學我都好滿意。但我從前嘅happy sunshine boy冇咗。佢有新朋友,但睇得出互相有比較,壓力大咗而心情唔會自然由衷地開心。
最近Interview時期,佢表現麻麻,通常有2nd int 嘅都係因為有worksheet, 因為學術上佢冇問題,但對答佢冇其他小朋友咁活潑開朗...
如果再嚟過,我唔一定會轉校。可能係我自己個仔嘅性格問題,所以我覺得小朋友本身好重要。

回復 Jojoju 的帖子

妳嘅故事未完,咁又未必如此。依家小一中英數程度,讀小一時就知得著。再去到叩門階段,妳就知其他小朋友嘅分別。小朋友開唔開朗,家長要教他們放鬆呀。我地以前細個小一中文第一課是「花、一朵紅花、一朵漂亮的紅花」,不妨看看現在小一嘅書,一大篇文章,下學期有文言文。

四隻貓    發表於 13-2-22 10:46

回復 四隻貓 的帖子

St cat不嬲重點不在深,出名在於在輕鬆愉快冇功課,小朋友英文又得。每日3小時很短,做家長一定要配合教自己孩子才可。有朋友在LH讀,K3連基本加數都攪唔掂,但她現上了小一,進步很多很快,她起碼英文talk得,有時要時間才消化到。每個小朋友特質唔一樣,學校只是其中一樣輔助,不能說讀完xx名校變神童。只能說叩門時津校真的偏向收有名氣嘅幼稚園生,bonus而已。

四隻貓  係呀, 所以家長選擇前要清楚了解學校既情況.  發表於 13-2-22 11:06

引用:介唔介意開名講係邊間?名校係幫到手,+但最

原帖由 四隻貓 於 13-02-22 發表
介唔介意開名講係邊間?

名校係幫到手, 但最主要還是要靠家長自己教導. 當然, 如果家校配合到, 對教育孩子 ...
呢啲係家長嘅問題,唸住入咗就乜都唔理

Jojoju 發表於 13-2-22 10:19
個人經驗話我聽小朋友嘅性格好重要。我個仔今年K3,當年K1讀 ...

又唔係個個一樣, 我仔PN讀一間屋企附近既老牌幼稚園, 課程算深但不算名幼, 佢好開心好開朗!
到K1我同佢轉咗出去一間開心學習幼稚園, 讀一個月日日都冇咩笑容, 見到D小朋友著住PN幼稚園校服就話想返去, 日日講足一個月...而又因為要坐校巴相對少咗好多時間亦學阿仔辛苦, 最後再轉番PN既幼稚園到依家K3.
佢K2 & K3都係全校名惡既老師教, 老師嚴, 平日上堂亦無互動係單向, 課程亦算深, 不過阿仔都好開心, 佢到依家都話K1間開心愉快學校唔好, 依家呢間最好... 都唔知係咪佢怪...mouth:" />
而佢仍然係一個超開心外向既小朋友!

回覆:cuccw 的帖子

Cuccw, 多謝你嘅鼓勵。老師都話唔擔心佢學術上嘅嘢,我地宜家喺心儀小學嘅waitlist,希望6月後有人放位。
家中亦儘量令佢輕鬆,但最大壓力來源反而係朋輩,小朋友食茶點時會話自己有幾個offer,然後我個仔又返嚟問我有冇學校收佢...
我覺得個遊戲比較玩揀outgoing, outspoken嘅小朋友,當然上到小學埋位讀書又另一回事..

引用:我本人好少出聲,但見到樓主嘅帖好想分享下

原帖由 Jojoju 於 13-02-22 發表
個人經驗話我聽小朋友嘅性格好重要。我個仔今年K3,當年K1讀 ...
我囝兩間都係happy school

引用:Quote:seamama+發表於+13-2-22+09:42+是,

原帖由 喵媽 於 13-02-22 發表
如果樓主係想考直/私校, 選名幼會好啲, 老師既話 ...
我係想個囝考直資/私校

引用:Quote:Jojoju+發表於+13-2-22+10:19+我本人

原帖由 喵媽 於 13-02-22 發表
又唔係個個一樣, 我仔PN讀一間屋企附近既老牌幼稚園, 深程算高但不算名幼, 佢好開心好開朗!
到K1我同佢轉 ...
哩D老師有魔法,你小朋友上小學一定掂

喵媽  唉, 佢好唔自覺, 成日要人監督先得...  發表於 13-2-22 13:38

引用:Cuccw,+多謝你嘅鼓勵。老師都話唔擔心佢學

原帖由 Jojoju 於 13-02-22 發表
Cuccw, 多謝你嘅鼓勵。老師都話唔擔心佢學術上嘅嘢,我地宜家喺心儀小學嘅waitlist,希望6月後有人放位。
家 ...
好多朋友都同我講入到KV, 到上小學你就知KV既好,我唔知你個小朋友係咪KV,但可能到小學佢變開朗,因為佢應付到,反而其他就無哂笑容!
你平時帶佢多d去公園玩下relax下。

喵媽 發表於 13-2-22 10:00
如果樓主係想考直/私校, 選名幼會好啲, 老師既話 ...

"老師既話有用過阿媽10陪!"

引用:介唔介意開名講係邊間?名校係幫到手,+但最

原帖由 四隻貓 於 13-02-22 發表
介唔介意開名講係邊間?

名校係幫到手, 但最主要還是要靠家長自己教導. 當然, 如果家校配合到, 對教育孩子 ...
其實佢宜家讀緊mos Boxhill, 係兩文三語,返學超近,又讀得開心,老師好有heart, 英文我絕對唔擔心, 但一定要補中文數學!
同樣地何文田維記收咗佢英普下午班,維記難入又有名氣,放棄好可惜,不過讀維記唔代表唔洗補,一樣要,要train埋佢坐定定,但佢要坐校車返學放學,回到家其實無咩時間學野,我怕小朋友好赲!
如果放棄維記繼續讀Boxhill, 我怕去考直資/私考或扣門時又無維記有優勢,自己成日諗究竟關唔關事,就快諗到儍

根德又on waiting list, 所有只有這兩間選!

HaYi  我又唔覺Vic 同 BH 又好大分別..  發表於 13-2-22 19:22
喵媽  如果比我, 只有KV同KM我會捨近取遠!  發表於 13-2-22 13:41

係唔係名幼唔緊要,最緊要係家長有冇心去幫小朋友,小朋友既自信心最緊要係由家長去幫佢地建立。

有邊個家長入咗名幼冇再加課外?

‹ 上一主題|下一主題