用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 真係想打獲個仔~~激Q死我
go

真係想打獲個仔~~激Q死我 [複製鏈接]

順利完左幼稚園,上小一前去睇睇中大心理,清清佢個底,等佢上小一開開心心,點知三日唔埋兩日比老師寫手冊,上堂不專心,沒紀律,上堂玩,無啦啦係台底休息一下,悶悶地係則邊行下又番埋位,班主任話佢真係一個君子動口不動手,咄咄逼人,逼到同學發哂炆...唉...我都係發洩下者.我都無咩幫到佢...除左好想掌佢個死人咀之外~~.因為我之前都無同學校講佢d野,以為會做個正常人,原來黎料,好彩d老師醒一早feel到佢癲癲地,調佢後面.等佢悶時申下腰tan下無咁覺,坐前面就會比d同學一日告到黑。
佢d曳野多不聲數,仲要係上星期六見家長,上星期一班主任都忍唔住打黎同我講我真係好鬼激氣,好在班主任好nice傾到下計。煩死
   0    0    0    0

長處找到了~~
把咀真係好衰~~有時把鬼火唔想同佢講野~~
成日呃個妹D錢~~
錢佢又唔敢用~~問佢咁你成日已物換錢番黎做咩~~~
佢個死仔話你入院我幫你埋單~~~

引用:長處找到了~~把咀真係好衰~~有時把鬼火唔想

"唉...我都係發洩下者.我都無咩幫到佢...除左好想掌佢個死人咀之外...
把咀真係好衰...
佢個死仔話..."還有"激Q死我"

樓主唔好發怒先。。。看看自己的說話,再看看我在signature所說的,你就知道你個仔似邊個,你應怎樣改了。
...

回覆:mesmerising 的帖子

所以我不停要提醒自己要改,若我想小朋友改。我跟小朋友都要學習。真的不易。

mesmerising  其實人人也在學習,加油,互勉之。  發表於 13-2-8 21:33

回復 BERRYTOTO 的帖子

聽到這一句,真係有少少激死....

回覆:francis2062 的帖子

自己修身之餘我都好贊成體罰,我個仔衣家一見我行去個柜度想攞籐條,已經即刻收聲、乖晒,簡直快過打針!

回復 seamama 的帖子

我都唔反對~~

回覆:seamama 的帖子

我都知個人好嬲時真係會想打。但我盡力阻止自己。如果我打他 , 我就冇資格教他不要打人。我最多只會大聲罵。

我發覺資優小朋友都比較自信!有主見!其實真係好難教!而且只會向著自己興趣發展!對於我囡囡黎講,求學不是求分數,真係我急佢唔急.

ssky125 發表於 13-2-26 15:02
我發覺資優小朋友都比較自信!有主見!其實真係好難教!而且只會向著自己興趣發展!對於我囡囡黎講,求學不 ...

朋友常叫我帶個仔去check係咪資優, 請問從咩方面去介定, 又或者咩地方有得test呢?

回復 BrianHoHoHo 的帖子

我自己認為好難一概而論!就以我囡囡為例,她小時候很好奇和百厭!總之去到公園玩所有設施都唔驚!到K1入學之後,常常問我課本的生字,到K3常常要求我去圖書館和書局買迷語書或一些好幼稚的書!再大些就睇世界名著!成绩一向普通,但作文就時常得獎,從沒想過她是資優!直接大仔因为成绩太差,老師認為有學習障碍而需要評估,因此自費去邁步做test,而结果是有問題,專家要求妹妹做埋,才知道囡囡是智優。現在她已中四了

回復 seamama 的帖子

我之前都有體罰,但係仔仔唔知係咪學咗我,而家一唔高興就打人,佢唔會打街外人,只會打屋企人,所以而家唔敢再體罰佢,不過佢都無改善

你個仔咁為你好, 幫你找醫院條數, 你執到啦
‹ 上一主題|下一主題