用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上水除了鄧顯之外, 東華三院好唔好, 有什麼評價? 校風如 ...
go

上水除了鄧顯之外, 東華三院好唔好, 有什麼評價? 校風如何? [複製鏈接]

醒目開學勳章

上水除了鄧顯之外, 東華三院好唔好, 有什麼評價? 校風如何?
   1    0    0    0

回覆:上水除了鄧顯之外, 東華三院好唔好, 有什麼評價

甲寅唔差,但我個人唔喜歡甲寅作風,田家炳,李嘉誠,陳融都係唔錯既選擇!

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

醒目開學勳章

mrs.so 發表於 13-2-3 11:44
甲寅唔差,但我個人唔喜歡甲寅作風,田家炳,李嘉誠,陳融都係唔錯既選擇!

...

是什麼原因? 我真的好想了解多些, 可否幫忙解答? 如與大埔band 1中學相比, 該如何選擇呢? 求賜教! 如果甲寅, 李嘉誠, 大埔5間band 1, 應如何排位呢?

回覆:chiemi 的帖子

大埔五間英中以莫壽增,迦密柏雨最強,王肇枝,恩主教,沐恩三間相若。

北區五間英中以鄧顯,甲寅最強,田家炳積極進取,陳融,李嘉誠相若。

好唔好?!感覺都是要去參觀,觀察學生表現,每個人觀點與角度唔同!

醒目開學勳章

我個人著重校風多過間學校强唔强! 大埔區...我個人覺得"迦"既校風好好, 學生較純樸, 我個人無嘜機會觀察到"甲寅"既學生, 如可的話, 可否pm我, 因我真好想了解多啲! 唔該晒!

以上个几間,校風都好!北区最強邓x,当然成績比莫,迦好!然後莫、迦比甲xx好!。。。当然小朋友是否受谷,做嘢快手吗?否則揀邓,只怕。。。北区:李XX成績比田XX好!但亦有不少宁願揀田XX,环境好!所以始終花時間參觀学校吧!大埔:除莫、迦,恩主教近來跑出,王xx要学生自己自主学习

醒目開學勳章

回復 vincher 的帖子

謝謝你啊! 鄧....我不會選了! 不是我杯茶! 迦&莫我都心裏有自己的評價, 唯獨"甲"唔了解, "甲"的學生一般乖唔乖? 老師好唔好呀? 這校著重學生的德行嗎? 這校有没有什麼特色? 我知去參觀係會了解多些, 但每間學校都在公開供參觀時做到自己最好既一面出來, 我好難了解真實情況, 所以想問下口碑, 然而這校位置方便我, 聽聞這校公開試成績也不錯, 好想了解多些!  有關這學校的一切, 各方面都想知! 真的謝謝你!

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2358634
Old post for yr ref....你可在校網看周年計劃及報告,可看此校学校特色及活動

醒目開學勳章

回復 vincher 的帖子

萬分感謝!

回覆:chiemi 的帖子

甲寅校風唔錯,而且好主張同學多做運動及認識新同學,老師都好好人,讀書方面比較自由,唔會谷D同學,所以大部份同學都讀得開心。成績方面以上年文憑試為例,都比迦密柏雨好。如果小朋友被動及唔喜歡做運動,甲寅就唔太適合了。

醒目開學勳章

ikksnue1904 發表於 13-2-4 11:02
甲寅校風唔錯,而且好主張同學多做運動及認識新同學,老師都好好人,讀書方面比較自由,唔會谷D同學,所以 ...

謝謝你! 讓我又認識多了

陳融好嗎, 有人說陳融校風麻麻, 你們有何意見呢?

回覆:shirley801 的帖子

陳融好架!北區五間英中其中一間。

但陳融校風呢

始終b1中学,校風好!另參考chichipapa 資料

陳融應該係比較自由果種, 多活動!

個人認為鄧顯學生明顯較有禮、聰明
甲寅、李嘉誠的學子也很勤快乖巧

回覆:vincher 的帖子

應該是莫壽增要自主學習,王肇枝校規好嚴謹,莫記開放日副校長表示採取自主,王肇枝中一家長會表明會多功課及關注家校共融。

引用:應該是莫壽增要自主學習,王肇枝校規好嚴謹

原帖由 mrs.so 於 13-11-26 發表
應該是莫壽增要自主學習,王肇枝校規好嚴謹,莫記開放日副校長表示採取自主,王肇枝中一家長會表明會多功課 ...
王肇枝真係多功課,我女小學同學入左,傾談間比手冊佢睇,日日都寫到滿哂,好誇張。

除左呢5間英中,之後有咩學校比較好??
‹ 上一主題|下一主題