用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 單簧管
go

單簧管 [複製鏈接]

阿女本身學緊小提琴,一直都想學埋單簧管,上學期無俾佢學,點知下學期未開始阿女就提我幫佢報單簧管,見佢一直念念不忘,我都想俾佢學。
請問以下問題:
1: 學單簧管有咩要留意,會唔會好難,我想俾定心理準備阿女
2: 請問買單簧管有咩要留意?咩牌子好?係邊度買?

1    0    0    0

sumyau1012 發表於 13-2-7 19:43
阿女本身學緊小提琴,一直都想學埋單簧管,上學期無俾佢學,點知下學期未開始阿女就提我幫佢報單簧管,見佢 ...
單簧管主要分木造和樹脂膠(Resin)造兩種, 用木的較昂貴, 初學者通常用樹脂膠, 牌子方面, 初學者用Yamaha或Armstrong都可以, 我建議由老師代買, 因為初學者未吹得響簧片, 根本無法試樂器, 琴行方面, 我比較相信"通"記, 因他們比較專業, 樂器選擇較廣, 最平的水準不差, 最貴的也有大師級數

回覆:music-suki 的帖子

多謝你的回復,請問難學嗎?我女6歲,遇上困難很易放棄,我想俾定心理準備佢。

回覆:sumyau1012 的帖子

回覆:msemily 的帖子

Thank you

回復 music-suki 的帖子

對於初學者來說,最新鮮的當然是如何吹響mouth piece,咀的鬆緊很講究,不像牧童笛,一放入口一吹即響。

回復 sumyau1012 的帖子

對於初學者來說,最新鮮的當然是如何吹響mouth piece,咀的鬆緊很講究,不像牧童笛,一放入口一吹即響。

小朋友換牙未? 手指長度與大少都是一個考慮.
一支單簧管其實都有一定重量, 要點力氣.
至於難不難, 起初會較難吹響簧片, 一掌握得到, 就不太難.
因為始終是只看一行譜, 從視奏方面, 會比鋼琴易.

回覆:birdbird 的帖子

未換呀。應該差唔多要換,有咩影響?
佢手指長度應該一般

回覆:music-suki 的帖子

之前學校俾佢試過,老師教過佢,佢可以到聲,所以先一直想學

上顎的門牙要 'kam' 住塊簧片來發聲.
其實, 音統處招 clarinet 學生從8歲起, 有部份完因正是因為換牙和氣力的問題.
不過唔知點解而家好多學校, 小朋友在一年班就要逼佢地學呢種或其他重型樂器,
不太顧及到學生本身的身體狀況是否適合.

回覆:birdbird 的帖子

咁換牙時咪吹唔到,咁攪笑一年級好多小朋友都換牙,都可以參加,我又交左學費,只好試下,到換牙時先算。

回覆:ilovethiscow 的帖子

Thank you.
咁都無咁擔心^_^

‹ 上一主題|下一主題