用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金vs港大同學會
go

中華基金vs港大同學會 [複製鏈接]

请大家指點一下怎样選擇?

4    0    0    0

簽名被屏蔽

回覆:talent2000 的帖子

對的,我想比較主動學習的學生應該較適合HKUGA吧。

cyf 發表於 13-2-7 23:23
请大家指點一下怎样選擇?
HKUGA

醒目開學勳章 王國長老

回覆:中華基金vs港大同學會

兩間都出左公開試成績,應該分別吾大。中基學費平,即使加左double都係千六,而港同就3500起跳。中基對規矩要求高d,識有港同小學生幾年都吾肯乖乖地剪短頭髮,入中基幾星期就去剷短晒,話吾可以吾剪,呢方面港同要求又寬鬆d,例如話波鞋要起碼50%黑/白,結果所謂50%白+七彩繽紛都有。課外活動中基我就吾清楚,港同係精彩到應接不瑕。港同請既老師較多元化,什至在外國請返黎。

回覆:Charlotte_mom 的帖子

多謝Charlotte_mom分享。

我都看過上屆公開試成績,分別不大. 學費就相差較大。港同透明D,有列明學生入哪所大學的detail.

請問港同外藉老師是否有二,三十人呢?

醒目開學勳章 王國長老

我齋睇學校網頁, 有中一收生小冊子
http://www2.hkugac.edu.hk/img/p/data/pub_prospectus2012.pdf
約90教職員, 一半以上有任教科目的MASTER DEGREE或PHD, 16%係其他國藉

而STAFF LIST入面, 13人無中文名, 其他有中文名的係咪外國大又唔知(例如校長有中文名, 但好細個已經去左英國, 亦從唔O係學校講廣東話)
http://www2.hkugac.edu.hk/en_us/aboutus/team/roster.html

請問中華基金是band 1 嗎? 是否傳統教學?

醒目開學勳章 王國長老

有無睇過呢個?
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

醒目開學勳章 王國長老

港同消息, 新鮮熱辣:
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2012-13/Pop_up/01.html
(聽講仲有黎)

gender123  if SPCC and HKUGA both accepted, usually people will go for SPCC, what do you think? want your opinion...as you know HKUGA well.  發表於 13-2-15 00:47

IGCSE的含金量,唔識就嚇死,知到就笑死。GCE就斤両十足,所以好多人或私校都取易不取難,以免露底。

醒目開學勳章 王國長老

牛津含金量會唔會高d
(以我所知, 學生未考dse會有牛津conditional offer就係因為有igcse俾人睇, 咁都唔係太差姐)

回覆:Charlotte_mom 的帖子

請問有沒有家長認識這兩所直资中学,能给意見?因要二選一.
有汶有家長知道中基入三大的%呢?

醒目開學勳章 王國長老

根據ChiChiPaPa日誌:
http://www.edu-kingdom.com/home. ... do=blog&id=1881

HKDSE 2012 Results
人均5* / 人均5 級 / 3322 / JUPAS 入U率 / 2010 Band
中華基金中學
0.43 / 1.1 / 66.7% / 56.9% / 1B

港大同學會書院
0.9 / 1.89 / 66.7% / 45.1% / 2A

Charlotte_mom 發表於 13-2-15 11:01
根據ChiChiPaPa日誌:
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881
細心比較成績

港大同學會書院 較出色的是英文 >=5 是 42.2%

大家都要考又好成績,所 以拉高5或以上比率

但其他科目一般 中基可能好一点,中文和中基差不多 所以3322 ( 死中文) 和入 U 率也差不多

中華基金中學 56.9 % 是包了私大 HD/Asso 等 , 。實數可能港同更好
"S.6 graduates entering tertiary institutions: 56.9%"

英文好是反影 12年的功夫,但術科卻不太突出

Charlotte_mom  嘩你真係心思細密  發表於 13-2-15 15:12

abcd0001 發表於 13-2-15 12:37
...中華基金中學 56.9 % 是包了私大 HD/Asso 等 , 。實數可能港同更好l
我聽倒嘅係中基 56.9% 係指淨 degree course,包了私大。

港同嘅 45.1% 就係 jupas offer ,就計埋 hd/asso 。

直資頭兩三年RESULT唔會太準, 睇多兩年才開始見真功夫. 估計大多數都會有所提升.

papapa 發表於 13-2-16 09:43
我聽倒嘅係中基 56.9% 係指淨 degree course,包了私大。

港同嘅 45.1% 就係 jupas offer ,就計埋 hd/ass ...

你對的

中基 56.9% 係指淨 degree course,包了私大 + overseas
(sub degree :  HD/asso + others  is 43.1%)

港同嘅 48% 就係 jupas offer ,就計埋 hd/asso
不過港同有3x% graduate located oversea , 讀 x 就不知啦。

有興趣去爬下港同 prospects or 港同家長知多 D!

2012 HKDSE
本港入U率 本港入大專文憑率 海外入U率
港大同學會 48.0% 15.0% 37.0%
中華基金 49.0% 33.0% 18.0%

醒目開學勳章 王國長老

嘩, 果然高手多.....我答唔出, 222中學會去小學做分享, 等我8下
‹ 上一主題|下一主題