用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇? ...
樓主: seamama
go

如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇?   [複製鏈接]

引用:沒有公認最好嘅學校,只有對自己(學生)而

原帖由 1773 於 13-02-06 發表
沒有公認最好嘅學校,只有對自己(學生)而言最好的學校
好認同。但不少家長好似買名牌咁。。。

其實我覺得比來比去好無聊,簡一間學校唔係你自已最清楚嘅咩,你簡佢哋果陣時已經知到其優點缺點㗎喇?簡一間適合仔仔唔係最緊要咩?咁你自已覺得邊樣緊要呢?

名氣?教學理念?學校文化?學費?交通?學校成績?宗教?

最最最緊要你仔仔係叻嘅,去到邊都一樣。如果唔係,間間都咁頭癢。

回覆:如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇

睇中學,LS!

回覆:seamama 的帖子

如果自己最後都評唔掂我, 未分析俾個仔聽等佢決定囉!

不過好有興趣知道你個仔有何特長咁勁, 等我們學下野都好!

LS一定好嗎?要看是否適合

1126自行入LS,兩日後一早已到校注冊。
邊樹會再俾個囝去3rd In,
再扮多次小火車,上上落落!

回覆:ha8mo 的帖子

算吧,你講得十分正確,小弟甘拜下風。

如果宗教唔係問題, 有細佬, 我會選LS, 最大原因係確保細佬一定入LS!
入YW既競爭只會越來越大, 唔想到時又再辛苦同擔心一次!

而我呢啲得一個小朋友, 我會選YW, 相信比較啱我個仔!

lawsonmoon 發表於 13-2-6 15:46
我好驚訝這年頭會有這個問題,現在D家長是否有點神化了直资私校呢?我既年代係講㨂LS or DBS呢,我諗其他人都俾左答案你。我覺得已有LS,唔止係多此一問,係多此一考,我諗我連int都唔去了。除非係擔心讀唔上。我想revise嗰問題,如果LS要俾十二年學費,YW免费,你會點揀?

ASamSam 發表於 13-2-6 17:26
我諗不同家長有不同的心頭好,唔通只有LS先可教好個囝。利益申報,我個囝讀緊YW很開心,我從來都沒有考慮過 ...

Mayandrew 發表於 13-2-6 20:55
如果大家認識多些DBS,YW,LS的舊生、老師和現有學生,就知道所謂級數之分㡬無知。作為僱主,這些學校的畢生大多不錯。但真正是出類拔萃,每間最多有兩成畢業生有如此特質。中游以下,當知道他們是XX仔,有時大家也會O晒嘴。若只講LS vs YW,宗教和學校文化可能是取捨的因素。中學的師資、學業和運動成績可說是接近,被人說是神級,各校的舊生大多也會O嘴:)

ASamSam 發表於 13-2-6 21:53
十分同意。我個人都不贊成神化任何學校,始終家庭和個人因素好大程度上影響著一個學生,學校幾出名,幾好, ...

1773 發表於 13-2-6 21:55
沒有公認最好嘅學校,只有對自己(學生)而言最好的學校

極同意以上幾位的意見

兩所都是 Grant School 22 的傳統名校, 英華更是其中一所歷史最悠久的男校, 論名氣和過往成績, 喇沙應該高一線, 在當年英華還沒有轉直資和沒有復辦小學的時候,亦即是仍在牛津道做鄰居的年代,那年代的喇沙仔多不太放英華仔在眼內。論成績, 當年九龍區仍是喇沙, 九華, 男拔的世界。

但今天已變身直資的英華, 在收生已可全面自主決定盡攬叻仔, 學業成績已升呢並肯定有望再上一層樓, 不能忽視將來的潛力, 而且英華行相對平價的直資之路, 尚算親民。

但我的選擇是喇沙, 因我支持教會津貼學校不設學費門檻, 有教無類的精神

倒有興趣研究一個問題, 假如英華一直沒有轉直資, 不能盡收天下叻仔, 英華能否有今天進步神速的成績?

長生不老 發表於 13-2-7 01:51
自從英華轉咗直資之後,最近幾年成績好明顯上咗好多,學費也不是太貴,其實每年精英學生就係得咁多,一間收 ...
高見! 高見! 謝謝!

