用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心 / St. Clare / 救慁 的選擇
樓主: lawa
go

聖心 / St. Clare / 救慁 的選擇 [複製鏈接]

引用:回復+cherriehahaha+的帖子 但幼稚園學費+

原帖由 lawa 於 13-02-07 發表
回復 cherriehahaha 的帖子

但幼稚園學費 (扣除學卷) :
St Clare 真係好抵讀

聖心肯定好過St Clare。聖心其實好多功課,要有心理準備含淚做功課。St Clare 好多人跳槽走人,小學越上越少人。

回覆:Bluegene 的帖子

上中學走得嗰D去哂聖心,聖士提女,英華,女拔,SPCoEd,出國等

回覆:大餅王 的帖子

申利: 住中西區,系中西區D老街坊會話到嗰幾間既分別。其他人道聽途說,小心分析。

回復 Bluegene 的帖子

聖心私小絶對唔係含淚做功課。津小我就唔知,但私小唔係。其實而家好多地區津小為咗谷學生,每曰有7,8樣功課。以前私小的確出名功課多,但近幾年都改變咗。

引用:申利:+住中西區,系中西區D老街坊會話到嗰

原帖由 大餅王 於 13-02-07 發表
申利: 住中西區,系中西區D老街坊會話到嗰幾間既分別。其他人道聽途說,小心分析。

...
咁請問有冇中西區老街坊解答呀?我唔係喺呢區大,唔知喺邊度可得到相關意見………
我個case差不多,聖心同聖嘉勒都係pm ,冇am的考慮因素, 各位有咩意見? 感激

pluto_yuen 發表於 13-2-8 04:26
回復 Bluegene 的帖子

聖心私小絶對唔係含淚做功課。津小我就唔知,但私小唔係。其實而家好多地區津小為咗 ...

我住南區, 認識街坊小朋友讀緊聖心津小5年級, 佢同佢亞媽都話 '唔辛苦', 4年級先開始谷.   下午斑, 回家食飯, 做功課.   一般9時前做完哂功課.

街坊媽媽話佢姨甥女讀 St. Clare, 一年級, 非常多功課, 平均做到11時.

反而聖心私小, 我唔知......

請各位 share 下

回復 lawa 的帖子

識得同事小朋友一個私小讀小四,一個一直讀私小而家聖心中學。佢話功課唔算多,低小一個小時可以做完哂,高小都係個半小時做完。功課唔算多,不過低小中文老師對筆劃好嚴格,可能係想打好小朋友根底掛,不過呢個現象升到高小會減少。考試就一年2次,中間每個學期會有2次測驗(formulative assessment).默書就一個星期一次。呢啲"工作量"其實比起一般傳統學校唔算多。

當然如果家長係target活動教學,呢類傳統學校就未必適合。

lawa 發表於 13-2-8 16:13
我住南區, 認識街坊小朋友讀緊聖心津小5年級, 佢同佢亞媽都話 '唔辛苦', 4年級先開始谷.   下午斑, 回家食 ...

讀緊聖心私小,佢父母都話好谷,小朋友天資ok,否則.....
讀過聖心幼稚園父母就話係好多功課。
讀緊St Clare幼稚園,就話叫你完成好多 mission impossible,
唔理你點做。但係小學就唔覺點好,又唔比你大抽獎,走唔到住。
唔知係咪見中學偏僻,小學高年級個個走曬。

Bluegene 發表於 13-2-8 17:34
讀緊聖心私小,佢父母都話好谷,小朋友天資ok,否則.....
讀過聖心幼稚園父母就話係好多功課。
讀緊St Cl ...

中學偏僻? MTR 上蓋好D?

回覆:Bluegene 的帖子

St. Clare's中學偏僻? 有巴士到的, 學校環境優美,背山面海,有可不好?

‹ 上一主題|下一主題