用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請有經驗媽咪比d意見!
go

請有經驗媽咪比d意見! [複製鏈接]

我b係12年10月細b,今年9月報下年n1,但係到下年9月開學阿b都未足2歲,請問甘係唔係無學校收架,如果真係無學校收甘係唔係要等3歲直接讀k1啊?如果今年9月報名幾時in啊?

1    0    0    0

回覆:請有經驗媽咪比d意見!

今年收的話就今年11月足兩歲入學!

回復 stephaniechu 的帖子

學校照報, 有d小朋友有出世紙已可以報,如救世軍, 有d講明唔收細b讀n班, 你可以先問左報嘅學校先。年中8,9月左右好多學校開始報名,可以去學校網址留意下,有d就直頭可以全年報, 真係間間唔同。不過點都好, 細b去in多數無咁著數,,但如果平時你地都有自已教下佢都可以好唔同,最少唔識講野都識揀岩選擇,如水果,動物,形狀等等…亦可以教導小朋友唔好搶其他人玩具, 玩到唔放手,,
或者唔好咁易發脾氣等等…當然因為佢地仲細,你教左但效果都要打折, 但其實n班多數教自理,同其他小朋,友相處等, 知識相對唔係咁多,都係簡單嘅,所以就算無n班讀, 都可以作好準備報k,
因為我囝係11月b,雖然暫無n班讀,但已有k1 offer, 都祝你good luck

補充,幾時in係睇學校而定, 多數年尾同之後年頭都有㗎

回覆:Chirley 的帖子

好多謝你ge解答,我係好怕讀唔到n班就無k1收,請問你個仔幾大啊?無n班讀就可以馬上去報k?

我囝係2011年11月B呀...
你比我醒目啦, 我都係我囝9, 10個月大時先識上黎EK睇同問,你比我快手好多啦...
唔係無N班讀就即報K, 只係我之前係York 到報N班, 係waiting 不過就俾左K班offer我囝,
所以暫有一間K1 offer, 雖然我都會90%讀佢, 但今年我都會幫囝報多幾間,
當拎經驗同睇多d, 但心理壓力就無咁大囉...
你真係想bb報讀N班既就留意多D學校資料, 特別係自己屋企附近果D學校先,
屋村學校都唔緊要, 我覺得間間學校都有好有唔好地方,
我都有幫囝報左幾間屋村學校咖, 但未有回音呀
反而D 有名少少既就有FEEDBACK...
我有朋友佢囝係12月B (仲要係月中後果D),
INTERVIEW時無咩反應, 但無發脾氣/喊都有一間屋村學校收左佢呀...
你個B 係10月既, 唔怕無機會...

回覆:Chirley 的帖子

你仔仔以家應該係1歲幾,甘快就比k1你?唔係3歲先讀k1咩

Chirley  係~雖然我唔明佢收生CONCEPT 係點, 但有一間係手就心都定D  發表於 13-2-20 16:02
‹ 上一主題|下一主題