用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 雙非搶位下一站:沙田
go

雙非搶位下一站:沙田 [複製鏈接]

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130205/18157188

【瞄準名校】

雙非生意多到「唔憂做」的黃菁葒指,不少雙非父母均是居於深圳的內地中產,對學校要求也越來越高,隨着北區學額爆滿,預料雙非大軍下一站會殺入沙田。

中產雙非多番打探

黃菁葒形容,她所認識的雙非童父母都是中產以上的有錢人,有見識及有學識。隨着北區的幼稚園及小學學位爆滿,她指雙非家長已開始轉移目標,尋找其他區的學位,「雙非父母都識嘢,知道沙田、九龍塘多名校,識得向我打探呢啲地區嘅名校」。

她指,雙非童要在九龍塘名校區爭學位不易,因該區下學年的小學學位也不足,所以仍未嚴重飽和的沙田區學校,預期將成為雙非學童「揮軍南下」的新目標,「總之未有跨境學生到嘅校區,仲有學位爭」。

0    0    0    0

雙非父母都識嘢,知道沙田、九龍塘多名校

回覆:雙非搶位下一站:沙田

唯有昐望法律能解決

我自私點,支持釋法!

回覆:elbar 的帖子

校巴老闆當然要向所謂「好識嘢」嘅「內地中產」推介其他地區嘅學校,如果唔係,佢嘅客人數量咪只係局限於北區學額。最好車程越長越好,收多啲。根據文章下半部指,校巴老闆指雙非父母孤寒奄尖,我而家先知雙非要搭一日計一日車費,又要保母車直達屋企門口,賺雙非錢賺得咁辛苦,希望校巴老闆介紹各區嘅「好學校」俾班「好識嘢」嘅「內地中產」,令北區嘅小朋友唔駛跨區上學   

文章下半部>>
老闆指孤寒兼奄尖
不過,他指雙非父母孤寒奄尖,「雙非好惡做,聖誕、新年學校多假期,佢哋要搭一日計一日車費,又要求保母車直達屋企門口,集合喺屋苑一個站都唔肯」。他說保母車公司要兼職保母,部份雙非父母不易聯絡得上,學校若有特別活動,或更改返學、放學時間,老師會致電保母車公司,由他們轉介訊息給雙非父母。訪問期間,蔡永發便一小時內收三間學校來電,非常忙碌。他相信未來客源是移居內地的港人子女,「內地生活費平啲,好多香港年輕人返內地生活」。

vestzs  點解我地用校車或保姆車, 遇到聖誕、新年學校多假期, 我地又無得搭一日計一日車費???? d老闆正PK  發表於 13-2-6 22:57

反對雙非,一個也嫌太多!

Chirley  Agree  發表於 13-3-19 19:58

五怪得近兩年校巴咁缺啦,原來去灑接雙非

引用:http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/2

原帖由 elbar 於 13-02-05 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130205/18157188
既然係又識野,又有學識,仲要係中產及有$人,對學校又咁有要求,咁唔好亦唔駛黎香港,去英,美,澳,加搵名校la,校巴都唔駛搭,唔好咁辛苦要日日計住d車費,搭飛機la:;pppp:

一早支持釋法

引用:一早支持釋法

原帖由 fire331221 於 13-02-06 發表
一早支持釋法
Good.  我都係。根本莊豐源案就是一個錯判,當時判決結果是建基於俾居留給雙非對香港影響不大(當時未有自由行,內地人來港不易)。現睇下這判決對香港有乜影響?!火都嚟

法官即狗官,自恃主持公義,垃圾是也。

引用:Quote:原帖由+fire331221+於+13-02-06+發表

原帖由 lovebb2 於 13-02-06 發表
Good.  我都係。根本莊豐源案就是一個錯判,當時判決結果是建基於俾居留給雙非對香港影響不大(當時 ...
至弊一個細路lung一鬥人落黎呢,高人質就ok啫,喊都無謂怪都怪工吻當!

回覆:angie0828 的帖子

我地港人子女都唔夠份,拒地想點

醒目開學勳章 貢獻勳章

教局擬增跨境校網

取新界小學學額分流 跨境童或荃灣上課
http://news.mingpao.com/20130206/gaa1.htm

如果落實,已經將影響減到好低,起碼佢地無地址就搶唔到好學校嘅位!

Chirley  根本點都係錯,單非黎都算,但雙非…其實對香港有乜貢獻?!全世界非本土人去讀書都係皮費重,係香港先咁,所以點做都係錯  發表於 13-3-19 20:01
喵媽  最好係那些學校比晒雙非讀啦...  發表於 13-2-6 14:30
恐龍家

小曳人 發表於 13-2-6 11:14
教局擬增跨境校網

取新界小學學額分流 跨境童或荃灣上課

但相對派咗去那些學校又扣唔到門既港童會好慘...香港人會變成少數民族...

小曳人  係,  發表於 13-2-6 14:22

都唔明, 佢地無香港地址都可以大抽獎?

小曳人  咁佢地係香港人嘛!  發表於 13-2-6 16:13

回復 soscho 的帖子

咁我地都要跟地址派, 點解佢地無又得, 咁我地亂填都得喇
‹ 上一主題|下一主題