用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

Starrystarrybo 發表於 17-7-27 12:59
我兒子現在28個月,昨天剛確診中度自閉。現在心情複雜,雖然已有一段時間的心理準備,但仍然很難受。尤其每 ...

你唔好咁唔開心先。我仔情況應該比你更差,我仔係中至嚴重嘅ASD. 3歲零喇,一個字都唔肯講,當初我喊左足足一日,收埋左自己一個月。再講起呢個回憶,都仲會喊。
你仔幾歲呀?
我都係最近先帶佢做針灸,一星期一次,其實醫師叫我一星期兩次,但我真係冇咁多錢去做...我仲要係單親媽咪。
另外我仔有食葉酸/魚油/魚肝油(一星期兩次),排毒supplement. 我都係跟呢度媽媽做,嘗試將日常生活用嘅野,都改變下,唔知係咪,我仔做左3次針灸,食左一星期葉酸,好似脾氣大左,貪玩左咁

Starrystarrybo 發表於 17-7-27 12:59
我兒子現在28個月,昨天剛確診中度自閉。現在心情複雜,雖然已有一段時間的心理準備,但仍然很難受。尤其每 ...

另外我仔依家放暑假,我都日日打生果汁佢飲,呢度媽媽講火龍果同紅菜頭都好好。你可以試下。
我就未試紅菜頭,我通常打火龍果/蘋果加金奇異果,我兩個仔女由細細個開始飲檸水,事實都唔算多病。抵抗力算唔差

謝謝你的安慰,我收埋喊左幾日,又儲番小小力量繼續打仗了,最近心情都是這樣子,坐過山車一樣起伏。我用紅菜頭,紅蘿蔔,西芹,青瓜,黃椒,kale, baby spinach, parsley, basil, lemon, ginger, 和蘋果一起打汁,每天中午給BB喝,最近2天開始效法這𥚃的媽咪煲芫茜魚片湯,我仔的大便是惡臭的,而且眼神有改善,跟他講話會間中看你,以前基本是聽不到的。我會繼續莞茜水的,感謝你們的資訊!另外也想幫仔仔加葉酸,請問有推介嗎?分量該如何?

想請教一下,29個月大BB能否take 5-MTHF 1 mg? 一日食多少比較好?

濾水器同廚具應該用什麼?

益生菌同奶粉邊隻好

終於睇晒280頁
只想多謝Kyle & 咁多位媽媽既分享, 我立即去換晒D 食具&易潔鑊

回覆樓主:

想請問各位, 我bb十個月, 有好多自閉症狀 ( 我本身教自閉小朋友嘅),  而家除咗ABA, 有咩可以做?

Hi this post is really inspiring! I have been told nothing much can be done but keep on behavirol training for my son (now 3.5 yr old), but in fact no significant improvement after almost 1 year. That is so depressing!

My luck to come across this thread. I just visited Dr T, and blood test showing my son is lacking vitamin D, zinc, glutathione and high in mercury, a typical A kid! Now we r feeding him different supplement and hopefully can help him in another way.

My son has been suffering from constipation. Dr T has prescribed probiotic to him, and I am giving him psyllium and tummy massage already. Anything else I can do?

odiebing 發表於 17-12-11 23:42
Hi this post is really inspiring! I have been told nothing much can be done but keep on behavirol tr ...
Hi, may I know who is dr T? I also want to bring my kid to do the check up. Thanks.

回覆樓主

各位加油,資料都已記載在這裏了,有興趣的話慢慢研究下。

我想最緊要都是命運吧!強求醫好個病,用盡方法,有時唔到你好返就是唔到,醫病不是一分耕耘,一分收穫的。

我仔都好大個了,自閉和其他問題依然嚴重過嚴重。我發現仔不是啞的,只是自閉令到他對外界不感興趣,而他有興趣的事物也非常狹窄,以至學習進度慢及對有興趣的事太固執。

各位,有無看過關於黃玉郎和倪詩䔒兒子的新聞?兩位父母居然為爭個自閉兒鬧上法庭。我真是自慚不如,要向他們好好學習。

今日我會比較想去令仔開心快樂, 因為他晚景好大可能會幾悽涼,那倒不如讓他現在多享受快樂罷。

mybeaniebaby 發表於 17-9-24 05:01
想請問各位, 我bb十個月, 有好多自閉症狀 ( 我本身教自閉小朋友嘅),  而家除咗ABA, 有咩可以做?
...

