用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 輕鬆父母交流區
go

輕鬆父母交流區 [複製鏈接]

想做個輕鬆父母, 想小朋友有個愉快既童年, 但係身邊既朋友吾行呢套.
有無家長同聲同氣, 可以互相支持同分亨下.

2    0    0    0

小朋友開心快樂, 日後先夠正能量面對逆境!

我囡一年級嗰陣成績好差, 英文成日唔合格, 我迷失過, 諗過谷佢.  但係發現佢有一啲破壞行為出現, 成績係好咗, 但品行問題又嚟.  經過一輪診斷, 原來佢有焦慮症!  唔谷得!

於是我唔再谷佢, 只係同佢睇書, 幫佢報名學游泳, 學小提琴係佢自己話要學,  而家佢三年級, 一直俾到驚喜我: 原來佢比我想像中成熟好多 - 1)佢好知道自己要追尋嘅係乜(佢打算讀文科, 講到明鍾意世界歷史, 亦只會讀女校), 2)EQ比我要高得多, 唔會介意人哋點講佢(除非笑佢成績, 即係佢差唔多90分都話佢低分之類). 3)佢好緊張自己啲責任, 今年10月開始已經甚少欠功課, 測考嗰啲日期會喺手冊上面清楚標明, 學校派咗通告或者老師交帶要交任何嘢佢會搞清楚晒冇漏冇錯先至去瞓.  

作為父母, 對我哋兩夫婦嚟講呢啲比起佢課外活動攞十個奬或者考全級第一更可貴!

睇見身邊啲家長為咗仔女學業或者所謂成就絞盡腦汁, 就覺得自己決定冇錯.

希望可以俾到正能量大家, 加油!

joyce1024    發表於 13-2-7 14:18
karenlyk  你個女真幸運  發表於 13-2-6 15:47
babyislove    發表於 13-2-6 15:33
bb86    發表於 13-2-6 10:46
janelle00    發表於 13-2-5 21:39

wong0505 發表於 13-2-5 11:30
想做個輕鬆父母, 想小朋友有個愉快既童年, 但係身邊既朋友吾行呢套.
有無家長同聲同氣, 可以互相支持同分亨 ...
支持! 支持!

不過, 要找個平衡, 還要堅持自己的理念.

1) 要平衡學校(升學)的要求. 比如, 所有重要關鍵, 都要把握過關. 如升小一, 升中一, 中三分科, 中六公開考試, 升大學要達到所想的學科要求.

2) 不要與別人比較,
    追求"起步早", "成績好", "技能多", ......這一些, 某程度會有壓力, 和付出.

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

wong0505 發表於 13-2-5 11:30
有無家長同聲同氣, 可以互相支持同分亨 ...

支持!小朋友有個愉快的童年非常重要。

為了讓孩子有多些課餘時間,直到今天,孩子都從未參加過補習班、面試班。

平日,相信小孩每天課堂學習,無需上補習班。完成功課後是他們的自己時間。

選擇中學時,讓小孩選擇幾間心儀的中學,然後帶他/她到每間中學參觀了解,尊重小孩的意見。

升學面試時,相信小孩的能力,用平常心面對學校面試,無需上任何面試班。

平日多些帶孩子外出,看看學校外的世界。

babyislove    發表於 13-2-6 15:33
bb86    發表於 13-2-6 10:50
janelle00    發表於 13-2-5 21:40

支持!我一直都覺得小朋友讀書唔使緊張的,家長做好教的本分,成唔成才就是他的事了。

我幫阿仔找小學以近為先,屋企走去學校五分鐘左右到,每日好多時間做自己的事情。而且我撿間唔太谷又唔太多功課的學校,每日功課都盡量控制在一個小時內完成,騰出更多時間做其他的課外活動和玩耍。阿仔平日番學時都最少給他有2-3個鐘玩耍的,放假就更系快快樂樂~~

到宜家為止都未因為默書考試成績話過他,都是贊贊贊的。而且識我的朋友都知道,我唔準當我阿仔面對成績的。

不過講真要阿仔輕鬆快樂,父母唔一定會好輕鬆咯。我成日覺得丟小朋友去去補習社,給課外練習他做幾簡單,給錢就ok了。反而同他講故事、看書、做遊戲、做運動+親自教他作業,我覺得系幾辛苦下的。
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

醒目開學勳章

引用:支持!我一直都覺得小朋友讀書唔使緊張的,

簽名被屏蔽

回覆:輕鬆父母交流區

想做個輕鬆父母, 想小朋友有個愉快既童年,
我依然支持这个title, 因为'輕鬆'可以是形容心境, 生活依然可以十分忙碌的!

