用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家認為"重學術"還是"重品德"既幼稚園較好? ...
go

大家認為"重學術"還是"重品德"既幼稚園較好? [複製鏈接]

因為經常在EK見大家將每一間學術強的幼稚園去比較。
   4    0    0    0

回覆:大家認為"重學術"還是"重品德"既幼稚園較好?

好的學校應是兩者並重的。

簽名被屏蔽

品德是內在的修養,如果認為那只是包裝,得罪講句,這人都沒有甚麼品德可言。

kiubbobo    發表於 13-3-13 12:16
falalala    發表於 13-3-12 17:32
saiwai  agree  發表於 13-2-14 01:02
babyislove    發表於 13-2-12 14:56
gatochat    發表於 13-2-11 14:58

兩方面平衡最好,自理能力同禮貌修養好重要!
睇見小學雞鬧父母港童就嘔血!

回覆:布希亞 的帖子

有這種想法,下一代真叫人擔心。

回覆:Lingfung813 的帖子

一定揀品德

幼稚国的学術有幾深?!?

屋企都教到

名校一定中意听教听话

in my opinion

回覆:picture 的帖子

德育不重要?前陣子那偷拍醫生被人釘牌,是最好的例子吧!

falalala  呢個例子舉得好  發表於 13-3-12 17:34

最好緊係平衡,不過要二揀一,我會揀學術,品德最好由父母身教,且教品德無須資源,但學術教材由學校提供一定多元化好多. 而且自己未必識教。

fionapangcp  我都贊成,德育必須父母身教,學校教得點好,父母返到屋企父母唔教 / 唔執行一樣打回原形  發表於 13-3-13 10:47
lawa    發表於 13-3-12 21:30
BBQQmomi  I agree  發表於 13-2-9 19:18

品德,雖然話要家長身教,又有乜嘢好過身教加學校幫助?!小朋友做人態度正確,影響深遠,終生受用。
幼稚園生最多只係學好d語言,認多寫多幾隻字,自己教都得,再唔係呢d全港九都大把“補習“,重語文的家長咪又係出去考cert。但出去上堂就一定唔會教德育,有都無家長比錢上啦!

才德兼備,均衡發展

多謝意見!因為眼見不少重學術的幼稚園,父母之間明爭暗鬥,形成小孩子細細個要比較。另外,呢類學校老師重學術、學生人數多,個小孩跟不上就"話之你",叫父母帶你外出補補補啦!所以,本人比較擔心。
另外,重德育的幼稚園課程未必咁深,但老師因應小孩進度去教,家長都要外出補下習。

其實除了家長教導人格外,幼稚園係可以培養品德的地方,在學校內與同學相親相愛,如有同學仔有困難,其他人能一起去幫助他。我相信羣體學習也十分有效!

回覆:Lingfung813 的帖子

我會著重德育,人的想法正接影響一個人的行為。沒有正確的人生觀,恐怕大了變成一個好叻的壞份子!只要肯努力,我想信學術也不會太差!

簽名被屏蔽

何為"重"? 應該不是指完全忽略吧。每間學校都總有些規矩要守,校訓校歌都總會帶點正面訊息,試問點界定一間學校重邊一面。成績差不代表學校不看重成績,學校重品德也不代表會教出乖巧學生。不過,事實都係成績較好的學校,校風一般會較好。

fionapangcp    發表於 13-3-13 10:51

點解會覺得「重學術」就唔會「重品德」?

我諗即使最「重學術」的學校都唔會話自己「唔重品德」卦!
而「唔太重學術」的,亦未見得一定「好重品德」喎!
相反,好多重學術的Band1學校都係重品德的呀。

你所謂嘅「重品德」,其實係咪指包容性強、有教無類咁解?即係唔好比較孩子之間學術誰跟得上,誰跟不上,是嗎?
咁有教無類的學校,就代表「重品德」了嗎?

我諗學校無話重乜唔重乜,要都係家長自己比較吧了!

再谷再重學術的學校都有人讀得開心且品學兼優。而再「重品德」的學校都有自私自利,不會禮貌的學生。

但果真要選其一,當然選品德。
人再叻但無品,最終咪出毒奶粉囉!

正如健康同財富,偏只可選其一,當然選健康。
再有錢但無命享,有意義嗎?

但其實我覺得,兩者未必一定對立的。而且絕大部份都是並存。

都明白樓主所担心,認同樓上講點會只重學術唔理學生行為咁偏激的kg,不過無奇不有,大概都知樓主講緊邊間,有親戚讀過有同你感受一樣。不過既然你担心,有得揀唔會讀個間走左極端的學校,其實讀邊間都唔應該所有野依靠哂學校,名校都有頑皮學生可能影響緊你小朋友,點避姐,老師睇到咁多咩!總之持續觀察小朋友有咩唔對路,品德方面都係靠自己睇緊d好!又無須太担心!

‹ 上一主題|下一主題