用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 3歲半學數, E.nopi / Kumon / 珠心算/ Kwik Maths 邊樣 ...
樓主: llkllkllk
go

3歲半學數, E.nopi / Kumon / 珠心算/ Kwik Maths 邊樣效好? [複製鏈接]

引用:我都煩緊,+因唔like公文.+比囡囡試Enopi一

原帖由 S_Trader 於 13-03-31 發表
我都煩緊, 因唔like公文. 比囡囡試Enopi一個月, $700/mth係中心同返屋企都係做工作紙, 係咪有D傻??? 有冇朋 ...
未上enopi之前我喺屋企同仔仔玩「找朋友」,例如1同9、9同1係朋友,2同8、8同2係朋友,3同7、7同3係一組朋友,4同6、6同4係一組朋友,5同5係朋友,當佢熟練咗這些pattern就好易上手覺進位。
當我明白enopi上堂情況再加上9個月的進度,終於都醒覺由自己去買練習同邏輯狗比仔仔自己玩好過了,無必要比$8XX去做堂上功課

回覆:3歲半學數, E.nopi / Kumon / 珠心算/ Kwik Maths 邊樣效好?

我個仔現在每天做五,六版basic 及critical習作,看見他循序漸進,數學越來越叻,會將學到的技巧運用在日常生活,又可培養佢每天學習的習慣。其實每月付700元學費是buy它的課程結構及有推動力在下次上課前完成習作,整個流程是有系統性及被監督的學習過程。當然,我認同在坊間可以買習作自已作,但如果真的找到類似Enopi的習作模式及在各階段有系統的密集操練習作,請告訴我,我都想知呢!^^可慳返700元^^(ps, 除非買二手習作)

:-) waiwai

其實坊間的確有很多exercises , 但每個小朋友進度不同, 好多時買回來exercises 的題目, 類型, 做做下很快就發覺不配合阿囡的進度, 想過 tailor-made 一些exercises 給她, 但沒有這麼多時間,最後俾囡囡試下上enopi maths。我喜歡enopi maths 會跟小朋友進度升level。 可能阿囡很喜歡數字, 日常生活已很愛自己進簡單的運算, 所以學習起來較容易得心應手。 阿囡現在3歲多,  上了4個月, 已由level 2 升到 level 5。

其實我覺得上不上, 和上那一款課程, 很視乎小朋友的性格, 對數學的興趣和敏感度。

LunB 發表於 13-4-2 10:18
其實坊間的確有很多exercises , 但每個小朋友進度不同, 好多時買回來exercises 的題目, 類型, 做做下很快就 ...
同意, 自己create邊有人地design咁systemetic.
你女女好叻, 3歲幾就level 5, enopi好處係你勁佢會同你跳level, 唔使做咁多
我女女唔叻, 佢又會adjust同佢repeat d level, 打好根基. 我女女4歲幾只係level 3, 但我覺得OK, 因為真係要循序漸進的.

佢的課程簡單易明, 幼稚園小朋友都可以跟到.
好似教2+3咁, 做家長通常係教數手指吧, 佢會教你數多3下, 跳三步, 我又覺得, 係喎, 好過數手指.

三歲是否早了些?
自已教一些數學概念

也可親子一下。

回復 arthurl 的帖子

早唔早的問題, 我覺得很視乎小朋友的性格, 對數學的興趣和敏感度。其實同學畫畫, 跳舞一樣, 家長才最清楚小朋友是否合適。如佢未ready, or not interested, they will feel unhappy, but if they enjoys the learning process, they will get satisfaction, and build up their confidence. In my case, my daughter likes maths so much, when I give her pictures for drawing in her leisure time, sometimes she will just write some simple addition, substration questions herself on the papers instead of drawing.

LunB 發表於 13-4-2 17:38
回復 arthurl 的帖子
只是在想三歲未必有需要出外參加吧
你说的也很好
平時玩時加入一些概念
小兒也是三四歲時
自己平時教他一些
五歲時他已懂得加减數
加數更可多位進位計算
每位小朋友也有無窮潛力待父母親身發掘

差點忘了,回翻主題
我見他對數十分敏感和興趣
五歳時擇了珠心算給他學習

回覆:3歲半學數, E.nopi / Kumon / 珠心算/ Kwik Maths 邊樣效好

想請問大家,學enopi 係唔係間間center 的教學效果都一樣?我住鑽石山,我知嘉峰台有一間.但人流學生少! 附近仲有邊度有?

我去過上課centre查詢, 內裡勁清靜, 所有人都坐定定不停咁做數, 我怕三yr幾的小朋友無耐性, 上堂發夢, 是否四yr以後學會好些 ?

Xmasxxx 發表於 13-5-2 13:40
我去過上課centre查詢, 內裡勁清靜, 所有人都坐定定不停咁做數, 我怕三yr幾的小朋友無耐性, 上堂發夢, 是否 ...

我都想知三歲又坐唔定, 適合開始嗎? 現讀N1, 課堂好靜嗎? 對於較活躍的小朋友係咪大啲會好啲???

回復 cindychu 的帖子

我巳報讀了, 昨天剛開始一堂, 阿囡回來好開心, 話下星期一定要返, 功課薄好精美好吸引小朋友去做.....

回覆:Xmasxxx 的帖子

想請問你個囡幾歳?報咗邊個centre?我個囡剛剛三歲,揸筆唔係好叻,唔知道適唔適合呢?

回復 Littlerachel 的帖子

3.5yr, 最好識寫數字先去, 唔係你比錢佢教你寫1-10 (晒錢), 或你去聽briefing先, 佢會比小朋友做assessment, 即時話你知小朋友由level幾開始...

想問你地小朋友學老師係用英文定中文教? 小朋友就黎3age, 剛才打去一間問過佢地係用英文教的. 請指教.

回復 Xmasxxx 的帖子

當年我都係阿仔剛三歲就帶佢去centre度問,但由於有幾個數目字佢仲未可以自己寫到/寫得清楚,導師建議我等小朋友完全懂得自己寫0-9才開始學。結果,三歲半時終於寫得好好多,開始上enopi , basic level 3, critical level 2,之後進度都好好;一直到五歲半才轉到別處學數。
‹ 上一主題|下一主題