用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 各位有自閉症小朋友嘅媽媽,你們有返工嗎 ...
go

各位有自閉症小朋友嘅媽媽,你們有返工嗎

有份工,放紅日,星期六半日,20k, 我係term 頭,仲有個細仔,現由工人同嫲嫲2人照顧2個小朋友,我有時要出trip, 如你係我,會返工嗎?

回覆:sandy1109 的帖子

引用:有份工,放紅日,星期六半日,20k,+我係ter

原帖由 sandy1109 於 13-02-14 發表
有份工,放紅日,星期六半日,20k, 我係term 頭,仲有個細仔,現由工人同嫲嫲2人照顧2個小朋友,我有時要出 ...
其實我之前份工同你差不多,但最後我選擇左仔仔,雖然而家生活俾以前要節儉好多,但我覺得係值得的(當然間中而家都會諗下想返工)

引用:有份工,放紅日,星期六半日,20k,+我係ter

原帖由 sandy1109 於 13-02-14 發表
有份工,放紅日,星期六半日,20k, 我係term 頭,仲有個細仔,現由工人同嫲嫲2人照顧2個小朋友,我有時要出 ...
我會衡量埋老公份工的穩定性和淨係佢一個做嘢得唔得。

同埋你小朋友幾多歲?返緊咩位?我覺得要睇埋呢d law.

引用:Quote:原帖由+sandy1109+於+13-02-14+發表

原帖由 Vichang 於 13-02-14 發表
我會衡量埋老公份工的穩定性和淨係佢一個做嘢得唔得。

同埋你小朋友幾多歲?返緊咩位?我覺得要睇埋呢d la ...
老公搵不多,如不做要食老本,小朋友排緊S位

回覆:sandy1109 的帖子

有,因为老公收入有限,訓練又要好多錢。

可以的話减小些工作量,或定下一個時間後仔仔進展得不理想,就最好暫停工作來教導他,你就當自己轉左e份工,個好仔有前途即係自己有前途嗎!努力!

回復 nornor 的帖子

Agree, I also quitted my ex-work, as I understood, I can earn money anytime, but I cannot miss my son's golden period. After I took care my son, I saw my son's improvement! And the maid cannot replace the mother's love as well!

引用:Quote:原帖由+Vichang+於+13-02-14+發表我

原帖由 sandy1109 於 13-02-15 發表
老公搵不多,如不做要食老本,小朋友排緊S位
我自己暫時會繼續做嘢,因為本身份工冇乜壓力,做得開心舒服同老細都好好。同埋出去做訓練都係錢,係好多錢添。有時我會講笑同我老公講叫佢唔做嘢湊返阿囝!(因為我老公本身做得好辛苦,成日都話想唔做抖下喎)anyway, 個個家庭唔同,其實自己最清楚個情況。

有,唔做唔夠錢比仔仔訓練

回復 cmcarman 的帖子

訓練自己成為仔仔最好的治療師,就是最經濟實惠的方法啦!
     努力努力!加油加油!

我都有返工, 份工冇壓力薪金又唔錯, 加上老闆好體諒我有個A仔.
如你份"老本"可以俾你休息3-5年專心湊仔我都贊成你唔好做野.

回覆:各位有自閉症小朋友嘅媽媽,你們有返工嗎

半職,不過如經濟許可,我會全職照顧仔仔

回覆:各位有自閉症小朋友嘅媽媽,你們有返工嗎

已決定resign了

希望你仔仔會感受到.
努力.

回復 sandy1109 的帖子

支持你!你要加油!!

真的好大勇氣, 我家便只有我一個做工, 一家四口, 個細仔又是Autism. 都好想揍住個仔....真的要做訓練都要錢 ...大家好好加油!!!