用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女女無晒morale, 你地點睇?
樓主: htts
go

女女無晒morale, 你地點睇? [複製鏈接]

mesmerising 發表於 13-2-7 10:20
回復 htts 的帖子

那就不出奇了!如果是名校的,責罵得更甚

唔係架?

mesmerising  我個人經驗告訴我,名女校的舊派女老師很多很兇的!相反女校的亞sir就多數"林"。  發表於 13-2-7 10:43

mesmerising 發表於 13-2-7 10:36
我常常告訴兒子,人們罵你,只需剪緝掉所有對方情緒發洩的字句,不作理會(那是對方的問題,叫妳女兒體諒) ...

trim down to the core and ignore all those fringes, agree.  但其實都幾難做到架, 人在聽野時最先接收到嘅係語氣, 內容係後一步才領會到.  所以一聽, 就唔開心

mesmerising  是難的。教女兒體諒老師情緒發洩的不對吧。  發表於 13-2-7 11:03

告訴女兒你也經歷過吧分享你被罵的往事。。同理心是最佳support.
...

醒目開學勳章

其實小朋友又真是幾辛苦,升咗中學新環境又未交到好多知心友,老師又比較傳统教法。又正值青春期情緒是比較波動。不如放假你幫她約以前學校的好朋友一齊食飯,等她可以同朋友訴苦,大家互相交流各校好和唔好的地方,等她可以relax 一下。我女平時放假和其他朋友食飯傾計,傾完會發覺自己學校,老師優點,減少不滿。亦會對其他學校的 policy欣嘗。

你女兒的學校是band1頭, 對手自然強勁, 她小學同學若去了band1中, 對手相對較弱, 成績名次自然好, 要解釋給女兒知道, 讓她明白不是自己差, 然後檢討自己問題, 作出改善, 一步一步做好自己

weisscarton 發表於 13-2-7 11:36
其實小朋友又真是幾辛苦,升咗中學新環境又未交到好多知心友,老師又比較傳统教法。又正值青春期情緒是比較 ...

佢e家都有同d 小學keep whatsapp chatting, 但就更覺得自己學校唔好囉, 如放假又少過第2d學校.

jaci 發表於 13-2-7 11:40
你女兒的學校是band1頭, 對手自然強勁, 她小學同學若去了band1中, 對手相對較弱, 成績名次自然好, 要解釋給 ...

非也, 佢有d fds去左bd1A男/女校, 都科科9x 分呀, 佢咪更覺得自己差囉!

回復 htts 的帖子

成績差也不需被重覆責罵嘛!告訴她重復責罵是老師的不對,我們體諒並同時努力嘗試改善自己成績。讓女兒從體諒與包容老師中放下"yuen氣"
...

回復 htts 的帖子

朋友阿仔入咗一間傳統男校, 上月派成績表時, 同你阿女一樣, 比個好大年紀的班主任鬧成績差等等, 朋友事後開解阿仔話: 呢d上咗年紀的老師性格係咁架, 其實已經溫馴咗, 在阿爸阿媽果年代何止鬧, 仲打埋呀! 而家唔可以體罰, 唯有鬧你地當發洩law, 佢都咁大年紀, 就黎退休, 咪鬧多d你地law, 要敬老, 咪比佢發洩law...  

可能男仔, 聽完都幾受, 好快無事.

mesmerising  Exactly.我就是想叫htts類似咁做,同時也掌握老師的基本message...嘗試進步。  發表於 13-2-7 12:38

weisscarton 發表於 13-2-7 11:36
其實小朋友又真是幾辛苦,升咗中學新環境又未交到好多知心友,老師又比較傳统教法。又正值青春期情緒是比較 ...
Agree , 我女都係最近才多提中學同學, 之前總是掛住小學同學, 又覺得小學好開心, 中學好辛苦, 同同學又傾唔埋, 佢小學係活動教學, 但中學就好傳統方式教學, 又要自動學習, 我覺得佢既辛苦又混掍顎顎咁過左半年, 最近終於適應左, 不過成績就大跌:cry:

回覆:htts 的帖子

您應該教女女認真分析被鬧的原因,真的做得唔好便想方法去改。如果自己無問題,聽下便算,不用太着緊。老師又唔係聖人。

還有朋女和同學的支持都很重要,外向啲多接觸多啲人,朋友自然會多啲,有事可以一齊分擔嗎,問題都少啲。

Meikin  Agreed.  發表於 13-2-7 13:37

mesmerising 發表於 13-2-7 12:21
回復 htts 的帖子

成績差也不需被重覆責罵嘛!告訴她重復責罵是老師的不對,我們體諒並同時努力嘗試改善自 ...

