用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心 / St. Clare / 救慁 的選擇
go

聖心 / St. Clare / 救慁 的選擇 [複製鏈接]

感恩地有以上offer, 心目中最心儀 聖心.     是否正確 ?   

聖心        - A.M.
St. Clare - p.m.
救恩         - p.m.

謝謝!

4    0    0    0

lawa 發表於 13-2-3 23:40
感恩地有以上offer, 心目中最心儀 聖心.     是否正確 ?   

聖心        - A.M.
Of course. This post can be closed.

BonIvana    發表於 13-2-4 12:23

回覆:lawa 的帖子

Agreed with Whybanme, it can be closed. 坦白講,大家都不同級數,不應比較,願選到合適你小朋友的一間

回覆:聖心 / St. Clare / 救慁 的選擇

聖心同St. Clare都是傳統式學校,救恩則活動教學,小朋友一二年級都未需考試

Sure for 聖心AM OFFER

簡直系家長與囡囡的實力與運氣之成果!!

非宗教考慮 = 聖心 > St. Clare > 救慁

保證直升 = St. Clare

我會appreciate你, 不過小心會有人妒忌你!

請問樓主既然自己心儀聖心, 又為何懷疑自己嘅決定呢??
你覺得st clares 同 救恩邊方面好人過聖心呢?

回復 cherriehahaha 的帖子

Hi,

感謝大家意見.     

其實我都喜歡 St. Clare 因為佢注重兩文三語 / 英文底打得唔錯.   而且一條龍上小學但聽聞功課多到不得了.   
所以仍在考慮  聖心 定 St. Clare.

回復 大餅王 的帖子

Hi,

謝謝你意見.   其實因為我真的喜歡這幾間學校才問大家意見, 可能我表達得唔好以致令人感覺 '曬命'; 但我發誓絕無此意思,  只想虛心請教.

你囡囡好叻呀?

你囡囡好叻呀?

引用:回復+cherriehahaha+的帖子 Hi,+感謝大家

原帖由 lawa 於 13-02-05 發表

Hi,
If SH am v.s St. Clare pm, sure SH wins

回復 BBQQmomi 的帖子

Hi,
好彩咋!     我之前收過大坑真光信 - 不取錄. (連waiting 機會都無).    Interview 真係好睇佢地心情, 夠唔夠瞓, 狀態等......

回復 maggie_devilkin 的帖子

Thanks for your advice.

回覆:lawa 的帖子

st clares校舍太舊啦,但小學全日班,而且英文比較好。
聖心校舍靚d,名氣比較大....都係好多媽媽嘅dream school,你有am都放棄,可能好多人會話你傻。
我個人會揀st clares.....
1)升小機會大d,唔想3年後又黎過
2)聖心係中文小學,st clares係英文小學
3)如果聖心私小同st clares私小比較,大家都咁多學費,但st clares返全日,聖心得半日(對於活在貧窮線邊緣嘅我會考慮埋呢點)

其實你囡囡咁叻,有冇同佢in SPK?如果收就唔使煩啦,英文好過st clares名氣又大過聖心

回覆:聖心 / St. Clare / 救慁 的選擇

聖心可以考更好嘅小學喎~我会考慮聖心

lawa    發表於 13-2-7 00:07

引用:st+clares校舍太舊啦,但小學全日班,而且

原帖由 cherriehahaha 於 13-02-06 發表
st clares校舍太舊啦,但小學全日班,而且英文比較好。
聖心校舍靚d,名氣比較大....都係好多媽媽嘅dream s ...
聖心私小學費($2k+)好似平過 st Clare ($3k+)....有錯請指正。

lawa    發表於 13-2-7 00:07

cherriehahaha 發表於 13-2-6 09:17
聖心校舍靚d,名氣比較大....都係好多媽媽嘅dream s ...
Hi,

我有見SPK, 但只係想見識吓.     預左唔收.....

多謝你的分析.

回復 keio 的帖子

係阿....聖心係平少少嘅....聖心學費全年28,000, st. clares 全年30,600, 每個月差兩舊幾水lor...

但幼稚園學費 (扣除學卷) :

聖心 : 800+ / 1 個月

St. Clare : $20 / 1 個月

‹ 上一主題|下一主題