用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問一些band one two 仔女都選擇直資band one two媽咪 ...
樓主: 燁燁媽
go

想問一些band one two 仔女都選擇直資band one two媽咪問題 [複製鏈接]

燁燁媽 發表於 13-2-21 00:29
一條龍小學也不一定可以100%直中學的?
如果是一條龍就係要中學全接收小學的學生。但相反同學可以選擇離開,參與直資和自行收生的申請。若同學要參加統一派位的話,先決條件係一條龍小學要有呈分試和呈分。所以有一條龍小學為了一條龍的延續發展,索性取消呈分試和呈分。
:verycold: :verycold: :verycold:

sugarnana 發表於 13-2-21 00:21
請問在預備升中過程中,有否後悔當年沒有選擇一條龍學校?
有人會後悔亦有人不後悔,視乎你所選擇的是那一間小學和一條龍那一間中學。如果係SPCC、男/女拔、SMCC、YWC等等的話,後悔的機會係好微。
因小朋友在幼稚園升小學時,未必可真實反映到日後6年的心智發展。若選了一條龍小學,而小朋友在小學時卻突飛猛進,好可能當時選擇的一條龍中學就變成包袱,特別是那些沒呈分的小學,到時沒有排名,沒得參與派位。當然,如果小朋友的成績只是普普通通的話,選擇了一條龍相反可較安定,發展亦不用受升中的窒礙而可以較靈活和更全面。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:想問一些band one two 仔女都選擇直資band one two媽咪問題

因我還是在升小一階段,眼見不少同學仔家長,為了龍校而放棄不錯的一線小學,其一原因是避免六年後再來一次升中遊戲。升中遊戲真的這麼可怕?假如可以再選擇一次,當年為子女揀選的小學有否改變?

當你清楚知道呢個升中既遊戲玩法,你就明白有幾0甘可怕,真係唔知邊條PK諗出來

joyjoyparent  為了不靠大抽獎, 所以揀直資. 但若不是用抽獎, 唔通用'就近入學'咩!  發表於 13-2-21 11:24

引用:當你清楚知道呢個升中既遊戲玩法,你就明白

原帖由 EvaLam^^ 於 13-02-21 發表
當你清楚知道呢個升中既遊戲玩法,你就明白有幾0甘可怕,真係唔知邊條PK諗出來 ...
哈我真的還未清楚,所以唔識驚,但身邊的家長已經紛紛做好逃生準備,令我不得不認真好好思量一下,替孩子選擇一條適合的升學路線

醒目開學勳章 王國長老

引用:因我還是在升小一階段,眼見不少同學仔家長

原帖由 sugarnana 於 13-02-21 發表
因我還是在升小一階段,眼見不少同學仔家長,為了龍校而放棄不錯的一線小學,其一原因是避免六年後再來一次 ...
完全無後悔,恰埋雙眼已經有間吾錯既英中等住,只需keep住中英數合格已經可以。相對準備中一派位,除左谷成績(吾止合格係要勁跑)仲要顧考琴比賽等,小三又黎料了,我覺得十二年學費無白交

引用:Quote:原帖由+sugarnana+於+13-02-21+發表

我選直資係因為直資大部份係英中, 如果派到band2中學又入唔到英文班就慘啦...我囝讀緊果間直資中學真係連早會,崇拜及通識都用英文

回復 sugarnana 的帖子

個人覺得升中呢個遊戲真係幾可怕架, 因為子女去到中學階段便開始有獨立思想, 容易受朋輩影響, 反叛性格亦浮現等等因素, 如果升上一些校風不太好的中學的話, 相信我地家長都會幾頭痛. 而大部份龍校都唔差, 只要達標就可直升中學部, 家長及學生都無咁大壓力. 如果不是龍校, 除了要谷成績之外, 可能仲要學習/苦練特異功能, 以增加競爭力.

揀直資不應為了應付一時的派位問題,而是應衡量那直資教學上的一切是否合適孩子未來的六年學習及成長。
...

醒目開學勳章 王國長老

咁當然啦, 咁揀龍校小學時都要考慮中學好唔好架

Jackieson 發表於 13-2-21 11:23

個人覺得升中呢個遊戲真係幾可怕架, 因為子女去到中學階段便開始有獨立思想, 容易 ...

很有同感, 升上中學朋輩的影響確是很重要, 所以有好的直資中學, 而子女又喜歡的話, 為何不去報讀, 還要參加那個荒謬而又折磨家長和小朋友的大抽獎遊戲呢.

EvaLam^^ 發表於 13-2-21 01:26
當你清楚知道呢個升中既遊戲玩法,你就明白有幾0甘可怕,真係唔知邊條PK諗出來 ...
年年鬧,年年過!每一年經歷完升中派位的家長,大部份都可以雖未必稱心,但都會滿意。跟據教局公佈的數據之中,獲派頭三志願的每年平均都有接近八成,有些區域更接近八成半。即是只有大約兩成人是未能獲派頭三志願的。而這接近兩成的人中,還夾雜著不少估錯banding的、不曉得填選校排序的、申請轉區而引致跌band的和那些雖是邊緣同學仍大搏特搏的,最後還有那些令人羨慕的沙田區,可以派到第七志願仍可派到band 1英中的同學。
如果真係沒有興趣或沒有能力去直資的家長也不用太擔心,如果曉得避開上面所講的問題的話,經過七除八扣後,整體上仍可以派得滿意的!