Agree and thanks.  I will try to comfort her by way of empathy.

LML 發表於 13-2-7 12:44
您應該教女女認真分析被鬧的原因,真的做得唔好便想方法去改。如果自己無問題,聽下便算,不用太着緊。老師 ...

女女話老師係成班鬧, 暫時未"針對"式責罵某同學, 但日日返學上堂就俾負面批評, 又真係"難頂"囉

Meikin  阿Q地諗, 成班鬧總比只是鬧佢一人好受, 幾難頂都有成班一齊頂嘛!  發表於 13-2-7 13:40

LML 發表於 13-2-7 12:44
您應該教女女認真分析被鬧的原因,真的做得唔好便想方法去改。如果自己無問題,聽下便算,不用太着緊。老師 ...

女女話老師係成班鬧, 暫時未"針對"式責罵某同學, 但日日返學上堂就俾負面批評, 又真係"難頂"囉

其實就如阿媽教仔, 老師鬧佢即是重著緊佢哋, 不過這代在温室中長大的孩子未必受落.  我倒寧願阿仔在學校遇上嚴師, 好過佢等時出來做事才發現現實的社會不是做得好就賞, 做得不好都會有鼓勵.  

升中初期, 知阿仔俾人鬧俾人罰我都有心痛, 我都會同阿仔講老師鬧佢是為佢好, 佢又唔係你有親, 其實可以留番淡氣暖肚; 最重要是要事後檢討, 知道自己問題在哪處, 然後想法解決.  以後做得好, 老師自然就唔會鬧你啦.

好在阿仔生性樂觀, 多數左耳入右耳出, 俾人鬧罰完都不放心上太久, 都曾經有過失自信"好灰"的時候, 那時我都是多聆聽, 並要求佢調整自己的心態去應付, 有時別人(老師/教練)說甚麼話, 語氣重或不重, 根本不是你可以控制得到, 而你可以控制得到的是自己的想法和心態, 所以檢討完, 盡力而為, 問心無愧.

樓主, 心病還需心藥醫, 你不妨多跟她談談, 開解吓佢, 若令千金可以調整到自己的心理, 佢會開心好多.  

Meikin 發表於 13-2-7 13:24
其實就如阿媽教仔, 老師鬧佢即是重著緊佢哋, 不過這代在温室中長大的孩子未必受落.  我倒寧願阿仔在學校遇 ...

thanks for your kind advice.

回覆:htts 的帖子

理性啲,找過機會問先生拿啲例子出來討論下重好。鬧得多唔勞氣ma?

LML 發表於 13-2-7 14:04
理性啲,找過機會問先生拿啲例子出來討論下重好。鬧得多唔勞氣ma?

Parents Day時會討論下

醒目開學勳章

回覆:女女無晒morale, 你地點睇

其實不好話名校,好多學校的老師都會比壓力學生甚至是家長,學校只不過是社會的縮影,出黎社會做野,老闆都會將不同部門的業積作比較,做父母要從中教他們點接受現實,開解休們點將呢d負面說話化為激厲

我女今年英作,都比老師數落,話全級最高分都是7*,平均分是5*, 佢返黎同我講,改卷老師好嚴,寫email,格式用英式又扣分,呢樹又扣,扣扣下就變左好低分

我同佢講,有考第一,就有考第尾,盡左力就算

過得到自己就得啦

CrabPincers 發表於 13-2-7 14:57
其實不好話名校,好多學校的老師都會比壓力學生甚至是家長,學校只不過是社會的縮影,出黎社會做野,老闆都 ...

明白, 我都有話過俾女女聽,社會都好現實, 老師都好大壓力, 學生成績咪等如公司部門業績囉, 做得唔好, 實會緊張d, 鞭策佢地.  但可能女女反應大d, 再一下子一堆negative comments 或責罵, 弄得好唔開心同心情低落.
‹ 上一主題|下一主題