姐姐的女儿念LS名校, 她的观察和理论是这样的:

1) 阿妈容光焕发, 意味仔女十分长进, 开心, 灵巧.
2)  阿妈的面口喇住, 没精彩, 仔女多数非常头痕. 老公又唔多听话.

家长保持面容輕鬆, 必然有助孩子有個愉快既童年 (mirror reflection)

個仔先天得利,講得一口流利英語同粵語
講得未必写得. 日后才见真章!

我同意佢個本地阿媽的话, 但一定不会当着孩子面前讲. 看过不少混血孩子, 听得多就变左逃避'认真学习'的借口, 无他, 孩子随时觉得老师讲书不吸引, 课文
沉闷, 香港教育唔系波? 总之永远我没错,.....甘点读书呀!

教育第一课是尊师重教, 守规矩!

下次见佢阿妈, 记住好心提醒!

pandean 發表於 13-2-5 22:36
支持!我一直都覺得小朋友讀書唔使緊張的,家長做好教的本分,成唔成才就是他的事了。

我幫阿仔找小學以近 ...
同意同意,除了最後一點,哈哈,要找一間信得過又有效的補習社不容易,又要安排接送,直頭係煩。要找有用合宜的課外練習,要花時間揀選,都好煩。所以我都係揀自已同佢講故事丶看書丶教他作業好,好似無咁煩。

版主

支持

我老公前晚同我講:「 "嬴在起跑線"呢個concept係有問題,起跑係要等齊人,聽到人發號司令一齊起步; 如果佢要""嬴在起跑線",咪即係"偷步"犯規」

版主

pandean 發表於 13-2-5 22:36

我幫阿仔找小學以近 ...

「玩」真係好重要,時間表排到密密麻麻,真係無得「玩」

「同他講故事、看書、做遊戲、做運動+親自教他作業,我覺得系幾辛苦下的。」==> agree,尤其係工作忙時。不過我有朋友話,親子時間好似儲錢咁,由細儲到大,當佢愈大愈有自己主見甚至乎反叛時,細個儲落o既"錢"就可以拎反出o黎用,大家可以平心靜氣D去傾、去拉近大家想法o既距離。

引用:支持我老公前晚同我講:「+"嬴在起跑線"呢個

原帖由 babyislove 於 13-02-06 發表
支持
講得好,抄下提醒自己! Thanks!

babyislove

如果佢要""嬴在起跑線",咪即係偷步
-------------------------------------------------

haha, 有意思, 那岂不是变成抢着被foul出局。

版主

1234ats 發表於 13-2-6 16:18
babyislove

如果佢要""嬴在起跑線",咪即係偷步

幸好o係"教育制度"之下,鼓勵學習,唔會"foul"人出局!

我自己覺得好似政府一句slogan:「嬴咗場交,輸o左個家」-->「嬴咗教育呢場比賽,輸o左人生其他方面(e.g., 為o左讀書攪到親子關係唔好、因為讀書壓力大到身體+精神健康欠佳etc),值唔值得呢?!」

我有朋友係後面個example,佢係讀好出名o既中學,但佢覺得自己點都比唔上人。患o左抑鬱症十幾年,到宜家對自己都無咩自信心。

佢用o左好多年去重建佢對自己o既睇法,宜家3x仍在努力中。

我係佢身邊陪o左佢十年,我明白佢o既難處,亦好欣賞佢從來無放棄自己。我只係慨嘆如果佢父母早D發現,同佢轉一間更適合佢o既中學(多包容、多鼓勵)o既學校,佢可能唔會咁樣睇自己。

我希望我個仔自重、自信、樂於助人、樂於學習,抬起頭做個正直o既人,勇於面對困難。行出佢認為有意義o既人生。

係好難,但係肉麻D講,用無限o既「愛」浸大佢

回復 1234ats 的帖子

我们总爱自欺欺人, 能勇于老实面对自己的, 又有几人?

babyislove 發表於 13-2-6 16:25
幸好o係"教育制度"之下,鼓勵學習,唔會"foul"人出局!

我自己覺得好似政府一句slogan:「嬴咗場交,輸o左 ...

就係因為唔會"foul",
d家長就越來越早起步.

見別人偷步而唔會"foul",
咁係一個叫  "唔好蝕抵"心理作用上, 唯有跟住偷步.

偷步的人, 往往享一時之快.
結果如何, 不得而知!

babyislove    發表於 13-2-6 17:13
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

读书像赛跑要赢在起跑线这一说法似乎很受欢迎,如果赛跑路程越长,偷步效果越不明显。

现实是读书更像横渡撒哈拉沙漠超长距离耐力跑,若赛前未有充分科学训练及仔细准备便匆匆参赛偷步,结果可想而知。

‹ 上一主題|下一主題