Charlotte_mom 發表於 13-2-21 12:02
咁當然啦, 咁揀龍校小學時都要考慮中學好唔好架
一條龍最好的地方亦是佢最唔好的地方。不論band 1或band 3,全數要接收。很多學校唯有將犀選學生的戰線提前在小一時出現。好的一條龍中學的小學,一早都已經排晒長龍。春江水暖鴨先知,有乜野可以瞞得到我地精明的家長呀!剛剛先看到隔鄰有家長話有直資一條龍小學在犀選學生時已考得好深,害得幼稚園的工作者齊聲出來反對,只是教局對這些都是充耳不聞。

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-2-21+12:02

原帖由 ohnono 於 13-02-21 發表
一條龍最好的地方亦是佢最唔好的地方。不論band 1或band 3,全數要接收。很多學校唯有將犀選學生的戰線提前 ...
因為實在有太太太多人報考,小學不愁選擇,面試題目深一些,可以高下立見,方便揀摔。。。返回正題,這段日子為了幫孩子考小一揀學校,明查暗訪不恥下問身邊的家長朋友,這兩年愈來愈多人棄熱門小學取龍校,撇開神級龍校不說,身邊的真實個案大多是為了CKY, St Margaret, WKF, 港大同學會,而忍痛放棄APS, SFA, KTS, TSL...這些選擇對我的父母來說是匪夷所思但我亦深信這批家長一定有深思熟慮過。想請教一下前輩們,上述兩種學校,如可重新選一次,會替子女選那一種?

引用:Quote:EvaLam^^+發表於+13-2-21+01:26+當你

原帖由 ohnono 於 13-02-21 發表
年年鬧,年年過!每一年經歷完升中派位的家長,大部份都可以雖未必稱心,但都會滿意。跟據教局公佈的數據之 ...
派到頭二、三志願唔代表家長一定滿意、好多家長因為驚到顛晒會將保險綫放上第二、三志願、就算明知自己band 1頭成績、都唔敢將兩間band 1 A放一、二志願、擔心自行失手、大抽獎又無運、結果就唯有等派彩、若果派到第二志願band 1b . 唔知到時仲笑唔笑得出:

hellokitty525  好有同感!  發表於 13-2-25 08:00
719117    發表於 13-2-22 07:36

satu 發表於 13-2-21 23:39
派到頭二、三志願唔代表家長一定滿意、好多家長因為驚到顛晒會將保險綫放上第二、三志願、就算明知自己band ...
有些區域極度缺乏同組別的學額,亦有些區域是有充裕的同組別學額,每種情況都有唔同的選校排序方法。正如以往有家長講在沙田區的他們,派到第七志願都仍可派得band 1英中。相反,我舉個例,西貢區得四間英中,唔通你叫佢地第二、三志願都重填間band 1英中落去咩!真係唔係講笑,好多家長第二志願已開始填band 2學校,真係驚band 1派唔到,連最喜歡那間band 2都落空就斃家伙。
始終策略還策略,驚還驚。然則策略有了,驚還是驚,怎麼辦?適當地放上保險線學校,已盡了你最大的本份。大抽獎顧言之要講運氣,但適當地調整自己的心態都需要。那個不喜歡皇仁、英華、上智、林護、曾記、鄧記等等這些學校,但入得到的又真係有幾多同學!如果因為諗住要笑得出而強行填多兩間自己喜愛而又受歡迎的學校落去的話,後果就要自負。

最緊要就係家長要清楚自己做乜囉。這個是自己的頭三志願,不是學校的頭三志願,亦不是別人的頭三志願,而且這個可以自己控制得到。之前有家長話自己的小朋友是band 1頭,但選了一間1尾2頭自己喜歡的直資中學,又可省欲了派位和呈分的煩惱,起碼感受到佢好像放下了千斤擔子,如釋重負,還可提早對未來的中學生活作出憧憬。笑唔笑得出已無關重要。做抉擇之前,停一停、諗一諗先,免得日後後悔!

Jackieson 發表於 13-2-21 11:23

個人覺得升中呢個遊戲真係幾可怕架, 因為子女去到中學階段便開始有獨立思想, 容易 ...

may i know which school your kid in???

回覆:ohnono 的帖子

多謝你既意見、我同小朋友已經盡量調節心態、放開恨左多年既志願、只求入到一間門當户對既中學。由最初諗住自行只報一間、非君不嫁、改為報埋隔離區1A、 整整下大抽獎第二、三志願已經删走1A. 改成兩間1B. 不希望再跌出保險綫。小朋友努力多年、一直以為多勞多得、有時見到佢認真到我都肉赤、佢見我近幾個月揀既中學排位、佢直情怪叫、問我攪咩揀佢D考中等成績同學既第一志願放係佢第二、三志願? 於是我又好努力解釋一大輪、希望我無做錯決定。唉!呢個遊戲煩左我幾年、超級痛苦!入唔到大學都可以賴高考成績、而家報中學又要成績、又要特異功能、面試又要excellent、仲要講策略、講運氣 ……

‹ 上一主題|下一主題