用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇? ...
樓主: seamama
go

如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ericby+於+13-02-08+發表本帖

回覆:如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇?

睇了大家的意見和分析,看來喇沙的位置還是被看高一線!

引用:睇了大家的意見和分析,看來喇沙的位置還是

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-02-08 發表
睇了大家的意見和分析,看來喇沙的位置還是被看高一線!
真係高見,我本人就唔覺得有高低之分。算吧!喜歡LS就不訪把它睇高啲啦,亦呼籲這些家長專心去自己心儀的學校吧!

ASamSam 發表於 13-2-9 00:14
真係高見,我本人就唔覺得有高低之分。算吧!喜歡LS就不訪把它睇高啲啦,亦呼籲這些家長專心去自己心儀的學 ...
Totally agree....

引用:Quote:原帖由+LOVELY-BABE+於+13-02-08+發

兩間都係好學校,都係要求高的學校,讀得到,讀邊間都唔會揀錯。

要分邊間岩自己,主要考慮係有無細佬,一條龍可攻可守,萬五元一年有無困難,對督促阿仔溫習的心力,學校對學生能力差異的方針和態度。

唔知有無家長有sources比較過兩間小學同年級的功課試卷,甚至讀本和教學活動呢?

引用:兩間都係好學校,都係要求高的學校,讀得到

原帖由 NKpa 於 13-02-09 發表
兩間都係好學校,都係要求高的學校,讀得到,讀邊間都唔會揀錯。

要分邊間岩自己,主要考慮係有無細佬,一 ...
問得好,我都想知!

ASamSam 發表於 13-2-8 21:01
邏輯唔明白,這只可話LS中學願意收YW小學畢業生,又或者這畢業生喜歡LS中學多過YW中學。同兩間小學的質素有 ...

如果呢位yw學生係覺得學校好好, 亦點會轉去ls ?  有冇ls尖子會轉去yw ? 冇囉 !

引用:有無見過+LS+的尖子轉會去+dbs+/+spcc+呢吓

原帖由 koala_choco 於 13-02-09 發表
有無見過 LS 的尖子轉會去 dbs / spcc 呢吓 ?
Ls仔好有歸屬感,但的確亦有極少數例子係去了db/Spcc

引用:Quote:原帖由+babybear+於+13-02-08+發表見

原帖由 ASamSam 於 13-02-08 發表
邏輯唔明白,這只可話LS中學願意收YW小學畢業生,又或者這畢業生喜歡LS中學多過YW中學。同兩間小學的質素有 ...
我同意你!根本d人就唔係討論緊兩者小學,而係討論2個品牌

引用:每次有人比併兩間學校,我最大的感覺係樓主

原帖由 1773 於 13-02-08 發表
每次有人比併兩間學校,我最大的感覺係樓主set錯問題。可以分兩個帖問LS如何,YW如何,等用家比意見或事例 ...
你好,同學家長,你所講大部分我都同意,只有老師一part不能茍同!我感受是遇唔遇睇你運氣詐!或許我仔運氣不佳,又或許樹大有枯枝啦!

回覆:如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇

以前Nokia 好用,口啤好,點解依家變了samsung   apple 世界呢?

有媽媽講到Yw 收生立晒叻仔,好似抹殺了老師的努力?

Yw 自行收生有一好處係,唔會存在一些幸運之神既學生。

如果出post 分開yw 用家意見,Ls 用家意見,係咪只能聽到好一面。

請指教

引用:以前Nokia+好用,口啤好,點解依家變了sams

原帖由 hebe2010 於 13-02-11 發表
以前Nokia 好用,口啤好,點解依家變了samsung   apple 世界呢?
唔係呀,樓上用家都有講出唔好嘅意見呀

引用:Quote:原帖由+1773+於+13-02-08+發表每次有

原帖由 VKwan 於 13-02-10 發表
你好,同學家長,你所講大部分我都同意,只有老師一part不能茍同!我感受是遇唔遇睇你運氣詐!或許我仔運氣不佳 ...
如你所言,阿仔運氣相當𣎴賴,多年來遇到的老師都不錯

引用:以前Nokia+好用,口啤好,點解依家變了sams

原帖由 hebe2010 於 13-02-11 發表
另,有時好/唔好係好主觀㗎。甲之蜜糖,乙之砒霜。但總之,自己講自己的親身體會,好過把道聽途說攞出嚟討論。

VKwan 發表於 13-2-10 23:45
Ls仔好有歸屬感,但的確亦有極少數例子係去了db/Spcc

上年係冇, 有運動好叻的學生被男拔招手, 但都係留番原校.

反而今年書院中一面試, 就見好幾個著住男拔黎interview.

mk3288  現實總是很難面對的。  發表於 13-2-11 19:01

NKpa 發表於 13-2-9 01:21

要分邊間岩自己,主要考慮係有無細佬,一條龍可攻可守,萬五元一年有無困難,對督促阿仔溫習的心力,學校對學生能力差異的方針和態度。

唔知有無家長有sources比較過兩間小學同年級的功課試卷,甚至讀本和教學活動呢?

1. 我比較過兩間小學同年級的notes, 讀本和試卷,ls較深一些. 尤其是英數普.但程度未及一些著名的直私校(sfa,apl,kts,gh,dgs...)
2. 再比較中學, ls程度都比yw高.尤其是最top的一堆尖子. ls競爭大, 增值亦大.
3. 不過,在ls 中學,, 讀書很差的學生亦可以見到...

youma 發表於 13-2-11 21:29
1. 我比較過兩間小學同年級的notes, 讀本和試卷,ls較深一些. 尤其是英數普.但程度未及一些著名的直私校(s ...

我有朋友讀喇小, 佢地數學卷真係叫淺,  但英華卷還比LS更淺?但我未見過英華(小)既試卷.
不過有朋友讀英華(中), 佢地程度係好強差人意, 特別係中&英程度都好唔掂. 中一中文作文字數, 不如6年班.

謝謝youma解答。想再知多d,ls小學容易取得高分嗎?多同學取90分以上嗎?

TKO2040, 你朋友還在讀中一嗎?他的同學中英程度點樣唔掂?除左要求作文字數少之外,重有咩唔掂?
‹ 上一主題|下一主題