叻仔是否都會把英華放在首位呢?「盡收」是言過其實了。

大家的討論似乎偏離了主題, 本人在此並不是想知道邊間叻D, 而是想從多方面作比較, 看看邊間比較合適小兒. 而比較範圍包括(但不限於):
1. 學術成績;
2. 語文能力;
3. 學校設施:
4. 課外活動;
5. 海外交流機會;
6. 校友網絡;
7. 家長參與程度......等等

mk3288 發表於 13-2-7 11:48
同意, 但細分之下, 有收生選擇權的直資或私校, 學生質素理論上會比較高, 除非質素較高的學生都不選擇這間直資或私校, 他們會變成沒有選擇了....

mk3288 發表於 13-2-7 11:48

計計數.......一山還有一山高, 香港叻仔何其多

在直資介別內, 在英華之上應有 DBS + SPCC (如果冇記錯, 作為英華仔的梁錦松個仔仔都係讀其中一間)

DBS (新界/九龍區直資男校首選, 多會另報英華當買保險)
SPCC ((i) 收一半男仔 (ii) 要過海 (iii) 極貴學費 x 12年, 手緊叻仔家長未必會報)

以上兩間扣除部份 interview 失準表現的叻仔 / 扣除部份"人事關係/特別關照" 的位後,你估真係好多位留比叻的男仔?  

英華點都有唔少叻仔可入袋, 有得揀, 你至係老闆...... 明冇

華仁,聖保羅會比英華差嗎?

一條龍直資的好處是不用在小四開始谷學業成績。孩子可以把時間放在閱讀,音樂,運動或其他個人增值的活動上。大部分的直資只要求主科合格及操行良好就可以直升。男孩子很多都在初中後期才發力,要求他們在小學階段保持前列成績有時是吃力不討好的事。
為了爭入直屬中學必收部分,壓力是挺大的。尤其是處於邊緣部分的學生,有些家長會加大補習,操練力度以保障學位。由小五開始,3個呈分試都不容有失,整整兩年家長都會在壓力擔憂中度過。當然,早發力及追不上的一班會好過一些。
其實,全港​​頭10%的學校會有幾大的分別?還是選擇配合自己宗教及教育理念的學校吧!

Jackieson  agree  發表於 13-2-18 10:45

Well..., if your son can get in during the first round into LS, mostly likely the daddy is LS graduated and your son is a catholic (mom and or daddy as well).  If so, why not pick LS?  Same reglious, continue the LS spirit + no worry to find a school for the younger brother.
YW primary definately is an excellent school......, your son can get into third round must be a smart boy so he can survive in both schools.  

如果稍為認識兩所小學近况及了解現時香港的考肓制度,我認為决定很容易.
一定是揀英華, 除非你的兒子是天才(資優都未必夠),同時你不介意將兒子送入鬥獸場 (無意冒犯喇沙, 只是套用之前有關討論DGS的例子).  

由於喇沙是津校,收生程度不一, 為了保持中學的水平, 現時只能保証約1/3小學生能升中學(另外1/3看情况, 最差的1/3不能升), 再加上六年小學每年都會從全港小學收取最頂尖學生加盟(要說有教無類了, 這是天大笑話), 造成校內競爭激烈, 功課超多, 家長之間能互相幫助及合作, 校長在家長會中還教你如何在考試拿高分呢!

同意現時喇沙中學的水平可能較英華高一些, 但觀乎現時小學情况, 難保5-10年後情況會反轉.  現時喇沙食老本可吸收精英, 但無可否認英華有自行收生權, 事實上是能從小一開始己吸收了很多精英 (不是說直資制度較好,只是說明現時情况).  要明白學校好壞最主要原因還是學生資質(和家長).

有家長提到五年級奧數成績, 再看看一二年級成績會看到英華的優勢更明顯.

你是要為你兒子揀選未來12年的學校, 所以要看清楚現時惰勢.  10年前你買apple唔買window人哋會話你儍, 今天你又會買apple或samsung 呢?

精英,真的視乎大家點睇,兩個朋友的兒子YW學生,他們的資質也不外如是,平平無奇,林校在選蟀時亦有走漏眼的時候!
‹ 上一主題|下一主題