用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇? ...
樓主: seamama
go

如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇?   [複製鏈接]

回覆:hadwinboy 的帖子

i think overall resources yw is much better. and has thru train.  yw la

兩間都係好好的學校,入到都開心到合吾埋口。選一間亦無謂話另一間吾好,無也謂

LS 同YW 係完全唔同grade 嘅學校!好易揀!

回覆:如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇

小朋友因材施教,曾據聞有家長是dbs舊生也因應兒子的個性而不讀,樓主發帖也不過想多了解兩校的特點,何須以質疑的囗吻回應呢?本人只是路過,兒子還有兩年才考小一,在我來說二者我會選英華,基於宗教原因,以及學校的教學理念與本人的較近,那管甚麼直資甚麼神校呢。

一定揀喇沙, different level!

回復 alex23bar 的帖子

相差太遠,唔駛諗。La Salle !

seamama 發表於 13-2-6 15:59
1. 有細佬跟住, 2. 直資資源較豐富, 學習環境會否較佳? 可能好多人會問點解會o甘問, 但是兩間都是神級, 而 ...
有細佬跟住就更加要LS啦, 係我心目中LS係神級, 但YW我唔當佢係神級, 但都係一間好好既學校.

回復 geppetto 的帖子

完全同意!問下讀緊嘅家長就一清二楚!

引用:一定揀喇沙,+different+level!

原帖由 jaycee_mami 於 13-02-06 發表
一定揀喇沙, different level!
相信樓主會希望討論是有理據支持的。

LS for sure

抽水行銷

回覆:hagupit 的帖子

現在有很多怪獸家長,只看地區而不去了解學校,就算住公屋又如何,直资和私校就是你有才能,佢就收你,家境不好,可申請資助,不似那些九龍塘名校,小康之家搬去九龍塘住亦有困難,依啲先係有錢人遊戲.

回覆:如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇?

如果大家認識多些DBS,YW,LS的舊生、老師和現有學生,就知道所謂級數之分㡬無知。作為僱主,這些學校的畢生大多不錯。但真正是出類拔萃,每間最多有兩成畢業生有如此特質。中游以下,當知道他們是XX仔,有時大家也會O晒嘴。若只講LS vs YW,宗教和學校文化可能是取捨的因素。中學的師資、學業和運動成績可說是接近,被人說是神級,各校的舊生大多也會O嘴:)

喇沙中學只收返六七成小學部學生,但英華小學生只需中英數三科合格就直昇中學部。

兩間差不多。喇沙有名但派位學校始終學生質素不均。英華自已揀學生,理應平均地高,但又不及DBS。不過俾我揀,我都揀喇沙,貪佢免費。

引用:如果大家認識多些DBS,YW,LS的舊生、老師和

原帖由 Mayandrew 於 13-02-06 發表
如果大家認識多些DBS,YW,LS的舊生、老師和現有學生,就知道所謂級數之分㡬無知。作為僱主,這些學校的畢生 ...
十分同意。我個人都不贊成神化任何學校,始終家庭和個人因素好大程度上影響著一個學生,學校幾出名,幾好,個囝都要match間學校先得。

沒有公認最好嘅學校,只有對自己(學生)而言最好的學校

我都揀喇沙,貪佢免費 x 2

SAGO    發表於 13-2-20 12:25

喇記

‹ 上一主題|下一主題