用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 今天校長的語
go

今天校長的語 [複製鏈接]

今日見校長,感覺有些怪怪的。不知她是想先小人後君子,還是她太直接說話沒有經過修飾呢? 佢好針對有特殊須要嘅小朋友,暗示有特別問題的最好不要進來就讀,學校不是有教無慮嗎? 亦講明唔好投訴老師,但沒有說明如有問題可怎樣溝通?那又怎可做到家校合作呢?

1    0    0    0

請問你今日係咪in 11:00am嫁!? 你聽嘅內容同我聽嘅完全一樣。
校長提及專注力不足前,我仔喺度手舞足道,我已經唔敢咁大力,靜靜雞捉亞仔對手放大脾,但我坐前排太外眼喇! 校長跟本目睹整過過程,我以為提起校長要提一提如有特別需要嘅小朋友,要及早揚聲咋!!

我get到嘅意思係,校長話獎罰分明,當小朋友做錯事受到應有懲罰時,學校需要家長嘅認同同攜手令小朋友承擔。

我相信如果當有時情發生咗,家長係有知情權,如果小朋友真係受到委屈,可以同校方提出嘅,唔會係又罰唔係又罰啩?
http://hk.myblog.yahoo.com/annietse0809/
諾諾@娘親

回覆:rayrayBB 的帖子

我覺得校長意思是如發覺小朋友有特殊問題,應要通知學校,不要隱瞞,正視問題,等學校加以配合,幫助小朋友發展

回覆:CarmenJack 的帖子

同時,如覺得老師有問題,可直接向校方投訴,儘量不要在小朋友面前講。我覺得校長講得岩呀,如真係發覺老師有問題,我都認為不應在小朋友面前講老師的不是,應直接同校方聯絡

回覆:今天校長的語

各位,我絕對贊成大家意見!我是9:45那組,可能我有少許敏感啦!其實我好鍾意依間學校。

回復 rayrayBB 的帖子

Dear RayrayBB

Miss Ko is an open-person, you may call to clarify with her directly. She will be patient in answering your questions. It is understandable a school may not be capable to handle some children with special requests due to the limited resource and related professional in school.
‹ 上一主題|下一主題