用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 靠記億彈琴
樓主: LeeCC
go

靠記億彈琴 [複製鏈接]

佢而家彈琴唔只係彈,作前奏伴奏,一首歌可以好多種演繹,有快有慢有溫柔,佢彈完解釋代表乜感情心情!真係好Enjoy

彈鋼琴似乎成為佢情感抒發的工具,佢開心開心都主動去彈,彈完個人情緒好D,但有時太夜不能彈,D情緒問題又出現

回覆:靠記億彈琴

佢最近開始中意挑戰自己,拎D未彈過的譜彈,彈到就好開心

佢中意用唔同的形容音樂歌曲,溫柔,激動,興奮,快樂,傷心,好抽象,唔似4歲小朋友的形容詞

應該係音樂資優, 不過音樂係香港搵唔到食

搵到食的。只要做到一個少有名氣的樂團團員(當然最好是首席),先到各大直資私校教,再開個Studio禮拜六日教其他學生,收入不錯的。

咁快要睇埋搵晤搵到食?  我相信未必發達,就算要乞食都識彈幾首歌仔嘅

小朋友能找到自己的興趣是件幸福事情! 相信現在的父母懂得如何幫小朋友分配好時間,其實有樣精及各方面平均已好好!不是每位聽音好的小朋友也主動彈琴。天份加興趣及本身努力,我相信這位小朋友將來一定會成功。

LeeCC  佢肯主動彈琴,但唔肯跟彈,用自己編的方法,仲駁咀:我覺得咁好聽喎,結果上堂彈唔到老師要求,因為冇練老師教的方法,就喊住彈老師的方法,  發表於 13-4-23 18:36

無可否認佢真係好勁, 細個我無錢學琴, 到大學時先自己學, 但我都係要睇譜先彈到, 完全自己彈仲編埋曲真係天才級先得

LeeCC  唔肯練基本功,都冇用架  發表於 13-4-23 18:38

上星期六老師開左新琴書俾佢,教咗第一首,返來練咗兩次,唔肯再練,但自己彈D新歌,星期二晚已經彈咗大半本新書的曲

我有D聽到係啱,有D我唔知啱唔啱,應俾佢繼續咁彈嗎?

回復 LeeCC 的帖子

俾佢繼續彈, 唔好阻止佢, 你阻止佢佢直情掉左本書唔彈都似

LeeCC  佢好有性格,我都驚有咁嘅後果  發表於 13-4-24 14:32

同老師傾呢個問題,老師要求佢應承每曰練熟D功課冇甩Cut冇錯,才可以彈其他歌,佢應承咗,老師還臨落前再示範該堂教的曲,耍佢紀住,,返到屋企要彈到咁才算
老師說以這年紀,他算學得快,專心,也捉摸到每首曲的感覺

幾好呀, 都係老師先治理到佢

老師要佢每首至少練5次,佢玩野,第3次開始自己升key,我聽到,話未夠5次,佢話我無彈新歌呀,第4,5次繼續升Ke,跟著話而家5次啦,可以彈新嘢

激死

嘩, 咁利害, 識得走法律 lar 添:;pppp::;pppp:

我老公細個窮,冇$學琴,不過超like music, 我奶奶話佢去到有琴嘅親戚就會彈學校教嘅兒歌.....大過有$買琴,乜時代曲都可以自己雙手彈,佢靠聽,冇學過琴,唔識睇譜.....佢讀書好叻,年年第一,所以音樂有天份,記憶一定好,應該讀書唔會差, 恭喜你!

暫時我只發覺他只對音樂記憶好

還有一些無聊事記憶力好,如地鐵路線圖,,巴士線,,街燈招牌消防設施位置

我教佢串字教到嘔血,我只佢教基本字,boy, box , fox, sun呢D咋,升K3仲未搞得掂,

MSBOY  你個仔同我仔好似  發表於 13-7-19 14:28

LeeCC 發表於 13-7-14 07:22
暫時我只發覺他只對音樂記憶好

還有一些無聊事記憶力好,如地鐵路線圖,,巴士線,,街燈招牌消防設施位置
佢音樂好,可以試下叫佢自己作歌仔去記D字點串
for every one criticism, three positives must be given.

叫佢串CAR,佢問R係咩音?彈邊度?

係喎,音樂上的CDEFGAB,和英文A至Z,又真的幾令人混亂!

你囝囝的反應真是可愛 :)
for every one criticism, three positives must be given.
‹ 上一主題|下一主題