用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家認為"重學術"還是"重品德"既幼稚園較好? ...
樓主: Lingfung813
go

大家認為"重學術"還是"重品德"既幼稚園較好? [複製鏈接]

回覆:des_tests 的帖子

品德比較重要。雖然話品德主要靠身教,但學校對品德的影響力不容忽視。例如:老師的說話、對事情的看法,小孩被灌輸某些概念後,家長要費很大心神亦很難改正。

JadeW 發表於 13-3-12 18:13
品德比較重要。雖然話品德主要靠身教,但學校對品德的影響力不容忽視。例如:老師的說話、對事情的看法,小 ...
對!所以我地放棄左好多所謂”好“嘅學校,之後我俾人話蠢﹠傻

Chirley  其實自己先知係咪岩自己, 同自己需要D乜, 其他人 (包括父母) 講果D野聽左就算啦~唔駛理  發表於 13-3-13 11:01

多謝大家意見和分析,我們一家人已替兒子選了一所"充滿愛和重德育"的學校!希望學校與家庭互相配合培養一位"有品德和愛心的小孩"

不用理會别人評語,選一所適合孩子的學校吧

小小山  Congrat for your decision has made.  發表於 13-3-13 01:14

引用:多謝大家意見和分析,我們一家人已替兒子選

原帖由 Lingfung813 於 13-03-13 發表
多謝大家意見和分析,我們一家人已替兒子選了一所"充滿愛和重德育"的學校!希望學校與家庭互相配合培養一位" ...
恭喜晒!

Chirley  其實自己先知係咪岩自己, 同自己需要D乜, 其他人 (包括父母) 講果D野聽左就算啦~唔駛理
所以有多人(包括EK會員﹠身邊人)都叫我唔好放棄名/龍校,我地都係放棄哂,只係KEEP住一間冇小學BACKUP嘅幼稚園

恭喜樓主已經有答案,揀到一間啱自己小朋友的學校。

純粹路過,好奇一問: 其實一間重品德的幼稚園同一間重學術的幼稚園,到底教法有何不同? 是否就係靠老師身教或者見到有唔啱就講兩句呢? 如果唔靠EK 媽媽口碑,我如何得知邊一間係重德育定係重學術呢?

Lingfung813  多謝  發表於 13-3-13 23:56

回復 lingan 的帖子

你可上學校網頁看到其教學理念,還有可問身邊讀過該校的家長們經驗。所以選校時目標要清晰,還記得大部份幼稚園面試會問家長是否明白和能講出學校教學理念呢!

Chirley  多謝提點, 其實『理念』呢樣野太緊要  發表於 13-3-14 13:16
‹ 上一主題|下一主題