用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD 小朋友做完大量運動係唔係會明顯定D架? ...
go

ADHD 小朋友做完大量運動係唔係會明顯定D架? [複製鏈接]

醒目開學勳章

如題

0    0    0    0

係..因為體力透支得勁....一定比平時定

mrshoho  Thank you.  發表於 13-2-6 13:35

回覆:mrshoho 的帖子

不一定,要睇做咩運動,太剌激會好興奮,太攰會好易炆,俗稱 "扭眼瞓"。但整體來說用力的活動涉及本體覺 (肌肉關節感覺) 的刺激,有助恰當地製作血清素(serotonin) ,達至穩定情緒,提升專注的效果。

但感覺系統是互相影響的,尤其若小朋友有感覺統合問題,則更加需同時考慮其他感官的需要。

醒目開學勳章

Thank you for sharing.

我覺得我小朋友做完大量運動後(例如學校旅行玩足一日), 就真係會好似樓上其一位媽咪所講, 會情緒差左...因為累得滯...

但係如果係去練兩個鐘水, 佢唔會話累, 不過脾氣係會好左. 專注力就唔覺高左, 同平時一樣, 仲要一樣都係咁多野講........

跟童軍去三日兩夜CAMP就最大鑊....因為平時佢已經係好難訓得著既人, 跟童軍去...仲要一樣夜訓早起身 (聽亞女朋友講, 我個女係夜晚成點先訓, 朝早五點幾起身) 返到黎真係直頭癲左咁滯...喊足兩個鐘先收聲.......話好辛苦......
攪到下次童軍有CAMP去, 我都唔知俾唔俾佢再去好....

mrshoho  How old is your kid?  發表於 13-2-20 08:30
‹ 上一主題|下一主題