用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 deleted
樓主: yingyee
go

deleted [複製鏈接]

回覆 whywhywhywhy 的帖子

whywhywhywhy
請問你的小朋友讀在那區港島,九龍?
有沒有心水中學?

引用:回覆+whywhywhywhy+的帖子 whywhywhywhy請

原帖由 anna_gigi 於 14-02-12 發表
回覆 whywhywhywhy 的帖子

whywhywhywhy
小朋友讀港島學校,未升中,只想早點多了解東區情況

回覆 anna_gigi 的帖子

並不是要將衛理和其他學校比較. 只是不認同它現時是B1中學,回文只是想說出事實而已.本人並沒意貶低任何非B1的學校.而且我一直都說它是一間好中學.大家可看看我在這帖之前的回文. 最後,衛理羅校長是很有心去辦教育.如果多幾位像羅校長這樣的校長,是學生之福.總好過一些B1學校只顧入U率.

有同感...學校只須分 好或一般學校...理得佢係1A...1B...1C...2A
當今太多家長盲追乜1A...1B學校...而忽略最主要係...學校能否正確 啟發教導小朋友
盲追1A等等學校...乜乜入U率99%...有無諗諗偏偏果1%正正就係你小朋友
乜乜2A...2B學校...乜乜入U率20%...正正你小朋友就在其中
小朋友長大入U又能爭入米系...當然佢地家長開心到震...但前路係米佢自己想行...家長狂谷...精心部署...係米小朋友一定如願行到終點?
眼見部份家長心得分享...從小既細微部署...事事衝著將來前途為目標...見到都有點~~~

小兒在十多年前想入此校都不能進, 只因他是B3生,而有過度活躍症, 雖然學校之間有聯繫但幫不了他, 十多年後小女可進此校完成哥哥的夢想了. 但她本人也讀的開心.壓力始終有多少. 但也適應了. 至於入U仲有漫漫長路.始終是她行的路,由她去決定自己的方向.

引用:+本帖最後由+whl3868+於+14-2-13+01:11+編

原帖由 whl3868 於 14-02-13 發表

有同感...學校只須分 好或一般學校...理得佢係1A...1B...1C. ...
其實我諗有啲家長未必係想仔女讀band1a先去了解各間中學banding,只係如果連學校banding都唔知又點協助小朋友報合適學校呢!在我自己看來,只要入對適合小朋友的學校,那邊間學校都是好學校,眼見有朋友仔女band1尾硬要選band1頭的中學,也有明明係band1中父母卻選了band2中學校,我真不知是他們不了解中學banding還是其他原因,不過好多謝大家的討論我才能夠知更加多學校資料,謝

引用:+本帖最後由+mamee+於+14-2-11+13:57+編輯+

原帖由 mamee 於 14-02-11 發表
忘了唔該你,很有用的資料

請問點為之多?孩子每天要用多少時間做?多測驗及考試嗎?

回覆:小西湾衛理中學

小兒自行都報了衛理,幾時會知有無得 interview ?

回覆 connielam 的帖子

Connielam
最初上中一時較多功課, 由其是數學, 晚晚做到成11點, 做到咸, 後來適應後,漸漸跟到進度唔使咁辛苦.
現在中二又覺得幾輕鬆.
每年兩測驗兩考試.

anna_gigi

謝謝回覆.聽落都幾恐怖.是否中一每一班都甘多功課?是否視乎那一個老師教?定還是因他們不適應呢?

多數是不適應的, 始終中學科目比小學多.

anna_gigi,

謝謝你.你說得對,小學同中學都很不同,而且中學程度深很多,而且小學中文教,升中英文教,小朋友的確需要時間適應.

connie

10年前中學和現在中學教學方式及教材已大大不同了, 以前還可以應付教大仔在中學時, 現在新的教材我已不識教了.

回覆 tttw1 的帖子

很認同ttw1的講 法, 你對東區學校很了解

ttw1, 講得好正確好了解, 我都同你一樣咁諗

請問以衛理,顯理及劉永生banding,是否衛理比較好,顯理第二好,其次是劉永生?多多指教.

以我理解或看法這三間都是B2,而衛理屬第一,顯理和劉永生是同一水平.而分別是顯理比劉永生較多活動

衛理的家長,
從website知衛理學生入學後要懂swim至少25m,請問平日上課時間是否有swimming class及地點是否在chaiwan public swimming pool?還是要學生自己課餘學及以證書證明?

回覆:小西湾衛理中學

上星期六都去了面試,希望有機會入到啦!

‹ 上一主題|下一主題