用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 究竟你想自己小朋友做咩職業?
樓主: Twins-Baby
go

究竟你想自己小朋友做咩職業?   [複製鏈接]

回復 CarmenJack 的帖子

he might got some silly talks with youcome on, share with us

回復 Twins-Baby 的帖子

係呀,佢成日話要做兩份工.因為佢話要生3個小朋友.要用多點錢

回復 CarmenJack 的帖子

要生三個?  仲要做兩份工?  好件偉大哇    我生兩個都已經收山, 一定你是一個好愛家庭的人, 不然你的小朋友不會咁有這種想法  

剛路過, 我真是無諗過呢個問題, 或者現在可以開始發下夢
反而我諗起細個時, 爸爸話我喜歡任何工作他都支持, 除了不是他那行---演藝圈, 因娛樂圈真的太覆雜

回復 lovelinda 的帖子

你爸做明星?  

回復 Twins-Baby 的帖子

唔係........只是小小幕後人員啫

你謙啫!  一定係話得吓事的人  

引用:回復+lovelinda+的帖子 你謙啫!++一定係話

原帖由 Twins-Baby 於 13-03-19 發表

你謙啫!  一定係話得吓事的人
你太抬舉了!
每個崗位總要有人做的,不過大家都只是睇明星,多數人都會忽略一套作品當中,包括很多很多人的努力

我都做過翻譯, 係幫一個無品, 無學識的SO CALLED 明星做嘢.  我見到拍攝的武指, 佢啲錢真係咬出嚟有血有汗.  比人打到又"魚"又腫, 如果嗰個係我個仔, 我會好心痛, 因為唔需要為咗出一出鏡或賺嗰少少錢而要受傷, 好似嗰啲亞姐亞哥, 有好好待遇仲要求多多.  啲服裝SET頭係用了好多心思完成佢的工作, 佢一句話攰便令到人做多好多功夫. 真係想打佢一身.  我聽歌, 我會聽係唱作多. 睇戲我會睇有好的STORY BOARD, 係唔係明星我唔理, 至緊要好睇.  啲成虫大哥, 咩雨袖最強, 我一概唔會比錢睇.  連老翻我都唔會睇.  跣錢跣電.  

回覆:究竟你想自己小朋友做咩職業?

我個仔就來5歲,佢話要做巴士司機,揸A車去機場,婆婆問佢揸飛機好嗎?佢話唔好,因為揸飛機要講英文,佢話唔鐘意英文

Twins-Baby  佢咁答你媽, 你個仔好鬼轉數高喎    發表於 13-3-19 18:25

tell him even bus driver needs multi-languages...

i wants my kid can go to professional stream

Twins-Baby  me too!!  發表於 13-3-22 19:10

dentist

Twins-Baby  我啲朋友都係牙醫, 幾好賺  發表於 13-3-22 20:58

引用:個個都想入名校,+個個都想要比人學快一步,+

原帖由 Twins-Baby 於 13-02-19 發表
個個都想入名校, 個個都想要比人學快一步, 比人識得更多更好, 其實有無想過點解? 又有無想過你想自己的小朋 ...
我孩子想做老師,不過教醫生的老師。<〜佢自己最想
或者做研究工作,研究醫療的藥物和方法。<〜佢有興趣,但不是最想的。
做會計工作,<〜佢爸爸我,應為最大幾會。佢有少少計數天份。

回復 sampapa 的帖子

你個仔又幾有深度, 真係無吔小朋友諗到要教醫生  

引用:回復+sampapa+的帖子 你個仔又幾有深度,+

原帖由 Twins-Baby 於 13-03-22 發表

佢今年9歳,除正常課程外,還返緊特別課程。深度連佢中學部老師都要第二天才解答。
之前在EK問功課,還比人駡我這些功課無可能九歲人仔做的。最後說明課程資料後,真的很多謝他解釋。

Twins-Baby 發表於 13-3-22 23:35

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2547668&fromuid=588306當時的其中一題,自己參巧吧。
還有物理和化學,

Twins-Baby  我見到頭暈了     發表於 13-3-23 08:49

可以MESSAGE 我佢學啲咩, 好嗎?  我兩個六歲了.  

引用:回復+sampapa+的帖子 可以MESSAGE+我佢學

原帖由 Twins-Baby 於 13-03-23 發表

可以MESSAGE 我佢學啲咩, 好嗎?  我兩個六歲了.
你孩都有興趣的話,肯定跟兒子一樣有問題,小心,小心。
資料可查詢教署的特別課程組,不過一定經學校轉介才可。

HA???  我個仔係鐘意計數.  唔係神童  
‹ 上一主題|下一主題