用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果可以必入, 喇沙同灣仔St. Joe, 你會選邊間? ...
樓主: seamama
go

如果可以必入, 喇沙同灣仔St. Joe, 你會選邊間? [複製鏈接]

回覆:如果可以必入, 喇沙同灣仔St. Joe, 你會選邊間?

住九龍喇沙必入你都仲要諗第二間?

308  totally agree  發表於 13-2-8 10:11

兩間之中. 軟硬件似乎也是喇沙優勝一點.

308  x2  發表於 13-2-8 10:12
Shootastar  Agree!  發表於 13-2-7 16:12

LS

回覆:如果可以必入, 喇沙同灣仔St. Joe, 你會選邊間?

我有同事兒子讀緊St Joe, 閒談之間得出的感覺係, 學術成績係好勁, 考試墨書都係100, 99, 98分的比試, 學方亦太著重成績, 有求學只是求分數的感覺。 同學之間存在競爭, 不會分享, 家長間亦不會交流心得。 我有另一同事兒子都讀St Joe, 捱到小四最終頂唔順要轉校。

St Joe每年都有人入學有人畢業, 中途轉校亦只是少數, 是否適合呢種高壓式教育因人而異。 以上純粹我個人所聽所聞, 可能只是個別例子, 建議各位多聽不同渠道的聲音作判斷。

回覆:如果可以必入, 喇沙同灣仔St. Joe, 你會選邊間

556699 發表於 13-2-8 08:35

我有同事兒子讀緊St Joe, 閒談之間得出的感覺係, 學術成績係好勁, 考試墨書都係100, 99, 98分的比試, 學方亦太著重成績, 有求學只是求分數的感覺。 同學之間存在競爭, 不會分享, 家長間亦不會交流心得。 我有另一同事兒子都讀St Joe, 捱到小四最終頂唔順要轉校。

St Joe每年都有人入學有人畢業, 中途轉校亦只是少數, 是否適合呢種高壓式教育因人而異。 以上純粹我個人所聽所聞, 可能只是個別例子, 建議各位多聽不同渠道的聲音作判斷。
...

好同意, 高壓式教育適唔適合, 真的要諗清楚, 入得名校都預左要谷。

香港好多怪獸家長都係 "又要威, 又要戴頭盔", 死都要入到名校, 認識一個朋友, 個仔抽左入 St. Joe, 小學頭幾年好高調又話間學校點點點勁, 個仔點點點叻, 家長們 gathering 點點點融洽相處。到小四小五見真章時, 就開始變鵪鶉,沒有再發高調偉論, 最後因為成績欠佳, 升不上 SJC, 派左去鄧鏡波。走去叩門英皇,港華,聖保羅男校當然被拒,最後唯有屈就鄧鏡波。

自此之後,呢位朋友口中只要一有機會談及 St. Joe,就狂數 St. Joe點點點差,老師教得差, 家長們點點點假。......下刪百句

每個小朋友的個性和能力不一,只有父母才最清楚學校是否適合小朋友的性格。

其實小學中學, 甚至大學都只係人生一個階段, 做父母的此刻面對升小, 當然覺得係天咁大的事, 但想想自己或者身邊的同事, 名校出來的一定有成就做事一定出色的嗎? 好明顯唔係, 我工作上同過牛津哈佛畢業的合作過, 從不見得特別醒目, 甚至自係書呆子一命, 所以我從不迷信學歷或出自甚麼學校, 講到尾都係睇學生本身, 普通學校亦可出產優秀學生貢獻社會。

回復 lugano 的帖子

我都有個朋友個仔當年在St Joseph's 小學讀得不太好,她都是狂數學校,所以當初阿仔派到我都有點擔心,但現在他已經三年班了,情況和朋友所說的很不同,所以我都覺得多聽不同的意見,同時要瞭解小朋友的性格和能力是很重要的。

man7099 發表於 13-2-7 08:56
如果唔考慮地區,我會選st.joes, 我接觸的st.joes仔踏實啲,校風嚴啲,la salle 啲仔活潑啲,學校相對包容 ...

唔知ST JOES D 仔係點, 但係我覺得LS D仔就超活潑....

引用:其實小學中學,+甚至大學都只係人生一個階段

原帖由 556699 於 13-02-08 發表
其實小學中學, 甚至大學都只係人生一個階段, 做父母的此刻面對升小, 當然覺得係天咁大的事, 但想想自己或者 ...
好同意普通學校都可能出優秀學生,不過普通學校的人際網絡的確沒及名校的好,大大限制咗畢業後工作的發展!

引用:Quote:原帖由+556699+於+13-02-08+發表其實

原帖由 seamama 於 13-02-09 發表
好同意普通學校都可能出優秀學生,不過普通學校的人際網絡的確沒及名校的好,大大限制咗畢業後工作的發展! ...
我只相信實力,你有實力出自乜學校都會成功,冇實力的只靠人事,可以幫得幾多? 你希望兒女成世人都要靠人事搵工嗎?

我会去喇沙,我接触它出来的学生有spirit,有confidence,有归属感,会玩会打架会读书。都是smart boy。但st joe 的确是学术上很大压力。学生比较内敛。

st joe 天天补习不是出奇。

1. 如果計埋硬件設施, 照計應選ls. 據我所知, ls仔多數都能游四種泳式.
2. 再看看大小數學,音樂,運動,朗誦等等比賽, ls攞獎率相當高.(可能係全港最多). 反觀st joe只是一般.
3. 有時間不妨借閱他們的校刊, 必有領會.

兩間學校都非常好,係咪一間中文小學,一間英文小學呢 ?

youma 發表於 13-2-11 11:05
1. 如果計埋硬件設施, 照計應選ls. 據我所知, ls仔多數都能游四種泳式.
2. 再看看大小數學,音樂,運動,朗誦 ...

個人覺得LS好好多。。。

‹ 上一主題|下一主題