用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 點解D小朋友K3已經考到4,5級琴?不能想像! ...
樓主: RubyS
go

點解D小朋友K3已經考到4,5級琴?不能想像! [複製鏈接]

回覆:點解D小朋友K3已經考到4,5級琴?不能想像!

小朋友有音樂天份及有興趣,但要佢每天自動自覺練琴也是挑戰,例如我個仔便是這樣. 我同佢一齊學琴練琴那段日子佢會好啲,好似有個伴佢動力大些. 呢個月老師安排唔到時間比我,我個仔於是又懶些了. 還曉問:點解你地大人唔學但要逼我學

K3有5級, G6考完AT, 依家都唔算係咩新聞, 但肯定佢地對音樂有一定的天份, 應該都係音樂資優生, 未必係迫出嚟.

But I know a child is really talented on his own and like piano much, can got distinction in grade 4 at k3, his mother don't know piano

如果有留意,或者朋友間肯坦白,你會發現身邊好多懷有「異能」的小朋友。

除了鋼琴,仲見過:英文K3看小五story book、數學超前幾年、繪畫得獎無數、識德文法文...初初覺得驚嘆,但世界吾同左,「神童」真係吾少。

回覆:RubyS 的帖子

Not very difficult to reach g5 at k3, but the problem is how they can keep the faith in music.

引用:如果有留意,或者朋友間肯坦白,你會發現身

原帖由 Jane1983 於 13-02-16 發表
如果有留意,或者朋友間肯坦白,你會發現身邊好多懷有「異能」的小朋友。

除了鋼琴,仲見過:英文K3看小五 ...
我個仔而家 K3 都可以睇幾深程度的中文故事書,例如何紫的兒童文學精選,但我又唔覺這是什麼異能,只是自小接觸得多中文。反而幼稚園可考 G5、6 piano,就真的是天才了! 不可能單靠自小接觸多便能有此成就. 勁!

Jane1983  都係時間放係邊,用看中文書的時間和熱忱去學琴,都可能達到,考高級琴吾比語文難。  發表於 13-2-17 15:57
MCLIAN  你仔仔好叻!  發表於 13-2-17 14:24

谷幾首考試哥而獲取級數,比有些人為入名教信教好!

overview  要谷都唔容易架 !  發表於 13-2-17 19:42

回覆:RubyS 的帖子

But they will find it very difficult to play other piano sheet.

我本人係一位鋼琴老師,相信可以解答到你們的問題。其實要小朋友k3考到5級並不難,k1學吓音符,k2死練爛練3首3級歌,k3又係死練爛練3首5級歌就可以了,當然仲有scale, aural之類,當然背後必需有一個功利嘅家長啦。d家長覺得咁樣先進度夠快,先叫好。試諗吓e位學生幾年學得幾首歌,真可悲!真想問他們學音樂有什麼意義呢?!

misskwokwok    發表於 13-3-11 15:37
SAGO    發表於 13-2-20 11:57
piggy-ma    發表於 13-2-19 13:03
ysnmama  雖然是迫出來, 但不是每位小孩也肯配合被迫的, 若叫我兒子配合, 真的沒可能. 所以真沒有免費午餐. 那些家長能迫孩子, 真也有其辦法.  發表於 13-2-18 10:40
Pigbaby  為考而學,唔會長久  發表於 13-2-18 09:22

引用:我好鍾意一句說話,+時間用係邊度其實係睇到

原帖由 Chirley 於 13-02-16 發表
我好鍾意一句說話, 時間用係邊度其實係睇到咖...
我都好想阿囝成材, 但我唔忍心令佢無晒童年...
個人唔希望 ...

快樂童年其實真的很重要,在你及小孩的回憶是永遠的!只要大家開心,任何生活方式也是好的!

無錯,童年是很寶貴的,如將來回望今日就只有機械式嘅操練同培訓生活,無論幾成功都難免覺得有些可悲。

Jane1983 發表於 13-2-16 17:29
你係咪想話佢d表現誇張?而家係咁,你看郎朗!吾鍾意會覺得好over,但亦有人受。
...
郎朗我仲接受到喎, 但呢位小朋友係比佢地誇張十倍, 作狀十倍囉, 完全唔可以同郎朗嗰種比較.  而且我唔會話郎朗係誇張, 佢啲動作大得嚟好自然, 冇作狀 feel 的.

Jane1983  太誇吾係人人鍾意!  發表於 13-2-17 19:19

我就不懂音樂,讓孩子每天練琴,時間並不長.....
天份高故然可喜,如何持之以恆和找到理想的老師,才是最大的課題!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 bebebe12345 的帖子

同意!

回覆:worryworry 的帖子

Agreed as I play piano too but I did not force my son K3 N K2 boys to achieve grade 5.  They've got no grade at this stage, they enjoy to play simple piece .  I have no plan to request them to go for exam until they completed some grade 1 books.

我有一個大學男同學, , 佢話就係細個時, 被家人迫考琴練琴, 所以佢有童年陰影, 即使佢已考獲8級和演奏級, 佢之後都唔想/唔會再彈琴了.

所以, 培養對音樂的興趣比以短時間考獲高級數重要!

chanwendy 發表於 13-2-17 16:31
郎朗我仲接受到喎, 但呢位小朋友係比佢地誇張十倍, 作狀十倍囉, 完全唔可以同郎朗嗰種比較.  而且我唔會話 ...

我自己就唔多頂得住郎朗既演繹風格.....有心可上youtube 睇下, d表情....真係感受唔到"自然"喎.
不過後來佢自己講佢彈琴時係幻想緊孫悟空, 果隻卡通貓呀Tom, 仲有變型金剛....0甘...我就開始理解到佢點解有0甘"有趣"既表情.
不過音色同技巧係無得呃人既, 佢係誇, 但技巧之強係無可爭辯既.

‹ 上一主題|下一主題