用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個簡單既分享
go

一個簡單既分享 [複製鏈接]

我有兩個小朋友,第一位係幼稚園時,因為擔心學術唔夠人好轉過一次校,揀一間英普既幼稚園,當中學校重點係學術,漠視左品德培育,比較多咀,唔識聆聽別人的說話等,於到小一考到間私校同津校,兩間都出名嚴,最後揀左津校,可能學校來自不同既家庭,我小朋友一年級時被人抓損臉,推落地,塊臉有成兩吋血痕,我冇怪個位小朋友,因為學校太多人,老師唔可能照顧或睇佢地咁多,試過做義工接放學d小朋友走到撞到人,係街外人,心知不妙,我小朋友都話本身係學都係咁,老師有話佢地,不過聽唔聽係控制唔到。因為又係一間著重學術既小學,資源係精英班。於是我小朋友轉校,雖然比之前間學校簡單d,但係我接放學時,見到學生蹺住老師手傾計,好融洽,放學唔見小朋友衝出去,可能有,不過我女話學校高年級會錫住低年級d同學,而且功課少左,可以日日返屋企溫書,返屋企會主動讀書,叫我借書俾佢,話老師叫對佢有幫助等等
到第二個今年報k1,我有報幾間學校,都係waiting,最後有一間offer就係家姐個間,我真係好開心,因為我覺得唔會好似家姐咁行錯咁多路!
其實我係幼稚園個邊都有分享,我只係想分享個人感受而已!

Lingfung813  Thank you  發表於 13-2-8 14:30
   3    0    0    0

引用:+本帖最後由+sleepyBB+於+13-2-7+22:54+編

原帖由 sleepyBB 於 13-02-07 發表

我有兩個小朋友,第一位係幼稚園時,因為擔心學術唔夠人好轉 ...
你意思是妹妹將讀家姐第一所的幼稚園,而不是只重學術的幼稚園?
依你認為家姐行了很多寃旺路,以往你們只重學術形學校,但原來才發現品格修養才最重要!
咁家姐現在的私小是之前放棄的一間嗎?

回復 LOVELY-BABE 的帖子

冇錯,不過我揀左另一間私小,唔係之前個間,暫時都好開心,因為係下學期轉過去,不過係讀書態度,真係明顯唔同,積極左,因為之前一星期有兩次默書,又多功課,已經補習,有時都會做唔晒,仲要三次考試,試前有小測,功課多,點同到佢溫書,佢又點願意讀書,仲有同學都好好,小朋友適應得好快。

引用:回復+LOVELY-BABE+的帖子 冇錯,不過我揀

回復 LOVELY-BABE 的帖子

冇錯,不過我揀左另一間私小,唔係之前個間,暫時都好開心,因為係下學期轉過去 ...
咁邊間私小令你女兒脫胎換骨咁厲害呀?

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

間學校固然好,不過最主要係我個女性格,其實好單純又怕事,以前我女俾人蝦佢拎佢d鉛筆黎咬,我個女會出聲同老師講,仲有次同學拎左佢間尺黎玩,仲比老師收埋,已經同老師講把間尺係小朋友自己,要成兩個月先拎番,由於老師次次都唔理,佢都話講左冇都用,所以唔再同老師講。不過最近轉校後佢唔見擦膠,佢老師叫埋同學一齊搵,雖然小事,不過我個女好開心,學習守望相助,同埋佢有講座俾小朋友,我個女返黎講要與人和睦等,可能讀書係人夾人,我個女唔適合舊學校,唔代表學校唔好,只係我個女唔適應。

Lingfung813  Good school  發表於 13-2-9 10:19

引用:間學校固然好,不過最主要係我個女性格,其

間學校固然好,不過最主要係我個女性格,其實好單純又怕事,以前我女俾人蝦佢拎佢d鉛筆黎咬,我個女會出聲 ...
明白!恭喜你們找到一所真正合適女女的學校

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

多謝,都希望你會搵到間啱自己小朋友既學校

回覆:一個簡單既分享

多謝分享!

引用:Quote:原帖由+sleepyBB+於+13-02-07+發表本

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-02-07 發表
你意思是妹妹將讀家姐第一所的幼稚園,而不是只重學術的幼稚園?
依你認為家姐行了很多寃旺路,以往你們只 ...
我細女讀家姐小學屬下幼稚園,咁我就唔擔心佢小學時又攪一輪

多謝分享!培養好品德最重要!

Lingfung813  Agree  發表於 13-2-9 10:20

其實我個女並非精英,而舊校有精英班,有好有唔好,不過對於我個女就唔好,轉校初期佢不停問我新校有冇精英班,我話冇佢先講以前精英班小朋友成日話其他班小朋友蠢,讀書冇咁叻,自己就好叻,所以比其他班教得快,當然呢d小朋友只係部份,其他我識既好乖好聽話,不過我覺得以上觀念點會係一、二年級小朋友諗到,一定係大人比較先會咁。

大人講, 小朋友跟住講, 家教是也.

好多謝你的分享~

回覆:Clearsky 的帖子

你講得好啱,相信各位家長會盡力為自己小朋友搵間合適學校。

回復 sleepyBB 的帖子

可否分享你的英普幼稚園?可PM 我嗎?我擔心會比仔仔返這幼稚園

回覆:Lingfung813 的帖子

pls check pm

Lingfung813  Thanks  發表於 13-2-9 10:21

謝謝分享,證明吾道不孤.

回覆:sleepyBB 的帖子

多謝你既分享:)我都選擇送仔女讀有宗教,私立但程度不要太過淺的小學,因我怕*先甜後苦*,我自己領教過到中學先追既慘況,尤其係英文方面。

做人至緊要開開心心 :-D
‹ 上一主題|下一主題