用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 奧運明我面試安排差!
樓主: kinglily
go

奧運明我面試安排差! [複製鏈接]

係呀, D 安排真係差到呢............

我地in 9:30am, 出面已經排左條長龍, 等左約5MIN 見冇什麼動靜, 咪上去裝下囉, 見學校已經有好多人等緊, 跟住再點下排隊有幾多人, 我地起碼都排第27.

一入到去, 個老師問我見左校長未?  我話未, 佢就叫我去我地的右邊, 好彩同個媽咪吹水, 如果唔係都唔知排錯隊.  (喂,
老師大姐呀, 有咩理由, 會一問就問人地見左校長未架??  咩都未做, 咩都未做, 梗係未見校長啦, 我地又點知原來呢個係LAST STEP 來架).

跟住又要等一大輪, 裡面D 椅子搗到亂七八糟. 梗係啦, 又冇地方比小朋友玩, 又要D 小朋友等咁耐, D 椅子又排得密, 又要安排咁多人一齊, D 小朋友梗係搗到D 椅亂七八糟啦.

去到 INTERVIEW, 個老師就問 "小朋友, 你叫咩名", 我個仔都未識講嘢, 我咪幫佢答囉, 跟住係咁問: 邊個同你來? 佢 (指住我) 係邊個? 呢樣 (指住隻匙) 係咩? 呢樣 (指住隻碗) 係咩?  我咪又幫佢答哂囉,  跟住叫我唔好提小朋友, 要佢自己答,   呢樣 (指住個橙) 係咩?  跟住, of course, dead air.  跟住, 就問我佢係唔係 平時都唔講嘢?  我話 "佢都未識講嘢, 淨係識講車呀幾個字".  "OK, 我地都有車", 跟住就拎左張巴士圖出來, 個衰豬, 平時就車不離口, 個時就不開金口, 見我個仔冇反應, 我都唔再出聲, 她就一輛咀咁問: "呢個 (電視機) 係咩? 屋企有冇呀?  平時有冇睇呀? .......", 哈哈..... dead air again 啦 of course. 她就對住我講 "要教佢講嘢噃, 第日返學都要自己講嘢架噃".  我答 "哦". 就係咁, 出左來, 又去等去見校長 (個校長真係咁利害???!!! 只係左比包餅 & 比個波你的短時間內, 仲要坐到高高咁睇住個小朋友個頭頂, 就可比到comment???)   

由佢問果D 問題, 就覺得果個老師唔了解小朋友的程度, 一個16個月的小朋友 IN PN 要答果D 問題, 會唔會難左D 呢?  (我真係唔係因為我個仔唔識而咁講).   

In 果日, 好似見唔到有 NET, 佢地係咪冇NET 呢?

另外, 佢地的 PLAYGROUND 係咪就係出面的 SIR 滑梯, 係咪冇 indoor playground?

我有個朋友 (12月細仔), 好似當日已經比校長話佢地好少會收細仔, 最多會係 waiting, 可以出年考K1 喎.  

回復 pig_mug 的帖子

見校長個part 係睇下你小朋友識唔識say Thank you! 你以為自己係根x園咩?人哋係咁你又學人哋!
我個仔喊著入去,攞了個波便走,個無聊校長問要唔要包餅,我話比咗30蚊梗要la!

我個仔係細B,in得很好,問題答得好好,跟住校長同你講,因為係細B,你B只可以係waiting list.
我現在才知學校根本少位,好心你就唔好玩人啦.
無打算收你就唔好叫我去in,浪費心機,報名費,車錢, 帶B去玩仲好.
下年BB家長記得睇呢個post, 以此為鑑

回復 pig_mug 的帖子

crazy, so the teachers are expecting children so small can communicate well through language?
luckily we didn't even apply, although we have thought about it

回覆:奧運明我面試安排差!

個面試老師不停問重複問題,但我囝都唔肯答,連指嘴都答老師話"冇啊!",嚇親我和老師都反應話"冇,你點食嘢?",我囝仲講"係冇呀!",之後問咩都專登答錯哂,我囝講嘢好叻的,未試過面試玩嘢,今次係佢第一次專登講錯答案,我諗我囝都反映左佢意願。

呢間真係interview安排超差, in 9:30 排成個鐘先入到去, 仲要等叫籌號, 好似街症咁, 入到去考阿仔講野, 拎住架巴士問係咩黎, 我仔只識講單字, 問佐幾樣就in 完, 仲要去等見校長, 入去拎包餅同波就就得, 早知唔去interview好過...

我去西灣河明我一樣安排咁差, 見個八間真係最差既一間!
‹ 上一主題|下一主題