用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘方方vs Greenfiled (Long Beach)
go

九龍塘方方vs Greenfiled (Long Beach) [複製鏈接]

九龍塘方方:
1)AM offer
2)但唔近,家住大角咀
3)費用(學費/校車等雜費)(估計平Greenfiled $1,500以上)
4) 師資相對少ENT/PNT

Greenfiled (Long Beach):
1) PM offer
2) 好近5mins walk from home
3) 較貴(而家都$59xx)
4) 師資相對多ENT/PNT

大家仲有乜意見﹖你哋又會點揀﹖
   4    0    0    0

回覆:九龍塘方方vs Greenfiled (Long Beach)

我都係住大角咀但我放棄了greenfield因為太貴比得這個價錢點解唔去九龍塘,同埋覺得老師太young

回覆:九龍塘方方vs Greenfiled (Long Beach)

但我都好鐘意greenfield 英文環境,方方好似好傳統,local 學校

Rara23  我都係因為呢個原因而放棄方方!  發表於 13-2-8 15:28

可能都會放棄Greenfield,啲錢可以用來比阿囡學其他嘢.

其實傳統也未必是壞事. 在禮儀方面可能學得好d. PN 班學術不太重要吧?

聽講方方k1-2 都要默書,係唔係真,邊間深d?

回復 555x 的帖子

k2要默書,唔止要默書, 老師仲會一星期有一次用英文去問小朋友問題, 要小朋友聽完問題,再係簿上寫答案,之前仲要無得係屋企溫

引用:回復+555x+的帖子 k2要默書,唔止要默書,+

原帖由 小牧媽咪 於 13-02-13 發表
回復 555x 的帖子

k2要默書,唔止要默書, 老師仲會一星期有一次用英文去問小朋友問題, 要小朋友聽完問題,再 ...
請問方方程度深嗎?是否間間分校教的是一樣,升小好嗎?方方好似好小人講咁

如果唔計錢, 唔介意返PN全英普冇廣東話同埋你是PM offer, 我會揀Greenfield.  當年Greenfield 第一年開校, 識有幾個細B家長都係有方方同Greenfield 揀, 都係住大角咀, 都揀了Greenfield(但他們都是AM vs AM).  Greenfield 除了貴,口俾不錯,比較新式,茶點食乜都有營師睇過。方方較傳統,校舍也較有歷史,也可能因較傳統比較難知小朋友在學校的生活(即透明度較低)。

我家小姐讀GREENFIELD, 表哥讀方方,

我都係覺得GREENFIELD 好D。貴, 係好貴, 但係唔洗搭校車, 可以每日去接個小朋友返學放學睇住佢成長都好緊要。

同埋GREENFIELD D 英普真係教得唔錯。

PM 仲好, 師生比例真係無得頂, 我都有諗過比佢上下晝, 2 對10, 學野都學快D

我個仔都係讀GREENFIELD PN班,我都好仲意間學校.

個人認為, GREENFIELD 好過KOWLOON TONG的學校好多,我個仔之前考到YORK, ST JOHANNES, ZENITH, ST. STAFORD, BOX HILL, 明我, 方方, ST. LORRAINE,PIP.........., 我都覺得GREENFIELD比他們好好多!

原因:
(1) 地點: 其實如果自己揸車去,超方便. 上午可泊外面路邊一會,無人抄,如果要泊,又可泊入屋院內,一定有位. 如果九龍塘,有錢都泊唔到,返學放學又多車.
(2) 校內環境: 超乾淨,十分衛生,最適合2歲B入讀.
(3) 課程:
             (3.1) 好NATIVE,無論PTH或ENG,都由每班的NATIVE SPEAKERS較,唔似好多學校,為了省錢,NET要輪流去各個班房, 我個仔同D老師好CLOSE好熟,學都學多D!
             (3.2) 學的東西多樣化,D字都深,但對小朋友來說,就好易PICK UP. 而且,不同節日,如HALLOWEEN, CHRISTMAS, CNY有CARNIVAL玩,每月又有不同主題的BD PARTY,小朋友好開心! (又學到野!)
             (3.3) 學校有用PHONIC SONG教,又會唱WIGGLES歌,好NATIVE.
             (3.4) PTH方面, 就學到D日常的對話,我一D PTH都無教過個仔,但返到屋企,他有時又會講.
(4) 師資: 每個老師我都覺得有文有路, 而且好有愛心,其他班的老師也知道我個仔叫咩名,好WARM的一間學校. 之前IN其他學校時,某D學校的老師質素/態度,真係未如我理想,但GREENFIELD,我就十分有信心.
(5) 管理: 每朝入學校門口,校長一定在看著,而且事事親力親為, 老師及嬸嬸門又點會偷懶?! 而且去旅行時,看見校長同老師都有講有笑,打成一片,大家都一條心搞好間學校,真難得!
(6) 師生比例: 1:8(最多),我個仔那班現時只有21人,由學期初15人起,有1個NET, 1個PTH老師,1個助教,個個都好好,好有愛心. 開初第一個月,我個仔喊得勁,學校仲安排一個嬏嬸倍佢上堂,真細心.

缺點: 無入小學RECORD,因為新校; 學費貴

HIGHLY RECOMMEND GREENFIELD!  

P.S. 我只係指 THE LONG BEACH 那間 GREENFIELD

九龍塘方方簡直唔駛諗!同我個仔面試個位老師啲英文發音差到你難以想象和面試內容為問而問。我一面試完,我同自己講就算冇學生收,都百分之一百不能讓自己的子女入讀!

謝謝既大家既回覆,攪到我好心動想讀呢間咁貴既GF.

再想問:

1)九龍塘方方校車可能要來回各一小時 (一小時作最壞打算,要睇當時校車路線點安排,2歲人仔捱得住長途車嗎﹖)

2)如果讀方方,阿b同我婆婆相處時間會較少,唔使比比婆婆縱壞.因為一朝早,阿b就返學,中午返屋企就食lunch同訓教,冇咁容易學埋婆婆啲衰嘢.如果讀GF, 到時2歲咁大,可能早上唔使再小睡,好多時間同婆婆相處,我唔係咁鍾意,大家點睇﹖

我囡囡都讀緊GF (long beach),10月細B。so far見佢返學都開心,有進步。其實就算兩歲幾都要小睡時間。如果你心儀GF,建議你現在申請定由pm𨍭am。個人覺得,am class時間好用好多,而且,早上小朋友精神好D,專注力好D,學嘢都吸收D。

其實2歲人仔自己搭校車真係唔放心,跌倒都唔識講. 可以的話,家人自己帶返學最好.

當初我個仔都只係有GREENFIELD PM OFFER,最後在未開學前已可CONFIRM我有AM OFFER啦.  您可以向GF申請轉上午, 同意 tam_bb的講法,上午小朋友專注力好D,學得好D.

至於縱壞的問題,您必須要同老公商量對待小朋友的方向,要有共識,等婆婆都明白,先可以互相配合, 免傷和氣.

謝謝大家意見,如果GF就可以由婆婆帶返學,好近.但九龍塘方方又遠又難搭車,都要靠校車.我同老公分歧唔大,但婆婆係唔會明我哋個套,佢亦唔打算明囉.

如果申請GF由PM轉AM,應該係交留位費時申請,定係而家未交留位費時申請,同埋點樣申請﹖寫信比校長﹖有冇sample?

我交留位費時口頭申請,之後問佢我排第幾,幾時知結果.  上次我個仔排60~,最後都轉到.

可能好多人交完放棄了學位.....
‹ 上一主題|下一主題