用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望是否女孩的家長收了必讀
go

德望是否女孩的家長收了必讀 [複製鏈接]

德望是否女孩的家長收了必讀,如果協恩收了,如何選擇?
   4    0    0    0

回覆:德望是否女孩的家長收了必讀

Of cuz gh
程度和環境唔同!

Kafather 發表於 13-2-21 12:20
Of cuz gh
程度和環境唔同!
我都想知GH程度如何,可以分享多些嗎?

回覆:yiuyiutso 的帖子

協恩?幼稚園?

其實GH真係好似咩都好,在我立埸,我唔想入嘅係因為佢係女校,其他關於依間學校嘅一切簡直係完美^.^

無一間學校係「必入」,始終人人心水吾同。

想提一提,有版友話佢收番升GH小學既比率吾好。大家自己去睇舊post吧~~

大家都好似唔將佢要交足十五年學費放响考慮因素內! 一個還頂得住,兩個真係好溶!

回復 MissMusic 的帖子

唔係唔諗,係太多嘢諗,未諗到依個point,哈哈^.^

引用:其實GH真係好似咩都好,在我立埸,我唔想入嘅

原帖由 LAWYIMYU 於 13-02-21 發表
其實GH真係好似咩都好,在我立埸,我唔想入嘅係因為佢係女校,其他關於依間學校嘅一切簡直係完美^.^ ...

德望感覺真係各方面都好好。入到我應該開心到訓唔著,訓著都笑番醒。但唔好係地點吊腳,不肯定能上小學機會率。
如能上小學,唔好處係7:30am 上堂而地點吊腳,大班(45一班),要俾學費

不過,如果咁好彩同時SPK又收(發夢中),則未必讀。

回覆:leiseefung 的帖子

其實以往都唔差,有8成左右,呢個係我講座後有家長問,咁啱好聽到校長答嘅,所以係堅料!不過我諗大家都知道唔係保證嘅!

對我最大既concern係小學45人一班。宜家間間學校爭取小班,30幾人一班已叫大班,老師都好難attend每個同學既需要,仲要係45人一班,中學都話ok, 小學生應該更需要老師既注意。

大家認為幾多號德望會有結果?唔知係咪真係要等到28號?

我估27號
1)因為張通告寫2月28日後未收到就可以打電話去問(即係如果收唔到,3月1日9:00am 開始可以打電話問), 由於有不少人都可能要學校寄信後兩日先收到,為免收電話,應該要最遲要26日寄出,即27日開始有人收到
2) 學校25日先開課,假設要等在開學日後再做些final check先寄出,26日可寄出,27日收到

LAWYIMYU    發表於 13-2-22 00:00

HauMiranda 發表於 13-2-21 20:31
對我最大既concern係小學45人一班。宜家間間學校爭取小班,30幾人一班已叫大班,老師都好難attend每個同學 ...
非常同意, 小學大班(45人一班)也是我眼中最大的不足之處。 例如老師問問題叫小朋友舉手答, 被叫中的機會都細D啦! 如果小朋友成日舉手但都沒有被選中答問題,久而久之就會放棄舉手,又或者變得不想表達(因習慣沒有機會給他們表達)。

雖然以前年代的小學都係四十幾人班, 但現在的都是返全日, 好像要多一點關注

又其實, 傳統私立直資小學一般都不是小班, 即是走傳統私立直資路線的話, 就多不會是小班教學的小學, 只是德幼在當中都算較多人班.  

我試比較一些私立和直資小學的每班人數:
德望學校(小學部):45人一班
DGJS: 約36-37人一班
St Paul's Convent School, Primary Section: 約40人一班
培正小學: 約31-32人一班
St. Paul's Co-educational College Primary School: 約46-47人一班 (140/3)
香港真光中學(小學部):約37人一班
九龍塘宣道小學: 約40人一班
九龍禮賢學校: 約32人一班
(資料來源: 參考各小學的網頁及小學概覽的資料計算出來.  如有錯, 歡迎更正)

之前有睇過一些post說現在的官津校行小班, 但由於問題家庭及學生會較多, 老師會花很多時間在他們身上, 一般學生的照顧未必有想像中多.  而一般一線名私小直資小學, 學生及家長都是經過雙方選擇, 問題較小, 大班也不是大問題

大家對小學45人一班又點睇呢?

MamaRabbit  你又有道理  發表於 13-2-27 14:00

回覆:sarubuta 的帖子

即是要學生上堂好專心,回家又好自動自覺温書,老師根本take care 唔到
通常都係你有你教,學生返去自己讀
或者叻的老師知道邊d人發緊夢就成日叫佢起身答問題
所以同學的影響好大,好的同學會大家研究課本,互相學習,名校的好處就是那個學習氣氛

punlik 發表於 13-2-22 10:07
大班沒問題, 因為培養出來既學生可以看到結果.反而是在女校大左會吾會悶D. ...

讀女校大左會吾會悶D?   --> 冇男仔friend 會悶?

我有個女, 我反而驚佢太早拍拖

而女校的女仔都可以玩得好顛, 好開心, 唔會悶! 在沒有男仔的環境,單純的一群不會去想男女問題,專心讀書,家長放心。要拍拖識男仔的還是有她們的方法(join school function 識又得,去補習識又得,去圖書館温書識都得)。而女校的女仔會更獨立,因為搞活動連搬搬抬抬都要自己做(因為冇男仔做)。我唔係講德望,只係講自己對讀女校的一般個人睇法。

出去上課外活動都會識到男仔,會有男性朋友。所以,我反而唔擔心讀女校,心儀的學校讀上去都會係女校。

LAWYIMYU  多謝你,我一直都好鍾意GH,但係心大心細嘅係因為佢係女校,現在聽完你講,個心舒服晒,不過都要聽天由命,下星期就知入唔入到喇  發表於 13-2-23 11:10

回復 sarubuta 的帖子

St Paul Co-ed Primary school only has 28 pupils per class. They have 5 classes per form, not 3.
‹ 上一主題|下一主題