用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局蔡繼有vs DBS
go

保良局蔡繼有vs DBS [複製鏈接]

兩間都收,你會點選??

6    0    0    0

回覆:保良局蔡繼有vs DBS

dbs

回覆:Tiffany1234 的帖子

Benz 定BMW ,兩邊都唔會差

DBS         

貢獻勳章

回覆:Jane1983 的帖子

DBS

CKY真係咁好?

I saw there is a video in which a mum explained why she drop dgs and chose cky.  But I guess DBS/dgs is a more popular choice.

回覆:Tiffany1234 的帖子

Not at the same level.

引用:I+saw+there+is+a+video+in+which+a+mum+ex

原帖由 cwng3 於 13-02-10 發表
I saw there is a video in which a mum explained why she drop dgs and chose cky.  But I guess DBS/dgs ...
Where can watch the video??

DGS …DSE
DBS…DSE &IB
CKY…??

ANChan59  IGCSE.... IBDP = ???  發表於 13-2-11 00:11

即係點解有人喜歡揀國際學校而非本地學校。雖然蔡繼有不是國際學校,但其模式及理念近似。但中文同樣著重。

論香港人,相信只有少過10%讀梗國際學校。或者國際學校的市場,應該只有幾個百分比。選蔡繼有而放棄神級名校,相信會有起碼九成香港人不明白。

去年,我身旁亦有不少人不明白我的選擇。

四隻貓  same here, 很多朋友勸我揀天神呀. 佢地唔明白我點解有免費名校唔讀, 要交0甘貴學貴去間充滿未知之數既CKY. 同路人自會明白.  發表於 13-2-14 14:06

samchan2179 發表於 13-2-10 15:58
Benz 定BMW ,兩邊都唔會差
蛇年進步...
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

恭喜晒!可唔可以咁講呢:
兩間都好好,否則你都唔會出post問。

DBS會讓你仔仔成為出色的男拔生。幾乎人人夢寐以求,引以為榮,身份象徵。
CKY就讓你仔仔成為出色的自己。學校理念是每位學生都能成才,主動地愉快學習,成就自己。有點學生創造學校,多過名校創造學生。當然歷史背境就不能同神級並論。

我的是囡囡,無特別留意男校,不過DBS地位就真難代替!
唔楝DBS,怕群眾壓力比自己壓力更大。

slamai  I like your comments on the different outcomes of DBS and CKY students   發表於 13-2-14 13:23

除了st paul co-ed,及la salle(唔使钱)外,我没有想过有人有DBS都唔读!

引用:即係點解有人喜歡揀國際學校而非本地學校。

原帖由 kyliema2006 於 13-02-11 發表
即係點解有人喜歡揀國際學校而非本地學校。雖然蔡繼有不是國際學校,但其模式及理念近似。但中文同樣著重。 ...
很多謝你的意見,請問你可否講多些你的選擇

CKY 學費真的很貴!比DBS 還貴2萬!
而DBS 的offer 確實係好難放棄的!
今年我有多個朋友已放棄CKY offers!但真的未聴聞有人放棄DBS offer!

Unclejt  Is correct, 59400 vs 40000.  發表於 13-2-11 01:45
ANChan59  只差兩萬....小學??? 都IBDP點止???  發表於 13-2-11 01:16

dbs for sure

兩間都收可以證明貴公子係叻仔,叻仔讀邊間都是叻人

引用:Quote:原帖由+kyliema2006+於+13-02-11+發

原帖由 Tiffany1234 於 13-02-11 發表
很多謝你的意見,請問你可否講多些你的選擇

神級名校好吸引,去年錄取小女時,都有點輕飄飄的感覺。

每當我考慮學習的真正目的,希望孩子有自學能力、擁有對語文的自信,我希望孩子有空間、有時間去閱讀、有時間打波、有時間hea、有時間創作、有時間玩… 我亦希望孩子在人生往後幾了十年都依然擁有今天所學得的知識,不是因考試而學習,是為了求知而學習,那麼就要選擇一間容錯的學校。

bbb330  Totally agree! That's why I choose CKY finally.  發表於 13-2-12 08:55

學費當然是问題,但慶幸小兒及小女咁多年未曾補習,省了不少補習費。

朋友找一名外籍補習老師補英語。每周兩小時,成為$4000大圓一個月。那一刻,好阿 Q咁諗,係學校起碼有七成時間講英語,好抵。
‹ 上一主題|下一主題