用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 st.paul boys出result 啦
樓主: myluckyson
go

st.paul boys出result 啦 [複製鏈接]

回復 wklau 的帖子

家住港島, SPB是傳統百年名校, 男生大都品學兼優, 喜歡陳校長公平公正的形象。

回覆:ng.april 的帖子

家住九龍,細仔也考入SPB,正考慮讀唔讀,皆因太遠

回覆:st.paul boys出result 啦

請問上星期六你有否出席註冊日?

若有,你應該得到一些家住九龍的上學時間reference.  如陳校長講,若覺得路程遠不太方便,不要害怕寫幾隻給她便可. 加油

引用:有類似reject+letter的信,大意是:小朋友的

原帖由 myluckyson 於 13-02-27 發表
有類似reject letter的信,大意是:小朋友的資料會keep到九月,有需要會再考慮.過了9月,就會銷毀 ...
我想問,收reject letter,我還可寫求位信嗎?我同囝囝真係好想入,但佢面試當日真係好差。我還不想放棄,但我先生就覺得寫都沒用,因為大把waiting跟尾,跟本不會到我們。

寫,有一絲希望,唔寫,努力第二間

回復 andrewpapa 的帖子

謝謝你呀.

其實未出RESULT之前, 我都意識到冇機會了,  所以已經寫過一封比校長.  內容都是讚學校/校長,  講返小朋友當天表現未如理想.  又說明好想入讀.....ETC.   我今次再寫, 都唔知還可以寫什麼 !

昨晚, 我囝又講話真係好想讀聖保羅.   我有解釋比佢知個情況,  佢最後都明白.  但我內心都希望可以做多些,  盡力去幚佢增取學位,  佢一向學術方面都OK, 但當日太緊張.  校長問佢所有問題, 一係唔答,  一係校長要問幾次, 佢先答, 但個答案係"唔知".   我明白如果我係校長都唔會考慮佢.

引用:Quote:原帖由+myluckyson+於+13-02-27+發表

原帖由 evawa 於 13-03-04 發表
我想問,收reject letter,我還可寫求位信嗎?我同囝囝真係好想入,但佢面試當日真係好差。我還不想放棄, ...
聽校長講今年只收99人。如果2nd in 有300人,餘下的是waiting 的話(即是201人?)。那麼說reject 的人求位機會真的不大。

Waiting 一定冇二百人咁多。但作為父母,我會選擇照做,不問最後结果

引用:Quote:原帖由+myluckyson+於+13-02-27+發表

原帖由 evawa 於 13-03-04 發表
我想問,收reject letter,我還可寫求位信嗎?我同囝囝真係好想入,但佢面試當日真係好差。我還不想放棄, ...
如果你有去註冊日,我想你會好失望,因為1st batch waiting的人實在太多,差不多和註冊的人一樣咁多,除非你係waiting 排得好前!但係,如有心讀SPB,作為家長,無理由唔寫信求位!但不要抱太大期望!

請問知道學校 call 了 first batch 的 waiting 未?
‹ 上一主題|下一主題