用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局蔡繼有vs DBS
樓主: Tiffany1234
go

保良局蔡繼有vs DBS [複製鏈接]

回覆:kyliema2006 的帖子

恭賀新禧!

你離題了,講DB而非DG。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:保良局蔡繼有vs DBS

DBS及PD一向都唔谷學術成績㗎,只是部份家長自己要求高,自己谷。

要lB有lB,要DSE有DSE,只可惜不鼓勵考lGCSE及GCE AL。

講到多元知能,一體一藝,課外活動等等應該做得不錯。

總結,可以考慮先入DBSPD,萬一覺得不合意,轉校都容易好多。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

恭喜發財!我說的是普遍現象呢。朋友的孩子在db,現在已f4,剛選了ib,說頗難適應,讀ib,好像入了另一間學校似的,師資、教學內容以至功課量都與dse有很大分別。說最初聽口音重的外籍老師說課都有困難。但現在已比學期初好多了。他由一年級開始一星期補四天,到今天仍在補,成績屬中游,英文科就最擔心。看到他,我覺得他成熟了不少,與大人會有話題,人亦有禮貌。

小兒就成日周圍玩,但有時又會書不離手,看得慶起,就會邊吃邊讀。朋友看到,就會叫孩子多向小兒學習閱讀的習慣。

不過這些都是個別例子,不過可以反映學校的文化。

我見有學生小學係cky, 中學轉出去傳統名中學, 但兩者模式完全唔同, 真係苦了小朋友 !

我反而認為培養閱讀習慣係在家庭不在學校。我自己每天都看書 (不是雜誌亦不是工具書, 係科學歷史文學), 兒子見得多,自自然然會喜歡看喜歡去圖書館。

引用:我反而認為培養閱讀習慣係在家庭不在學校。

原帖由 556699 於 13-02-11 發表
我反而認為培養閱讀習慣係在家庭不在學校。我自己每天都看書 (不是雜誌亦不是工具書, 係科學歷史文學), 兒 ...
相輔相成效果更佳。

回復 kyliema2006 的帖子

你孩子又是G10? 如果不是,又好難比較。
過咗7月先講多些Pre-IB 及 IBDP的實際情況。

小兒沒有補習,G10到G12都讀到儍,因為他的目標是40+......

回覆:ANChan59 的帖子

你講得好啱!一定Dbs 好過cky!! Dbs 一直吾push academic, 係鼓勵小朋友多方面發展,做一個有自信,all rounded 的人!cky 根本就吾係DBS 嗰個級數!

我都有個朋友個仔舊年入了cky, 佢好後悔,佢話間學校只會對某d表現好的學生放多些時間,其他一般的學生只會被當透明。

佢又話怕校長吾知幾時會退休,退休之後吾知學校會變成點。呢個係我朋友嘅感覺,各人有各人睇法。

bbb330    發表於 13-2-12 08:59

呢啲要問你自己先最清楚。。。你覺得邊間嘅程度比較適囝囝?你自己又鍾意邊間學校嘅理念多啲?

回復 boryi 的帖子

我都是第一次聽到cky表現差的學生會被忽略。大家到cky的專頁看一下應會知得更多。

引用:Quote:原帖由+cwng3+於+13-02-10+發表I+saw

原帖由 Tiffany1234 於 13-02-10 發表
Where can watch the video??
http://youtu.be/Xw4_ztoOHTY

That's the reason I chose cky ( offers on hand are not DBS so not a tough decision for me but the pt mentioned from that parent is good pt)

引用:回復+boryi+的帖子 我都是第一次聽到cky表

原帖由 penguin_chick 於 13-02-11 發表
回復 boryi 的帖子

我都是第一次聽到cky表現差的學生會被忽略。大家到cky的專頁看一下應會知得更多。 ...
蔡繼有的隱形學生數目應該比一般學校少(相信神級學校的穩形學生就更多)。小兒潛水咁多年,今年都找到自己,入了校隊。係蔡繼有,只要你願意舉手參與,係可以有很多出演機會。

