用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

Kyle, 你好勁呀, 我爬哂你D文~
想請問下阿仔上年開始玩埋抽搐 (癲癇), 唉~ 仲要食埋抽搐藥, 有無SUPPLEMENT / treatment 介紹下我呀, 而家有做針灸

回覆:popofu 的帖子

試下食一隻叫AHCC supplement,用來增加免疫力,抗氧化。多種維他命試下一隻叫Afa 的束絲藻吧!

鋅平時有無食開,我見都幾爭議性。有話癲癇要補,有話癲癇唔好補。如你仔一向有補,試下停一停。

10-20% 既自閉兒大大下會癲癇。

試下從多方面諗下什麼會trigger 導致仔抽筋。如有沒有食咗過敏食物,會否因為某些光束,聲音,動作,疲勞引致。

我亦見過有人講話飲太多水、肚餓都會發的。

仔太疲勞唔得,如一向操得佢太勞累,都要重新調整作息時間。

引用:試下從多方面諗下什麼會trigger+導致仔抽筋

原帖由 Kyle 於 15-11-09 發表
試下從多方面諗下什麼會trigger 導致仔抽筋。如有沒有食咗過敏食物,會否因為某些光束,聲音,動作,疲勞引 ...
Kyle, 不得不俾個like你,你真係咩都識。

Kyle, 不只LIKE, 要SALUTE!

AHCC supplement 係咪可以在iHerb 買呀, 講開又講, 你介紹iHerb 買的我都買了~

我幫阿仔補 Taurine, 因為我在網站爬文, 發現 Taurine 對腦部運作起不錯的作用, 另睡眠也好了.

我阿仔發作都係星期日半夜, 我叫呢個"星期一病", 以我研究可能有2, 1係WEEKEND 玩得太癲, 所以太累, 2係WEEKEND 都係出外食飯, 可能味精作怪~

而家聽完你講法, 可能係太累 ~  

另外個BLOOD TEST 話乳酸偏高, 我而家又要上網做功課啦,
有無人有經驗呢? 請指教下, 多謝大家

回覆:低功能自閉症=腦葉酸缺乏症

爬左幾日 .... 想問下益生菌係咪買 culturalle 好 ? 定 Catalo 都 ok ?

引用:Kyle,+不只LIKE,+要SALUTE!AHCC+supplement

原帖由 popofu 於 15-11-11 發表
Kyle, 不只LIKE, 要SALUTE!

AHCC supplement 係咪可以在iHerb 買呀, 講開又講, 你介紹iHerb 買的我都買了~ ...
能幫助睡眠嗎?我用精油攪阿仔嘅睡眠問題,攪咗成個月都係得個吉。可否分享多些方法改善佢嘅睡眠問題?佢已經day day食1mg melatonin , 都要攪半小時至一小時才入睡,有時半夜會醒,要一至兩小時後才再睡,尤其是星期六晚。

回覆:奀珠 的帖子

幫睡眠supplement 有melatonin, gaba, taurine, 5htp

自己慢慢試,我仔基因不能用taurine. 所以人得未必自己仔得。

精油,haha, 我都想神神化化搞掂件事。有病醫病,無事補身。我都是得個桔。

melatonin 係要睡前提早1小時食架, 但係我覺得melatonin無咩用, 另外有一隻St. john's wort 有平靜情緒的作用

Taurine 有 calming effect, 另外有些 article 提過 AD/HD 會用 Taurine 控制情緒, 我都係經常係外國網站搵資料, 好少上BK, 咁啱比我睇到Kyle個貼, 真係好滾動, 多謝大家無私的分享, D料好有用, 正呀

另外, 阿仔都比較HYPER, 所以我都比佢食1000mg for every 2 day, 效果OK, 平靜左, 而家諗緊加碼 1000mg daily

回覆 Kyle 的帖子

如何得知基因問題用唔到邊類 supplement?

Amy yasko 個 neurogenomic test.

Amy yasko 好建議a 仔多吔gaba, 佢個勢是乜都唔好做,補咗gaba 先,你可以研究下。有些epileptic drug 如epilim 有增加gaba 減低glutamate 作用。

少上bk 是好事,我都少上咗好多好多。這裏既資訊是幾年都是舊料。

仲停留在什麼是I s e 位? 感統邊到做?講學校就得主流miracle 個案。好難搭嗲!我想我仔出事後第一年先睇呢啲啦話。

睇那個常推介戒口的人睇咗一輪,原來佢話gluten free 面包,佢仔唔好,要食街買喎,連食譜都無。

bk 可讀性相當低。

引用:幫睡眠supplement+有melatonin,+gaba,+taur

原帖由 Kyle 於 15-11-11 發表
幫睡眠supplement 有melatonin, gaba, taurine, 5htp

自己慢慢試,我仔基因不能用taurine. 所以人得未必 ...
咁開始時應該試咩dosage?say gaba?

回覆 Kyle 的帖子

係, 十分正確, 醫生先開Epilim, 再轉其他藥如利必通

回覆 Kyle 的帖子

唉~ 而家仲辛苦過讀大學既時候, 成日研究biochemistry, 但都幾有趣~ (苦笑)

BK 公認係C拉網, 無咩學術討論~ (逃~)

IHERB .....忽然冇曬葉酸賣...

引用:歲半針即是六合一,五合一那枝?那枝不單是

原帖由 Kyle 於 15-08-13 發表
歲半針即是六合一,五合一那枝?那枝不單是歲半要打啦,二個月、四個月,六個月都要打,點解要齋問歲半?

...
Kyle...唔覺意路經~覺得你好堅~真係研究得好仔細~同專家無分別~我都要比個Salute你!睇左第一頁~想問點解係自從打歲半針就引申出自閉症?兩者有何關係?想請教一下小兒宜家13個月~自小返開育嬰院~但老師成日話佢好似仲未知發生咩事~活係自己世界(可能係唔合群)~但佢其他各方面~反應(Hi,bye,five)、語言(好早已講爸媽)、大肌肉其實都可以~手指可以指想要既野~淨係兩隻手指都係唔可以夾到星星餅同埋玩玩具玩兩玩就走左去~請問活係自己世界~會有自閉傾向或專注力不足嘛?因為擔心所以開始比Nordic魚油佢食同埋搽精油~sorry~可能太長但請指教🙏🏻🙏🏻thx

引用:歲半針即是六合一,五合一那枝?那枝不單是

原帖由 Kyle 於 15-08-13 發表
歲半針即是六合一,五合一那枝?那枝不單是歲半要打啦,二個月、四個月,六個月都要打,點解要齋問歲半?

...
Kyle...唔覺意路經~覺得你好堅~真係研究得好仔細~同專家無分別~我都要比個Salute你!睇左第一頁~想問點解係自從打歲半針就引申出自閉症?兩者有何關係?想請教一下小兒宜家13個月~自小返開育嬰院~但老師成日話佢好似仲未知發生咩事~活係自己世界(可能係唔合群)~但佢其他各方面~反應(Hi,bye,five)、語言(好早已講爸媽)、大肌肉其實都可以~手指可以指想要既野~淨係兩隻手指都係唔可以夾到星星餅同埋玩玩具玩兩玩就走左去~請問活係自己世界~會有自閉傾向或專注力不足嘛?因為擔心所以開始比Nordic魚油佢食同埋搽精油~sorry~可能太長但請指教🙏🏻🙏🏻thx

‹ 上一主題|下一主題