用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

回覆:Kyle 的帖子

果細佬未發病,已即刻食住葉酸,和經常抽脊液驗住夠唔夠葉酸。

回覆:apple~y 的帖子

我買果個飯煲叫家典牌石瓷燒。講清楚點,食物尤其是熱的酸的所接觸到的盛器和食具,我們要加倍留意造的物料是否安全。

回覆:yauman76 的帖子

對不起,可能之前寫得唔清楚,令到大家反應過敏。在這列出最起碼要留意或換的東西如碗、碟、匙、义、杯、鑊、鑊剷、煲、湯杓、電飯煲、飯杓、水煲、食物盒、水壼和加濾水。其他如手巾盒、牙杯、膠袋、牙刷危險性比較低。

回覆:mytigger 的帖子

我都替你高興,希望幫得一個得一個。只可以盡力。

宜家唔知,我果個買咗年幾,第二代來的,最細size , 賣七百。新出到第三代,好似貴好多,千幾蚊。我果個好好用,係裏面洗米都唔花。

Apple 姐,你的iherb 送貨快唔快?

我心愛的康寧煲俾工人打爛咗,明天要買番。易潔鑊工人整花咗唔會話俾我聽繼續用,玻璃整爛咗工人想用都無得用,心理感覺良好。煲鑊雖然巧貴,真係好襟,俾工人粗爆對代個手柄無鬆過,點用綱絲刷刷都無損,工人咁用野法,易潔鑊一個月換一隻都唔掂,真是貴買平用,二千幾同百幾蚊既野原來是兩回事。

回覆:dorisfan 的帖子

啲用電滾住的水煲俾我掉晒,滾住的水對身體唔多好,我買咗個不銹鋼水煲,要熱水時先煲,小人飲煲小啲多人飲煲多啲,十分鐘煲好。

返學的我會選不銹鋼內胆的水壼。

用咁耐個內胆都無咩花、無變色同無變樣,我覺得幾安全。安全物料的共通點是應該係歷久常新的。

電飯煲我都係買最細果隻已經夠食,佢無飯焦,個內胆唔會花,好good,係其中一樣後悔自己唔早點買的家電。

水壼香港好似無我用果隻叫camelbak.  係淘寶有售。

引用:水壼香港好似無我用果隻叫camelbak.++係淘

原帖由 Kyle 於 13-03-02 發表
水壼香港好似無我用果隻叫camelbak.  係淘寶有售。
香港未見過有人用。口咬個位是silicon, 裏面是銹鋼。

引用:Quote:原帖由+Kyle+於+13-03-01+發表我心愛

原帖由 dorisfan 於 13-03-02 發表
好了,咁在邊度買水煲同水壷呢?我屋企電果D保溫水壷同用明火果D水煲都有用,但18/10的牌子好似都無出這些 ...
你個仔用到不銹鋼䁔杯都ok 呀!

引用:電飯煲我都係買最細果隻已經夠食,佢無飯焦

原帖由 Kyle 於 13-03-02 發表
電飯煲我都係買最細果隻已經夠食,佢無飯焦,個內胆唔會花,好good,係其中一樣後悔自己唔早點買的家電。

...
無黏底。

回覆:低功能自閉症=腦葉酸缺乏症

今日買了一本講自然療法既書,個作者又係勸人唔好飲牛奶,要食椰子油、olive oil. 果作者三十幾歲時患肺癌三期靠飲蔬果汁醫好咗,宜家七十歲,個樣似五十歲。我見佢打成盆蔬菜生果來整汁,仲要一日飲起碼四杯,真是唔健康就奇,不過應該幾難飲下,好難監到小朋友飲。唔飲牛奶,個作者話可以飲豆漿,堅果奶代替,搞到我老公吹我去淘咗部豆漿機。

引用:睇晒D+post+,+好多謝樓主的分享:)+你睇完

原帖由 boc 於 13-03-03 發表
睇晒D post , 好多謝樓主的分享:) 你睇完本書是否想買果架高功能果汁機呀!

...
呢啲生機飲食跟到都幾好,但日日點可以咁得閒去執晒啲蔬菜生果,仲有香料來打汁。個作者仲話一杯簡單的蔬果汁就可得回健康。杯野已經唔簡單,個味道仲唔慌好飲。我一日喂到個仔食五十種supplement 都覺得難。

回覆:boc 的帖子

你隻油是不是來自魚還是krill oil?  看唔清楚。

引用:所以我覺得都可以試下,我都想買豆漿機先!

所以我覺得都可以試下,我都想買豆漿機先!我有一個客人肺癌都照本書來飲見他都控制到!個人覺得多用紅頭菜 ...
佢什麼都要有機,生果在香港好難揾有機。日本生果都是低農藥。本地農場無咩出生果,間唔中有士多啤利咋。

回覆:boc 的帖子

講講下我老公又話今日要去買個勁榨汁機。話日日喂到個仔飲到十啖都好。

引用:所以我覺得都可以試下,我都想買豆漿機先!

所以我覺得都可以試下,我都想買豆漿機先!我有一個客人肺癌都照本書來飲見他都控制到!個人覺得多用紅頭菜 ...
當人遇著一個好難醫既病要揾答案時,無論果個人的背景是信西醫、中醫或其他野,最後揾下揾下都會得出個結論就係綠色無毒生活才是最重要囉!

‹ 上一主題|下一主題