用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Delete
go

Delete [複製鏈接]

Delete

1    0    0    0

回覆:想請教大家,難以決擇...

你喜歡禮賢小學嗎? 如果心儀禮小,又願意付费讀禮幼,當然讀禮幼

崇幼有學卷,有平課外活動補英普,如不喜禮小,選崇幼吧

引用:你喜歡禮賢小學嗎?+如果心儀禮小,又願意

原帖由 kittypmlau 於 13-02-07 發表
你喜歡禮賢小學嗎? 如果心儀禮小,又願意付费讀禮幼,當然讀禮幼

崇幼有學卷,有平課外活動補英普,如不 ...
其實二間小學認識不多(只知二間都是私小),祟幼有課外活動相當吸引,所以想問下過來人意見!

我會睇下小學派中學成績而決定讀邊間小學,後再決定選邊間幼稚園!

我覺得揀禮賢.  我都只係網上睇資料分析, 並唔識得用家俾意見, 大家研究.  如有用家俾意見就更好.

揀禮賢因為禮賢website 寫明過去兩年64% band 1, 29% band 2.  崇真就唔清楚, 理論上banding 係將全港學生分三份, 1/3 band 1, 1/3 band 2, 1/3 band 3.  64% band 1 是above average 不少 ,再加上呢間幼稚園小學都係happy school, 學術表現似乎也很不錯, 每年表現也穩定, 這點都重要, 因升中派位係要靠上一級的師兄師姐考pre-s exam 成績來定banding, 學校公開試表現穩定能有助學校提供小朋友自己所屬band幾的資料, 家長選校較有預算.  兩間小學website 都有列出過去幾年小學升中的中學名單.  如女仔在深水埗中學校網(官津校)應該以寶血會上智英文書院最top (個人覺得), 禮賢提供的過去兩年數據都寫"寶血會上智英文書院"是較多學生前往就讀的其中一間.  而崇真10/11 年竟然沒有人入到上智, 好似有些奇怪.  

另外, 本人自去崇真簡介會後便唔太鐘意崇真, 只係個人感覺.

我都有禮賢,York  K1 offer !我會選禮賢。

我都係煩惱中選崇真am或禮賢am,我喜歡崇真有學券,語文好活動多,但升小比率和崇小升中派位好似冇禮賢禁好,而禮幼,我擔心課程太淺(普通話,英語每週有多小堂呢?)。但是禮小我是喜歡的,不知禮幼升禮小比率高嗎?
真的怕選錯累了囝囝

回覆:想請教大家,難以決擇...

我都有禮幼AM offer, 也有聖羅撒。覺得禮小都唔錯(只靠EK上的口俾同學校網頁資料),有得進可攻退可守會好好,但問心,禮小真的不是最心儀的小學,我卻又不太介意幼稚園課程深淺,德育重要,如英文多一點則更好。

真係好想知1)禮幼考禮小有幾多%考生有offer? (即保護網有幾強)
2) 除禮小外,禮幼生能考到哪些直資私小?(進取的話可以去到邊)

‹ 上一主題|下一主題