用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Paul & 聖母之選揀???
go

St. Paul & 聖母之選揀??? [複製鏈接]

我知st. paul與聖母之間,大家一定會選spk,但我想問下,你地覺得spk好在什麼,德育及成績 balance得好,因為聽playgroup家長讀spk的小朋友說,很多其實由幼稚園已經都要出去補習,即係由小已開始谷,而且小學考試已很深,自己同小朋友會否很大壓力。

反而,聖母雖然是學業方面一定無st. paul好,dse成績又不比其他名校差很遠,但德育很好,老師很有愛心,小學小班,英文都好。其實我家住去兩邊都一樣路程,媽媽你們會點睇。

(真心想討論,不喜切插)
   0    0    0    0

回覆:St. Paul & 聖母之選揀

英文好???你有冇收錯凤

我個friend個女係度讀,英文係ok架wor

i mean如果上左小學

回覆:St. Paul & 聖母之選揀???

SPK 教德育都非常好。學術同名氣都係SPK好啲。

首先利益申報:非st Paul convent 校友,小朋友亦非該校學生。純屬路過。
其實我屋苑亦有好多st Paul convent 中,小學學生,平時見佢哋條校服裙都及膝,頭飾簡單,而且行為舉止都幾端正同乖。另外我都識幾個paul con 畢業嘅同事,我覺得佢哋好低調同有自信。絶對唔係自負個隻喎。不過我相信一間學校有幾百人,總會乜人都有,咁就要睇自己揀咩人做朋友。始終傳統天主教嘅學生,大部份都乖嘅!

denise_baby    發表於 13-10-3 18:05
‹ 上一主題|下一主題