用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園的成績對考小一的重要程度
樓主: myfanwy
go

幼稚園的成績對考小一的重要程度 [複製鏈接]

引用:其實幼稚園通常都科科俾A架啦,+你地間係咪?

原帖由 runme 於 13-02-08 發表
其實幼稚園通常都科科俾A架啦, 你地間係咪?
我地間幼稚園都係分1-4分,都幾認真,吾會科科A的。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

代朋友問各位家長,以你地所知或經驗, 想入一d名小學例如dbs, ls, aps, sfa等等,佢地有無偏好那些幼稚園的學生呢?

hobby 發表於 13-2-8 10:55
想請教,如果只有評估(一年六次),沒有成績表,學校會唔會睇的呢?如果評分1至5,有2/3個3分,其他4/5 ...
曾經係ek 睇過, 有家長話交表時, 見到有另一家長連報名表交一大疊評估 (因沒有成績表), 有成吋厚, 結果學校唔收, 要那位家長簡化. 所以你報名前最好問清楚目標學校收文件是否有頁數限制, 某些學校你可能只交有代表性的幾次評估.

成績不太重要, 因為大家都係大同小異.

但淡定而流利的粵, 英, 普對話係關鍵, 我估.

回覆:hadwinboy 的帖子

謝謝

當然臨場表現最重要,但講緊幾千人爭的學位,除非面試很出色,否則同是表現佳,你係學校都會揭下張成績表參考下啦,唔係又洗乜交?

如果K2上學期唔標青,下學期希望有改善,起碼學校見到有進步空間。
努力呀!

面試最重要,有禮,有家教就可以!

成績表老師評語都重要,雖然都大約係四字成語:活潑好動、主動思辨...
但老師喜歡的學生會寫詳細些,多些強項:合作、專心、嘗試、守規等。

回覆:幼稚園的成績對考小一的重要程度

面試最重要,成績表可能扣門時才有些少用

Twins 媽咪

醒目開學勳章 王國長老

回覆:幼稚園的成績對考小一的重要程度

面試固然重要,成績表亦有影響,吾可以話absolute但亦會考慮。例如老師評語「品學兼優謙虛受教」,又點睇?至於推薦信,好多學校都知,校長幫下忙吧了

個人經驗:30%(學術+學校評估), 70%(性格+面試臨埸表現)。目前大部分直資\私小1st round 面試是以考學術爲主,淘汰大部分人後,才到2nd round。學術唔掂,其他方面就算識飛天都冇機會發揮。大部分名小都喜歡主動、自信、專注的小朋友。

成縝表都幾重要,尤其老師評語,如果寫得好,印象分都大大提高

我覺得成績同面試表現都同樣重要

308  x2  發表於 13-2-18 11:06

多謝大家的意見, 我小朋友的弱項都是體能和美術, 希望學校不會太著重這兩方面吧?

我覺得睇你讀那間幼稚園多過睇成績.

myfanwy 發表於 13-2-18 10:51
多謝大家的意見, 我小朋友的弱項都是體能和美術, 希望學校不會太著重這兩方面吧?
...
恕我直言, 現在一體一藝已經是基本要求, 你真係要想一想各種體育和藝術有邊種o甘你小朋友發揮喇.

回復 Pertra 的帖子

我嗰細b都係呢2樣最差, 認字就滿分了, 唉 ...

myfanwy 發表於 13-2-18 10:51
...

我覺得唔緊要, 因小朋友仲細呢2樣成積並不代表什麼!
我仔都係寫字, art等呢d最低分!

回覆:seamama 的帖子

其實我小朋友都有游泳的,她也喜歡音樂,只是學校對她的體能及美勞的評分較低

‹ 上一主題|下一主題