用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 改善眼神接觸的遊戲
go

改善眼神接觸的遊戲 [複製鏈接]

如果想draw小朋友注意,大家可試下玩公仔,我就會用唔同公仔自已同扮公仔聲咁玩,扮個公仔係bb, 玩到咁上下,個仔會出黎睇下你發生咩事,可能佢仲細個,佢會真係以為個公仔搶媽媽,會呻晒醋咁,又會走埋黎引返你注意,所以可以改善眼神接觸,大家不妨也試試!

另外我仔鐘意"捐"野,可以買個隨道,你地每人"捐"一邊,咁可以加強你地互望和眼神交流。或者用同一個隨道,用個隨道圈"笠"住個小朋友,因個隨道係長,你就由上面望反落去個小朋支,小朋友被個隨道笠住,好自然地佢會向上望,好容易做到個機會比大家四目交投。

以上兩個遊戲對我仔係work, 而且也改善左我仔與人相處的主動性。
   5    0    0    0

好方法,謝!

回覆:wilyun 的帖子

多謝你!我也試試!我上課時個姑娘用紙筒同佢玩,在紙筒碌d玩具比佢,但我女未好學到冇紙筒時都望

回覆:改善眼神接觸的遊戲

我自己試過以下方法,好work

1. 晚飯時,自己眼仔碌碌咁望到囝囝實一實(這icon的眼神),好卡通的表情,再張臉越來越近,並同時配合d得意聲音,囝囝好快就模仿我,也望到我實一實,幾好玩,好work。

2. 公園玩捉迷藏,不過係擺明俾佢捉到果隻,捉到果下一定望住我笑。

3. 隨時隨地的 big ga boo I SEE YOU,I SEE YOU果下又係望住我勁笑。

4. 最近訓練落樓梯時,因為冇野俾佢扶,要訓練平衡,我企響前面鼓勵佢、幫佢,可能佢要求救,佢勁望我,不過其實原意是想佢望住地下個樓梯,小心跌倒,但反而訓練左眼神。

‹ 上一主題|下一主題