用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有冇人讀個 york playgroup, 可否comments 下. thx! ...
go

有冇人讀個 york playgroup, 可否comments 下. thx! [複製鏈接]

如題. 因現正考慮幫唔幫阿囡報 york playgroup 俾佢玩下, 想睇下大家有咩comments, 因費用都唔平.
   3    0    0    0

i want to know too~!

先前曾有人留言過都係唱下歌仔咁,
但講得唔仔細, 我都想知多d,
有無媽媽俾小朋友玩過?!

york 有 playgroup 咩, 收唔收一歲呀, 我見得n班only...
知唔知有邊間kindergarten收一歲讀playgroup架

回覆:有冇人讀個 york playgroup, 可否comments 下. thx!

我个仔讀緊,已經係第二个theme.每堂有不同主題,全英上.上次个班少學生啲舒服啲,今次有12~13个同學一班.主要係唱下歌,跟不同主題學習,整小手工!

回覆:有冇人讀個 york playgroup, 可否comments 下. thx!

300大洋一堂太貴

My babies have joined. Not as good as expected. The classroom is small. The teachers are okay. But babies are too young to learn. My babies are 15 month old. They don't like it very much. It seems that they enjoyed more when they are at the little gym. At least, take little gym is more spacious and Mr J, the teacher, is better.

想再問問, 係咪都係要家長陪?? 謝謝

喺!一個家長帶一個BB.

引用:300大洋一堂太貴 +

原帖由 Vlone778 於 13-02-15 發表
300大洋一堂太貴
York 係一間吸血鬼幼稚園!

回復 seamama 的帖子

真係?唔知吸的值唔值?

回復 CARSON0809 的帖子

Hi, do you think the playgroup is good?  How about the teachers?  Are the playgroups organised by York itself or by outsiders?

Thank you.

回覆:seamama 的帖子

My daugher attend the playground of "Heep Hong Society"......$1760/8 lesson for 1-1.5 years old.   Not bad for this cheaper price...

我個仔由上年讀到依家,都不錯,我已再報多幾個月,課室幾大,個仔又開心,雖然貴,但都覺值得!

我讀緊,冇我想象中好,話明係playgroup 乎,但一d都唔playful, 而家上左三堂,我上兩堂,我老公一堂,佢都話唔enjoy。佢要小朋友守規則,要坐定,答問題要舉手。我個人認為歲幾至歲半多的小孩仲細,太細個要佢守規則會妨礙佢自由發揮及探索,咁細個一定有好奇心,想依樣掂個樣摸,但playgroup的老師,相信他們都係教幼稚園老師,太慣性要學生守規則,以致小孩好冇癮 ,見到唔摸得,好像第一堂講picnic food, 老師攞一大個picnic basket出來,裡面載了很多食物玩具,我個bb一見到就好開心,因為佢知道basket,見到佢熟悉的野,佢想走去摸,但我都阻止佢,因為有小孩走向老師面前企響度,已經比老師話要坐番低,然後將d食物逐樣逐樣唱歌做動作,d動作又難,冇乜小孩會跟到,所以是齋睇,齋睇大半堂,終於講完,老師叫學生幫手放番食物落basket度,唉,心諗終於等到喇,即刻放我bb走出去答老師問題,最終只摸到個蘋果幾秒咁大把(我bb唔想放手都要迫佢放),但唔係個個都有機會摸到,全堂一小時,開頭有每人一個樂器唱歌玩2-3mins, 大半堂後摸到蘋果幾秒,其他時間就是齋聴齋睇,好似聴書咁。所以我覺得唔playful,小孩都冇耐性聴咁耐
第三堂好少少,有多些教具,每樣教具每人一個,但玩的時間很短,因為內容多,每個生字都掂下,所以玩相關生字的教具很短時間。但欣賞老師用心製作精美的教具。老師算nice, 只不過習慣了幼稚園上課的一套,我覺得不適合套在bb身上。我個人主要不喜歡上課模式,但無疑他們的課程是比較organized. 第一堂已派課程表,講每次主題及要帶什麼。
我要強調,以上屬個人意見,比較以往參加過其他幼稚園辦的playgroup, 才有此結論,但我相信有家長仍很buy佢那一套,各人有不同的需要及要求。

回覆:seamama 的帖子

除了York, 香港其實都幾多吸血鬼幼稚園。

我仔仔由14個月開始番TT個PG,期間再join York PG 番星期六,相較之下,我覺得TT好好多,老師好d,吸引d,可能吟岩york果班個老師比較木,阿仔唔中意,而且由頭到尾都係唱歌再加做手工,較悶,阿仔真係中意番TT多好多,所以york我地只番了一期就冇番了,而TT就一直番,到而加快一年了!

回覆:toyandcar 的帖子

TT要排期架wor. TT點好呀?可以分享下嗎?

係呀,TT要排,我上年就排左都係三個月倒。我覺得佢分左半堂英文半堂普通話,吟兩者都比小朋友接觸下都好既!吟係教學上,老師通常會先唱下歌然後故事,吟我見小朋友大多都定既,老師都幾有愛心同耐心,閒時都會同家長傾下,幾nice,總括黎講,小朋友能夠投入活動,呢奌幾重要,純粹個人覌感!
‹ 上一主題|下一主題