用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家比d意見吧
go

大家比d意見吧 [複製鏈接]

大家比d意見吧

我個仔而家2歲3個月,如果今年返幼稚園就2歲10個月.其實巳報左一間學校收左佢,比左500元留位費.但要搭校車.(因見左樓下2間好D的學校都吾收佢)問題:
1.佢2歲3個月,而家都吾係好識講話,怕佢追吾到學業?
2.佢咁細個要搭校車都有D擔心
3.好吾好等下年先比佢返學呢?(到時再考樓下果2間吾使搭校車)

請大家比D意見!!!因3月要比錢買書同校服啦

Re: 大家比d意見吧

我個仔而家2歲3個月,如果今年返幼稚園就2歲10個月.其實巳報左一間學校收左佢,比左500元留位費.但要搭校車.(因見左樓下2間好D的學校都吾收佢)問題:
1.佢2歲3個月,而家都吾係好識講話,怕佢追吾到學業?
2.佢咁細個要搭校車都有D擔心
3.好吾好等下年先比佢返學呢?(到時再考樓下果2間吾使搭校車)

請大家比D意見!!!因3月要比錢買書同校服啦

問題不大, 車程應該不遠, 如果太遠就要考慮是否要搬, 始終用太多時間在車程上太浪費了

早上學比遲上學好, 會有好明顯進步, 學校學嘢始終不同, 早d開發他的潛能

thank you liliansiu,仲有無人比d意見呀?

My case is as same as you.  My daughter is 2.5 yrs old, can talk little English but Chinese not talk much.  I'm still finding some half day school for her but my house area has no half day school only full day.  I also don't want her to take school van.

How can I do ?

Twinstar :wink:

我個人認為如果小朋友咁細個就去咁遠返學好辛苦O架, 學多D野係好既, 不過如果咁細個不如讀幼兒班會比較適合, 等大D先返K1啦, 分別好大O架, 大一年會識野D
‹ 上一主題|下一主題