即刻揾醫生(香港有Dr Trodd,另一位林醫生未睇過)做生物治療,試一年,如果有效的話(不是每個case 都work),其他治療(如aba)的效果會倍數上升。

Kyle 發表於 18-2-3 02:23
各位加油,資料都已記載在這裏了,有興趣的話慢慢研究下。

我想最緊要都是命運吧!強求醫好個病,用盡方法 ...

見你這post 很多年了,但講真我沒有睇晒(太長,而且我通常幾個月才上來看看)。知你因兒子而學習了很多有關知識,也有睇生物治療醫生(不知是林醫生定Dr Trodd)。你已經做了很多,樂觀些,不要放棄,可試下其他方法,小孩每天都在變化。

回覆 Kyle 的帖子

Kyle,

很高興你還在這裡更新你的現況。你已經盡力了,係一個非常偉大的媽媽﹗
雖然一年前STEP已經確診我仔係A, 但上星期到CAC 再評估,又再面對同一個答案,我還是忍不住哭起來﹗我地同佢做訓練、改變生活環境,到頭來醫生都係個句「個病唔會醫得好」....真係好灰...
佢地既將來我地都控制唔到,只希望佢地安好快樂已經好滿足﹗

Jjchow2015 發表於 17-7-9 22:19
Kyle, 有沒有芫茜液同zeolite 可以介紹?我仔水銀好高

請問點樣情況令你想check 水銀高定低?
費用多少?

schoischoi 發表於 18-2-6 10:34

Agreed.
My son has been on GFCF diet for about 3 months and started the biochemical treatment 2 months. The improvement is obvious. Though he is still not quite communicating with other people, he now will invite me playing with him (limited verbal) and has much more eye contacts than before. Last week, he also asked his first question! I was amazed.

回覆 Kyle 的帖子

I feel similar. My son is my only child. Can’t imagine what will happen when I get old and not around. So now I have to try the best to help him so that he can reconnect with the world, then he will be able to live on his own.

Hulk2011 發表於 17-3-8 19:15
We see Dr T in Wanchai.  I think we don't have any choice in Hong Kong.  For our case Dr T has helpe ...

你的資料很有用,你提到的書有些我都看過,我也想加一些我看過其他有用的書,diet 也運用過,Dr T 更係最重要啦。我建議你用這些資料開一條新 topic 。這topic 太多msg ,而你的post 又不在項,很少人會看到。香港太少人認識biomedicine ,而傳統的治療機構又不提供這方面的幫助(有很多都認為無用,我覺得對太多數都或多或少有幫助,如真係你講的症狀,多數case 可recover 很大)。還有可用中文嗎?讓國内的父母都看得明。

odiebing 發表於 17-12-11 23:42
Hi this post is really inspiring! I have been told nothing much can be done but keep on behavirol tr ...

睇Dr T 已經是踏出重要一步,效果是慢慢出來的,要有耐性,還有要絕對的gfcg,每樣食物都要慢慢試。最好要有ABA訓練(講真很貴,但自己的兒女是無價的),加st 和 ot。私人ABA最好,可觀察上堂,ABA治療師還可教你怎樣做。家人要stop他們的任何stim野。

睇Dr T 有樣一定要做,就是要很清楚(不要長,但要講重點)講比他聽小朋友的最新情況(好了差了不變?),如果自己食開其他supplements ,也要list 比他看。如自己知道一些supplements 可能有效,也可問問他是否可試(有時他真的會讚成)

Franceschingyi 發表於 18-2-1 16:56
Hi, may I know who is dr T? I also want to bring my kid to do the check up. Thanks.

Dr Trodd
‹ 上一主題|下一主題