用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 孕婦補充葉酸或防嬰兒自閉,各位mma有冇食? ...
go

孕婦補充葉酸或防嬰兒自閉,各位mma有冇食? [複製鏈接]

我認為未必準確,我們媽媽輩也沒有食葉酸,
我自己就好像較後期才吃.

孕婦補充葉酸或防嬰兒自閉     14/2/2013

明報 – 6小時前
  研究報告顯示,母親在懷孕開始前4周至懷孕開始後8周服用葉酸補充劑,可降低孩子患自閉症的風險。

美國醫學會雜誌13日刊登的報告稱, 挪威公共衛生研究所的科學家調查了8.5萬多名兒童及其母親孕期服用葉酸的情況。這些兒童出生於2002年至2008年,到2012年3月31日隨訪結束時,他們的年齡在3.3歲至10.2歲之間,平均年齡為6.4歲。

隨訪期間,共有114名兒童被診斷出患自閉症。科學家發現,母親在孕前至孕初期服用葉酸,其孩子患自閉症的風險比母親未服用葉酸的孩子減少近40%。但母親在孕中期服用葉酸,則不會降低孩子患自閉症的風險。

葉酸屬於維生素B類物質,天然存在於綠葉蔬菜內,也可人工合成。它是細胞正常生長、DNA(脫氧核糖核酸)合成及修復所需的重要營養成分。

自閉症是一種嚴重的精神發育障礙,症狀一般在3歲以前就會表現出來,主要特徵是漠視情感、拒絕交流、語言發育遲滯、行為重複刻板、活動和興趣範圍具有顯著局限性等。

1    0    0    0

回覆:孕婦補充葉酸或防嬰兒自閉,各位mma有冇食?

我有吃葉酸,囝剛証實有亞氏,不過我同c6都年齡很大。

我由準備懷孕開始巳經食葉酸
我都係30age前生仔仔,唔算年齡大
懷孕時因為怕大魚,海鮮重金屬所以期間無食過
產檢期間醫生話bb好健康,正常,唔煙唔酒
我朋友懷孕時魚生照食,小朋友健健康康
所以我一直好自責,唔知自己做錯咩事害到個仔0甘
只可以講有0的事真係上天注定............

一開始try BB之前已經開始食葉酸,食左差不多半年,到懷孕初期一直有食,兒子也有自閉症。

另外,自閉症成因仍然是一個迷,我認為家長們無需過分自責。

BeBe媽媽  Agree  發表於 13-2-15 23:36

Apple,其實有些小朋友佢們因病或意外要受皮肉之苦的,要長期接受治療咪仲慘過我地,嗰啲小朋友媽媽睇住自己仔女受疾病煎熬,個心真係會好痛,
我有時諗個仔有呢個病係我心痛啫,起碼佢吾識痛苦嘛。又有的是兩個小朋友都有自閉的,嗰啲真係好慘,這些叫不幸,吾通仲要諗係人地做錯事,加添別人同自己既痛苦咩。
其實我們只有向前看,吾好諗番以前,不過睇完上面的post,都應該同有冇食葉酸無關,我只係覚得如果有啲關係嘅,咪叫我啲大肚朋友要食囉,但其實我都覚得吾係甘簡單,我大肚時有食魚等,你好叻gala,甘有意識保護bb,證明你好啺佢,所以吾好甘儍豬亂諗野。

BeBe媽媽  Agree  發表於 13-2-15 23:44

同意個仔咁唔能夠怪自己。 上天賜既,為有盡力幫佢啦。
我有前3個月就開始食,亞仔而家4歲半喇,未確診係咪自閉,
可能仲細,評估中心咁保守,唔會咁快confirm吧?
但亞仔有好多行動問題都似架,而家仲可能有adhd,呢樣更難應付,唉。
但亞仔而家好好玩,佢帶左好多歡樂比我地。
大家加油啦!

我都有食個仔一樣係⋯

多謝大家,呢條路我同大家都好努力去行
係呢到感受到好多正能量,
前排看到1位媽媽留言,真的說中了我和大家同路人心聲

"不論,你有多大的先天不足!
你仍然是我最愛的孩子!
你不善表達,我慢慢溫柔地教你說話!
你寫字不美,我會和你一起快樂練習!
你專注不足,我會很有耐性地教導你!
因為,你是我的寶貝!
我希望別人接納你包容你,我首先要做到!
我不怕辛苦,我只怕你辛苦。
但媽媽希望你也不要退縮。
讓媽媽牽著你的手一歩一步走過崎嶇的學習之路。
現在,你比別人努力一定有回報的。
總有一天,你會振翅高飛!"

有吃,有自閉,智力ok

我孕育初期至中期都有食,但可能我受孕前無食有關,不過我朋友話孕育期既孕妇有流過血自閉機會好大,因为佢同其他媽咪講過哩啲問题,個個媽咪都話有流過血作小產喎。不過我地都無辦法,只好向前看啦。

我想問,吃那一種在那裡買
‹ 上一主題|下一主題