用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 點解D小朋友K3已經考到4,5級琴?不能想像! ...
樓主: RubyS
go

點解D小朋友K3已經考到4,5級琴?不能想像! [複製鏈接]

回復 四隻貓 的帖子

agree, I don't like looking at his facial expression particularly when he plays...真係好想搵個紙袋笠佢個頭, 就可以有much more enjoyable 既listening  

Jane1983  哈哈  發表於 13-2-18 22:47

四隻貓 發表於 13-2-18 16:23
我自己就唔多頂得住郎朗既演繹風格.....有心可上youtube 睇下, d表情....真係感受唔到"自然"喎.
不過後來 ...

我冇特別留意開郎朗的表演, 只記得第一次睇佢, 會覺得李雲迪舒服啲, 但之後再睇郎朗同克勤伴奏時, 又覺得 ok 唔淨誇喎, 所以我話我接受到囉.  而我之前所講的小朋友, 係會臨完時專登幾乎瞓落個琴度, 仲要臨尾一下隻手專登舉起的, 呢啲咪係淨誇同做作囉. 不過又見好多家長拍爛手掌, 好似好 buy 咁.

My girl starts learning in K1 (3 years old), not 5 years old, still learning and no exam has been undertaken ar! Wow...........

hadwinboy 發表於 13-2-17 00:30
我個仔而家 K3 都可以睇幾深程度的中文故事書,例如何紫的兒童文學精選,但我又唔覺這是什麼異能,只是自小 ...
同意,我自己升小一時都可以睇到伊索寓言,格林童話集,我細佬小三可以睇到西遊記原本,我地晤覺得係咩異能

相對,我個仔4歲睇到小二的中文課本,人地覺得他叻,我同我細佬都覺得他如果他肯睇多啲書,可以再好啲,但而家啲小朋友太忙,好難集中

我自己都是初小紅樓夢, 我個仔都是K3 Harry Porte, 佢有好多同學都是, 不要理他們是否全明, 起碼會主動睇完一本又一本.  看書是好大機會看習慣, 我識的較多小朋友喜看英文書, 所以英文的程度大多數比中文好, 不是天才不天才, 因放在中文的時間太少, 相反亦然.

但我覺得比較琴, 我覺得琴要不停repeat practice, 多有趣亦不比看書 chapter 章章不同,  所以可以K2,K3 考 4-5級的, 除了天才外, 一定有其過人之處.. 起碼專注有耐性,

長生不老 發表於 13-2-20 14:47
考到4,5級琴又點, 你叫佢彈只新嘅歌可能都未必識彈, 有d人係為考級而學琴, 學嚟學去都係個幾只考試歌, 簡直 ...
全中,吾覺得硬谷幾首歌,考5、6級琴係天才!

幾歲人仔就用咁多錢.....

醒目開學勳章

我想講我仔現在K3都已經有4級鋼琴,嚟緊會考5級,我沒有迫過佢,初時都係比佢試下鍾唔鍾意,上咗兩三堂之後老師話佢有天份,我見阿仔又自動自覺上琴彈,阿仔平時操考試歌但都有彈其他名曲,同練手指技巧既歌,重玩下作曲,見佢好開心好享受,又喜歡比賽要叻,兩年來都已經攞過好多公開賽既獎,如果個小朋友真係鍾意彈琴同肯每天練習,K3有4,5級唔難!(不喜勿插)

Chowying  厲害  發表於 13-2-27 19:50
myfanwy  請問佢每天彈多久?  發表於 13-2-27 10:38

請問四歲幾男仔,學了琴半年,每個星期練琴2--3次,每次半個小時.到現在還學繄初級.請問進度是不是好慢?

醒目開學勳章

myfanwy
我仔每次練最少45分鐘,一星期4,5日到練!THX!

沈靖韜6歲考8級, 個人睇落都蠻正常! 仲成日打機TIM!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:點解D小朋友K3已經考到4,5級琴?不能想像!

講起「佢」,不得不分享一下我家隻陳年CD,當時未商業化的樣子...(不過事實,拉克曼尼洛夫鋼琴協奏曲3呢隻CD係我最愛之一)

‹ 上一主題|下一主題