Cky應不是dbs的級數,程度較淺,所以較少人去補習。
Dbs的程度較深,所以較多人要補習,看看db討論區便知。老師或校長當然叫學生不需補習。有朋友不讓兒子補習, 結果成績不及有補者,惟有急找補習。

我只係覺得每個家長對每間學校都有吾同感受,呢d 係我朋友實在對cky嘅感覺。我認識嘅cky家長一係就好鍾意,一係就好吾鍾意,好小有中間。反正我對cky冇感覺,但如果比Dbs, 我本人覺得吾洗揀。

近年的確越來越多家長將CKY同一線名校比較。
這現象唔知係證明了CKY的教學理念越被新一代受落,定新進家長對傳統名校的那套越見質疑?

神級學校當然地位超然,心想:你係邊位?仲未夠班亦唔出奇。但得罪講句,我覺得這正正是所謂神級家長的肓點之一。

武林之大各有特色,唔係下下都要少林vs武當先稱得上同leveI。
你硬要咁諗都只是仍然活在名牌框框內沾沾自喜,睇唔到、亦接受不了世界其實暗暗在變,這實在是非常可惜。唔諗下點解自己咁好都要被人考慮,卻在懷疑對方夠唔夠班同咩級數。

其實新起學校亦有可取之處,某些優勢未必比傳統名校差。唔係又點會咁多人考慮呢,咁我就真係想知點解DB咁好都仲要㨂來揀去?差在那間適合自己吧了。
所以我尊重每所學校都有好有壞,神級亦然。

當然,好多人深信少林寺內就算掃地果個都武藝高強,亦相當欣然地接受掃地果個可能將會是自己個仔!但求入咗先再算,話唔定有潛質做大師兄!咁,咪入囉,其實大家都會為你驕傲。只有父母最知子女適合那條路。

minirat  是有內涵的家長!多謝分析!  發表於 13-6-18 09:47
四隻貓  講得好.   發表於 13-2-14 13:23
penguin_chick  掃地果個隨時係方仗個師叔!  發表於 13-2-12 13:13

kyliema2006 發表於 13-2-11 14:18
恭喜發財!我說的是普遍現象呢。朋友的孩子在db,現在已f4,剛選了ib,說頗難適應,讀ib,好像入了另一間學 ...

想問問你兒子是從小一讀起嗎? 如是 ,從兒子到現在女兒的課程是否已變了很多,聽說課程越來越深,要求跟早年已很不同,高小也開始有補習情況。

如果DGJS vs CKY我一定會選CKY.
但DBSPD vs CKY, 我就要看孩子性格、音樂運動水平而去決定

DBSPD其實同一般傳統學校不同,學校不會十分趨谷學生的成績(當然家長可能自己谷),追不上的學校有安排補底,為數不少的NET教英文科,學校俾學生好大自主權,校方亦抱開放態度接受學生既意見同提議。

DBSPD有全港數一數二的樂圑、合唱團、運動隊。如果孩子本身玩樂器或運動相當出色,入到DBSPD應該會學到更多。不過如果孩子在此方面不是十分出色,能考入DBSPD校隊或樂團的機會就比較低了。相反在CKY, 水平一般的孩子的表演/表現機會可能會比較多。

亦有男校家長同我講覺得始終是男女校比較平衡,男孩早一點學會跟女孩相處會比較好。

回復 kyliema2006 的帖子

Totally agree! That's why I choose CKY finally

回復 Parisienne 的帖子

Totally agree!
如果正如大家所講, 唔同level, 唔o使諗, 樓主就唔會咁煩惱!
揀學校係要揀適合, 有邊個清楚自己仔女得過自己父母丫! 每間學校都有好有唔好, 真係好視乎你o既要求, 同仔女o既性格! 希望樓主盡快作出決定, 好讓心儀呢兩間學校o既人有機會入!
‹ 上一主題|下一主題