用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位媽媽,比你地揀,你揀培正定根德園,兩間都係下午班 ...
go

各位媽媽,比你地揀,你揀培正定根德園,兩間都係下午班 [複製鏈接]

如題,謝謝

1    0    0    0

回覆:himhim0514 的帖子

我都有呢兩間亦鍾意KV, 但PC可以過9年無憂嘅生活,毋須加入小一血戰, 直升上培小,中學band 1A, 真係好吸引!

會選擇培正.

回覆:各位媽媽,比你地揀,你揀培正定根德園,兩間都係下午班

培正一條龍,唔使煩,幼稚園課程比根德較淺,但小學和中學都有好多band 1學生,校風好。
(不過最近成日有人講2015會停辦一條龍,唔知真定假。)
但如果你目標是考名校和英文小學,就應該是根德。不過要有心理準備功課多,默書都比較多,和學校活動比較少。
两間都有家長說小朋友返得好開心。睇下你目標和小朋友性格適唔適合。
(我和老公勁鍾意培正但rejected , 小朋友會上KV,所以好想和你分享下我個想法)

Both are good but I will choose KV which can give a better foundation to the child.

培正K2返早, K3 返下午!  我已選培正!

As for me between  KV am class  and PC pm class,  I pick PC.

睇你博唔博,kv有機會更上一層樓,但亦會跌到好甘.
讀培正就一讀9年,無得返轉頭,真係要諗清楚

引用:睇你博唔博,kv有機會更上一層樓,但亦會跌

原帖由 qooqoobaby2010 於 13-02-07 發表
睇你博唔博,kv有機會更上一層樓,但亦會跌到好甘.
讀培正就一讀9年,無得返轉頭,真係要諗清楚

...
點解PC 冇得返轉頭?佢雖然淺,但其實大部份父母都出外再谷,尤其英文。裝備好啲可以小一再戰直資。我自己係咁諗,絕不會偷懶安於現狀!

睇你希望小朋友上咩小學同中學, 如果培小同培中都係你心儀的, 自己有時間亦有心機教小朋友學術, 又或者唔打算參加考小一遊戲, 就選培幼啦.
相反, 如果你係勇於接受考小一挑戰, 想小朋友入讀某些重學術既直資/私校, 但自己又無太多時間教小朋友學術, 0甘就放棄培幼選根德.

其實培小係相當唔錯的. 雖然係中文學校, 但英文水平絕對唔低的.
不過要留意培幼課程真係好淺, 培幼K3 上培小小一既程度距離好大, 家長在K1-K3唔幫下手, 小朋友小一時會幾難適應.

其實希望培幼無左學券會有新既一面希望培幼會幫小朋友一把升小一會輕鬆一點

Heima10 發表於 13-2-7 10:11
點解PC 冇得返轉頭?佢雖然淺,但其實大部份父母都出外再谷,尤其英文。裝備好啲可以小一再戰直資。我自己 ...

我仔今年小一, 佢果班當年自己出去考小一名校的全軍覆沒,  其他班只聽說有一個考到. 世襲生派到位果d 唔計.

引用:Quote:Heima10+發表於+13-2-7+10:11+點解PC

原帖由 dragonbbma 於 13-02-07 發表
我仔今年小一, 佢果班當年自己出去考小一名校的全軍覆沒,  其他班只聽說有一個考到. 世襲生派到位果d 唔計 ...
請問你囝囝係kv 定 pc?

引用:Quote:原帖由+dragonbbma+於+13-02-07+發表

原帖由 cclemon2009 於 13-02-07 發表
請問你囝囝係kv 定 pc?
我諗應該係講緊培幼。KV 好多都考到名小,但亦有一些考不到。請問dragonbma, 同班小朋友是否都不太出外補習,只靠學校?(這是人之常情,因小一直上。而名幼父母較進取和催谷)

pc

除非kv畢業後一定唔會報考pc小學,(讀津校or報神級果幾間or齋校)如果唔係睇唔到有咩理由唔揀pc。

回覆:himhim0514 的帖子

培正 is really good... apart it is a dragon school, the teachers are nice and caring and the school emphasizes a lot on value system.
‹ 上一主題|下一主題