用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1 讀公文式英文有無用?
go

F1 讀公文式英文有無用? [複製鏈接]

請問F1 至讀公文英文, 會做D 咩練習? 我想佢閱讀多D 英文, 好似COMPREHENSION 咁, 坊間補英文多數只係操GRAMMAR, 好似不大合用!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:F1 讀公文式英文有無用

可能講出黎會比人圍,但都是想講,不好話中一,小學我女自己都覺得無用,試過半年quit左

要閱讀理解好,看多d書,識多d vocab, 就算不識點解,靠上文下理去估

去買d閱讀理解ex.做下,如果程度未追到就用返同級,再買高年級的做

Yanamami    發表於 13-4-27 22:14

回覆:CrabPincers 的帖子

Thx!多謝你冒住圍插危機都回覆我都問過好幾個用家,都係話評語麻麻,所以不考慮公文了:igiveup

那F1才開始學公文有用或是常規補習較有用?
F1好似太遲開始?想F1數學好些或趕上情度,
補習是否較公文有效用?
請幫忙

引用:那F1才開始學公文有用或是常規補習較有用?

原帖由 fila 於 13-02-24 發表
那F1才開始學公文有用或是常規補習較有用?
F1好似太遲開始?想F1數學好些或趕上情度,
補習是否較公文有效 ...
我諗如果Grammar底弱,我諗私補,補好個底先!公文只能作為課外練習,還要看看公文式是否合適!

回覆:nc2000 的帖子

公民式比較適合小學生,幼稚園。中學先學就真係冇乜用

引用:可能講出黎會比人圍,但都是想講,不好話中

原帖由 CrabPincers 於 13-02-23 發表
可能講出黎會比人圍,但都是想講,不好話中一,小學我女自己都覺得無用,試過半年quit左

要閱讀理解好,看 ...
我撐你!

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

CrabPincers 發表於 13-2-23 14:30

要閱讀理解好,看 ...

要閱讀理解好,看多d書,識多d vocab, 就算不識點解,靠上文下理去估
Agree. 上到中學要多讀多寫才有用。

回覆:nc2000 的帖子

去到中學先去讀當然冇用,據我所知公文英文有兩個課程,冇記錯的話,較深嘅係澳洲,較淺嘅係香港. 阿女N年前K2下學期閞始讀較深個課程,當時尚未有較淺嗰個,我覺得對於閱讀理解同學vocab都唔錯,只要認真地做,必有得著. 阿女讀中文小學,平時都冇睇英文書習慣,只睇中文書多. 上到SMCC, 英文銜接全無問題,連英文老師都話佢嘅foundation好. 所以唔可以話公文英文冇用,只不過要個小朋友配合先得, 去到中一先學太遲,寧可多睇英文書.

回覆:F1 讀公文式英文有無用

回覆:F1 讀公文式英文有無用?

Xxx
F1 讀公文式英文有無用?
9/970
Xxxx

Frankly I think this is the wrong question to ask. No right answers will come out from a wrong question.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題