用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女女無晒morale, 你地點睇?
go

女女無晒morale, 你地點睇? [複製鏈接]

剛exam 完, 幾個主科老師連班主任都經常話佢地班成績差, 又話差到災難咁, 又話d projects係全個lower form最低分.  好負面的抨擊搞到成班都無晒心機! 我女都日日返來話 唔開心, 有時會喊, 有時就發晒皮氣.  尢其係佢小6 d 同學上唔同中學, 成績個個叻左好多, 就更加令我女無晒信心和動力.  點好呢?
   1    0    0    0

係我就唔想咁多住,趁假期搵個地方旅行散下心先;玩完返來先收拾心情,組織下下學期有 d 咩計劃可以升自已 lev~

係咁牛角尖越想越 down,於事無補~

回覆:女女無晒morale, 你地點睇

簽名被屏蔽

shirley73a 發表於 13-2-6 15:33
佢平時成績點?!係今次失手定點?!一定要試後檢討原因。因為你話其他小六同學升中後好多都叻咗好多。人地 ...

真係唔知點解, 最初我女都比之前用心左做架, 但呢排就散晒, 心情又down, 返家成日都發脾氣, 講多2講又喊.  成日都話老師好唔滿意佢地成班表現, 成日都話佢地班差

htts 發表於 13-2-6 15:46
真係唔知點解, 最初我女都比之前用心左做架, 但呢排就散晒, 心情又down, 返家成日都發脾氣, 講多2講又喊.  ...

其實係咪你囡囡間學校程度深過其他同學嘅中學?

回覆:htts 的帖子

你女應該也有小學同學升这間中學吧?他們情況如何?

htts 發表於 13-2-6 14:24
剛exam 完, 幾個主科老師連班主任都經常話佢地班成績差, 又話差到災難咁, 又話d projects係全個lower form ...

多鼓勵她盡力了就ok,不用與人比較,更不要迫到自己唔開心,
一山還有一山高嘛!要調節情緒才追成績,放鬆一下心情再迎戰。

醒目開學勳章

你女女派咗成績表未?見咗老師未?如果未見可以和老師了解一下。我自己識的學校,如果中一成績差,通常都要小朋友放學後補課。我女學校有師姐放學後在圖書館幫有需要的同學。如果你女女唔開心,可以同學校社工傾計,可能可以幫到她。

引用:你女應該也有小學同學升这間中學吧?他們情

原帖由 longlokma 於 13-02-06 發表
你女應該也有小學同學升这間中學吧?他們情況如何?
沒有

引用:你女女派咗成績表未?見咗老師未?如果未見

原帖由 weisscarton 於 13-02-06 發表
你女女派咗成績表未?見咗老師未?如果未見可以和老師了解一下。我自己識的學校,如果中一成績差,通常都要 ...
未派!但老師話她班一係級第五!班內有6科不合格的級考140以外!班主任不高興,联同副班主任曰曰閙她們成班成績差,又心散

yiuyiu2000  我知你囡囡對自己有要求的, 多些安慰及鼓勵, 叫佢比心機下次考反好.  發表於 13-2-6 22:35

回覆:htts 的帖子

如果冇記錯,你囡囡間中學係top女校,自然多勁人. 以前小六成績好,上到中學要適應,唔係再好似以前咁易攞高分,你解釋下比個女聽. 如果唔想比人鬧,最簡單嘅方法就係做好自己,讀書如是,打工也如是,有父母支持最重要.

其實可能老師對她整班的成績很失望吧, 又說去年同一班的同學, 分數好高, 但呢一班就好差.  但是, 是否需要常常罵學生呢?  玉不琢,不成器, 但整天都鬧學生, 好負面的批評, 是否正確呢?  我確有點迷惘!

我女女成績一向都不好, 所以我都無甚期望, 只想快些適應中學生活, 初見她上了中學積極和緊張左, 本是安慰; 但見現在她每日回來都黑口黑面, 說話誨氣甚或哭, 又常表示老師常罵她們, 在安撫之外, 心也有些心痛.

joyjoyparent  我也同意不斷鬧是不能推動仔女進步的. 我想幫助他們找到強項, 按步就班改善更好!  發表於 13-2-7 11:22

醒目開學勳章

有時老師鬧全班,未必針對某一個人,不過有時女仔比較敏感會唔開心。你女學校有無傾得埋的同學,成績好唔好?我女同班的同學,如果見到有同學考得某科差,她們都會教她們讀書技巧和重點,盡量幫那幾位同學,等她不用比老師鬧。不如你女女在學校和同學一起温書,大家交換心得,可能心情會好D

你好。你女兒的黑口黑面及哭,除了老師的責罵外,也可能是青春期的情緒敏感。你就多關心吧。另外,我很surprise聽見現代還有老師不停這樣罵學生,以為只有我們那代才會發生。借問那班主任是老一派的老師嗎?
...

引用:+本帖最後由+weisscarton+於+13-2-7+10:13+

原帖由 weisscarton 於 13-02-07 發表

有時老師鬧全班,未必針對某一個人,不過有時女仔比較敏 ...
無乜知心友

引用:+本帖最後由+mesmerising+於+13-2-7+10:13+

原帖由 mesmerising 於 13-02-07 發表

你好。你女兒的黑口黑面及哭,除了老師的責罵外,也可能 ...
老師都不年輕了

回復 htts 的帖子

那就不出奇了!如果是名校的,責罵得更甚!
...

你可多安慰女兒。告訴她這只是老派老師的風格,並非針對㚷們的。媽媽年青也經歷過。也是一樣的被罵。
...

mesmerising 發表於 13-2-7 10:23
你可多安慰女兒。告訴她這只是老派老師的風格,並非針對㚷們的。媽媽年青也經歷過。也是一樣的被罵。 ...

其實我中學時無俾這樣責難過架, 但我都有同女講, 呢d 係老師突登說出來, 去stimulate你地讀得好d, 但我女就唔多接受.  可能係佢角度, 都盡左力啦, 仲要日日鬧, 無癮囉

我常常告訴兒子,人們罵你,只需剪緝掉所有對方情緒發洩的字句,不作理會(那是對方的問題,叫妳女兒體諒),只要能掌握老師的中心教訓就是了。trim down to the core and ignore all those fringes.
...
‹ 上一主題|下一主題