用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生or培正
樓主: easyview
go

民生or培正 [複製鏈接]

回覆:breadbb 的帖子

睇埋中學,培正高一線。況且,讀任何一間也可出外加強英普及其他,搏其他名小。兩者之間我揀培正。

7成上小學,其實壓力不小。何苦幾歲人仔就要甘大壓力。
英語可能民生好, 不過普通話為何要這麼緊張。我工作後才學普通話,到國內工作問題不大。

回復 Jason_la_la 的帖子

咁如果成績唔太理想先上唔到ms小學o者..咁如果相同o既情況去到pc.成績麻麻...雖然話入左去小學..但係自己成績唔好都一樣有壓力架~pc老師會成日contact家長話小朋友跟唔上架...呢個情況其實ms都會有

其實我o既意思無話邊間好d..我只係話睇下樓主鍾情邊間小學多d..唔須要為左100%要簡一間自己無咁鍾意o既學校(假設佢係鍾意ms多d)

同埋2間都係傳統學校都係..校風都係好o既...咁當然係比較下自己鍾意邊間多d...但當然我都認同pc中學係好過ms中學o既....但咁多年後o既野又可能會唔同嚕~因為ms都係近呢幾日先多人爭.....

回覆:民生or培正

我認同兩間都係好學校,最重要是家長看重那一方面去選擇。我亦都唔會係100%升學而偏向楝培正,如小朋友有能力的話,小學和中學都可以揀比這兩所更好的學校。

我其實唔太擔心ms 上唔到小學,反而想搵間適合小朋友的學校,但以家都唔知邊間會適合多的,擔心揀錯

培正中學雖然出名過民生中學,不過前者是中中,後者是英中。兩間都係Band 1中學。睇你prefer哪種語言了。我個人始終prefer 英中。

睇你重唔重視英文,培正會同家長講小朋友的英文唔得(叫你自己出面想辦法),其實普遍想英文好都要另外出外面再上堂,民生已經行英普.所以英文高一線

引用:+本帖最後由+anteater+於+13-2-9+16:21+編

原帖由 anteater 於 13-02-09 發表

睇你重唔重視英文,培正會同家長講小朋友的英文唔得(叫你自己 ...
你讀培正? 吾好作野!

回復 大餅王 的帖子

唔會作野啦,不過你可唔可以有禮貌D?

引用:回復+大餅王+的帖子 唔會作野啦,不過你可

原帖由 anteater 於 13-02-12 發表
回復 大餅王 的帖子

唔會作野啦,不過你可唔可以有禮貌D?
如果是你自身經歷,我深感抱歉。如你道聽途說,請你小心分析,不應人云亦云。

我沒有人云亦云呢,我小朋友已是K2了,所以以上所講的全是事實,也因為有經歷,才講出來跟大家分享
說到尾,讀英普班的小朋友的英文真是流利很多

引用:我沒有人云亦云呢,我小朋友已是K2了,所以以

原帖由 anteater 於 13-02-12 發表
我沒有人云亦云呢,我小朋友已是K2了,所以以上所講的全是事實,也因為有經歷,才講出來跟大家分享
說到尾,讀英 ...
你自身經歷?! 又培正又民生! 如是實,你話培正指你個小朋友英文吾得,又話民生英普掂,咁請問你係讀培正先定民生先? 你的故事已不攻自破了!

回覆:大餅王 的帖子

呢層我都好想知。我都要係民生同培正中作出選擇!

比我會揀培正!始終100%上小學!可免除考小一煩惱,專心發掘和培育小朋友的專長和才能

回覆:大餅王 的帖子

其實你的回應總是充滿挑撥性,我明白你是站在培正那邊了,咁培正都是很好的學校,你放鬆同放心好了

回覆:anteater 的帖子

其實培正同民生都係好學校,各有所長,也都各有fans ,我都係想搵最適合的,想快些做決定,但目前屋企人都意見不一,所以先煩。

其實我都覺得好頭痛。
我對培正嘅惟一concern 係中中。但聽講有d 中中會以英文教材,但中文教學。 如果係,其實我覺得ok 嘅。老實講,香港有幾多老師真係英文好talk 得ga。預期佢地詞不達意,令學生理解更難。不如用中文教學,對學生幫助更大。但如果教科書都係中文,本人覺得問題會大好多。擔心第二時讀大學時,很難適應睇英文教材,咁就要慎重考慮嘞!有無人知培正係咪咁呢?

回覆:Salad316 的帖子

我也覺得英書中敎ok, 但如果係中文書就有的concern了

培中是英文書,中文教,考生大多考英文試卷。

引用:培中是英文書,中文教,考生大多考英文試卷。

原帖由 Jason_la_la 於 13-02-16 發表
培中是英文書,中文教,考生大多考英文試卷。
Thank you for the information! 我初頭重驚要用中文卷考,因為好多Chem同Bio嘅terms其實英文易過中文好多。

‹ 上一主題|下一主題