用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇? ...
樓主: seamama
go

如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇?   [複製鏈接]

回覆:如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇

YW!冇咁大壓力!

9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

所以我説五歲要揀叻人出黎係天方夜談既事,愛恩思坦同張五常可能冇書讀了。D學校係學術上既成功只不過是口埤好,marketing叻,吸引到叻既學生入去讀。直資私校每年都有插班位,D位點來的?咪又係汰弱收强,去舊迎新!林護,鄧顯近年咪好成功,在新界盡收天下兵器。奥數等於學校成績?well,我就叫咗亞仔千奇唔好參加,有時間操練不如睇多D書,玩多D!過早操練會否令人不能think out of the box?我不知道。我只知道中、小學既國際數理比赛,亞洲區嬴哂!但現實係,高新和創新科技方面,歐美係領導世界,我諗緊點解。

YW 一條龍, LS6年後又要再驚多次

我都唔同意以奧數成績來決定那一所學校「叻」d,不過以yw小一為例,我仔仔都有份被學校選為其中一位代表,但學校並没有操練他們,只是安排一次培訓活動,讓d仔了解下d試卷係點樣,而我們亦從没有參加過任何奧數比賽。

LS

回覆:如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇

本人有些不明之處,希望大家指點,爬文看似ls比yw好,但yw是多番篩選,而ls大多數是得到幸運眷戀,感覺yw應該是被看高一點,但實情是更多人選ls,何解?

mk3288  你撿人,人撿你,最終都要看最勁個班學生撿哪間學校多D。  發表於 13-2-7 18:07

回覆:herman0114 的帖子

LS小學咁多人想入,有冇人諗過點解中學唔肯接受全部小六生?只因佢想有選擇權收叻人,確保學業及運動水平。苦了學生及家長。

herman0114: 可能因為其實大家在討論期間已不知不覺聯想到最终目的>>>大學入學公開試成績, 因此實際兩所小學所有的教學理念,成果,質素無論有多好, 比起中學成績,最終都只能佔考慮的較小部份比重

如果呢兩間任揀, 小學揀YW, 中學轉LS

引用:herman0114:+可能因為其實大家在討論期間已

原帖由 Mukchilee 於 13-02-07 發表
herman0114: 可能因為其實大家在討論期間已不知不覺聯想到最终目的>>>大學入學公開試成績, 因此實際兩所小 ...
多謝指教。

回覆:seamama 的帖子

甘岩我仔今年讀YW P1,而鄰居朋友仔讀LS
P1。PM我,私低下同你講。

回覆:如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇?

撇除學校是否最好,你小朋友能否跟上才最重要

herman0114 發表於 13-2-7 16:24
本人有些不明之處,希望大家指點,爬文看似ls比yw好,但yw是多番篩選,而ls大多數是得到幸運眷戀,感覺yw應該是被看高一點,但實情是更多人選ls,何解?
...

其實選擇無論最終是 LS / YW 或其他學校, 最後選擇應是最能配合樓主仔仔個人發展的學校, 選擇沒有對與錯

分享下不同家長考慮的因素.......

-- 教學/上課模式
-- 辦學模式 (一條龍 vs 6 年後要煩一煩)
-- 校譽/名氣/品牌認同感
-- 學校傳統/文化
-- 辦學團體理念認同感
-- 信仰角度
-- 家庭結構 (家只得一粒仔 vs 家有多過一個仔)
-- 家庭財政支出 (直資學費 vs 免費)
-- 純跟風 (人地話出名, 咪出名)
-- 虛榮心
-- 學業壓力承受能力/程度
-- 校舍設施/配套

......沒有最好的學校, 只有最適合和配合樓主仔仔的學校....細心分析

Jackieson  '沒有最好的學校, 只有最適合和配合樓主仔仔的學校....細心分析' - Like  發表於 13-2-18 10:53

La Salle

我姑奶個仔讀緊英華說有英華考全級頭幾名的轉去了喇沙

引用:我姑奶個仔讀緊英華說有英華考全級頭幾名的

原帖由 be 於 13-02-07 發表
我姑奶個仔讀緊英華說有英華考全級頭幾名的轉去了喇沙
這個以我所知也是事實,但就冇聽過喇沙仔轉去英華!

引用:Quote:原帖由+be+於+13-02-07+發表我姑奶個

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-02-07 發表
這個以我所知也是事實,但就冇聽過喇沙仔轉去英華!
這班畢業生當年只是派位入英華小學的,他們根據自己的選擇考到心儀的中學(其實不只是LS,亦有SPCC等等)。自己小學的畢業生能得到其他中學的認同,正正顯示了小學的成功。

其實無論入邊間自己都要跟佢啲功課。。。最緊要係啱自己小朋友的性格同需要,咁佢先會讀得開心

回覆:ASamSam 的帖子

我朋友個仔喺英華小學考全級頭五名內, 上年投考LS二年級都失敗咗....真喺未聽過LS學生轉投YW懷抱囉!

引用:我朋友個仔喺英華小學考全級頭五名內,+上年

原帖由 Freeb 於 13-02-07 發表
我朋友個仔喺英華小學考全級頭五名內, 上年投考LS二年級都失敗咗....真喺未聽過LS學生轉投YW懷抱囉!

...
其實我覺得比較這兩間小學沒有意義,不過我真不明白很多家長的思維和目的。中學和小學就算是一條龍都是兩個機構的,就算中學畢業成績幾好或受歡迎都唔等如小學好唔好,妨且不少名中學不是全收自己的小學生,另外小學畢業生只能升讀自己中學就代表小學是好嗎?插班成功與否又有n咁多因素?

之前有幾位家長(包括樓主)提出由一些客觀的角度去比較,我覺得較為可取。批評只要是有理據亦沒有問題。

只顧主觀地褒貶任何一間學校會令別人覺得無意義或別有用心,大家真的希望香港人或我們下一代是這樣的麼?

‹ 上一主題|下一主題