用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 點解D小朋友K3已經考到4,5級琴?不能想像! ...
go

點解D小朋友K3已經考到4,5級琴?不能想像! [複製鏈接]

好奇一問,自問不成!

0    0    0    0

回覆:RubyS 的帖子

May be they can only play those exam sheet music...

回覆:sonmeow 的帖子

Absolutely right

引用:好奇一問,自問不成! +

原帖由 RubyS 於 13-02-16 發表
好奇一問,自問不成!
Because their parents can teach them by themselves all the time!

我好鍾意一句說話, 時間用係邊度其實係睇到咖...
我都好想阿囝成材, 但我唔忍心令佢無晒童年...
個人唔希望將來阿囝只係記得童年時不停學野, 練野....

我身邊冇此類異能的, 最多是K3時考了3級, 聽講3級以上要有oral, 如果K2可以做到4-5級, 真是很厲害 !!!

無論咩級, 點樣只是注重操過級個D歌, 我覺得一定要此類小朋友個人好定, 好肯重覆一樣活動, 其實同一般小朋友好奇易想變的心理不夾, 如果是被逼的, 小朋友好慘, 如果是自願的, 小朋友似乎過早成熟了...  

引用:Quote:原帖由+RubyS+於+13-02-16+發表好奇

原帖由 GCG 於 13-02-16 發表
Because their parents can teach them by themselves all the time!
同意。有很多也是父母本身是某樂器的老師,每日父母在旁陪練琴等同上堂,一般人一星期一堂,佢地係一星期七堂,父母懂得其法也減少了孩子錯誤練習,兜少了路,所以進度較快。
另外有少數是天生有音樂才華。
另外亦有少數富裕家庭會請老師陪練琴,進度也較快。

現代提早發展潛能。有潛能很重要的(in the gene)!我仔點發展也做不到,學了七年只預備考4級!
...

引用:我身邊冇此類異能的,+最多是K3時考了3級,+

原帖由 HaYi 於 13-02-16 發表
我身邊冇此類異能的, 最多是K3時考了3級, 聽講3級以上要有oral, 如果K2可以做到4-5級, 真是很厲害 !!!

無 ...
完全同意說法。
小朋友喜歡不同遊玩,要佢哋坐定定真喺難過升天。

回覆:點解D小朋友K3已經考到4,5級琴?不能想像!

我估冇咁多天材!大部份小朋友唔會有興趣,最難是培養到他們有興趣!

唔可以一口咬定學琴係辛苦,喜歡音樂的人可以好喜歡玩樂器。例如幾時有聽過rock友被迫彈吉他? 如果小愛友係唔喜歡,點谷都谷唔到架。

回復 teambuilder 的帖子

完全認同!我識有人自發喜愛學樂器,也有天份。而我個仔和我就係反教材!
...

你將時間放在那方面,自然會有成果。

回復 四隻貓 的帖子

我都覺得係有咁嘅情況。每當同啊仔練琴,我就諗如果自已係音樂老師,進度應該快好多。依家好似瞎子摸象,唔知點練!我哋每日都有練半個鐘,但好多時浪費了許多時間係錯嘢度。
當然唔知會唔會考得咁快,但一定俾我哋唔識練嘅快好多!

係有呢d情況,係EK都有家長講過,多數係媽媽自己係教琴,日日教d所以好快。

樂器一定要學,為陶冶情性或訓練耐性,但吾會追求咁早考好高級數,而家小六考到8級已經係平常事,對考學校幫吾到太多,其實已經好誇張。

除非小朋友超有天份和興趣,否則就無謂逼佢。

我女一個幼稚園同學仔就係 k3 已 5 級, 仲拎國際獎添, 畢業禮時有表演, 淨聽佢彈係幾 ok 的, 但睇埋樣就扣晒分, 誇張到爆, 我同亞女講, 如果你彈琴彈到咁樣, 我寧願你唔好彈喇.  我女話 k1 時問過佢, 佢係未足三歲就學琴, k1 時就已經 2 級了.

chanwendy 發表於 13-2-16 17:04
我女一個幼稚園同學仔就係 k3 已 5 級, 仲拎國際獎添, 畢業禮時有表演, 淨聽佢彈係幾 ok 的, 但睇埋樣就扣 ...
你係咪想話佢d表現誇張?而家係咁,你看郎朗!吾鍾意會覺得好over,但亦有人受。

他們是天才,加上後天超努力吧

有的是迫出來的,但確實有的是小朋友自己又有天份又有興趣而有成就的!
‹ 上一主題|下一主題